Iskustva putnika: Maldivi za pedeset eura dnevno? Da moguće je!

Razmišljate o ljetovanju na nekom od popularnih tropskih otočja i sve opcije čine vam se nedostižne? No je li uistinu tako? Za putovanje u uvijek privlačne tropske destinacije poput Maldiva potrebno je malo više istraživanja, trebate biti iskusan i strpljiv “lovac” na avio karte, a nužno je i pomno istraživanje opcija privatnog smještaja i motela, ukoliko si ne možete priuštiti boravak u luksuznim resortima. Iskustva putnika koji su na Maldivima boravili “on budget” uglavnom pokazuju kako je ključna priprema.

Maldivi su jedna od najpopularnijih svjetskih destinacija za ljetovanje i uživanje u bijelom pijesku i toplom Indijskom oceanu ispod očaravajućih palmi kokosa koja vam se čini nedostižna i preskupa, no uistinu ne mora biti tako. Ova otočna država u očaravajućem Indijskom oceanu sastoji se od čak 1200 otoka grupiranih u 26 atola koji se smatraju tropskih rajem. Osim prekrasnih pješčanih plaža i očaravajućih zalazaka sunca, tu je biljni i životinjski svijet koji je fascinantan, poglavito kada zaronite u topli ocean. Svakako su ovi otoci vječnog ljeta, bijelog pijeska i kokosovih palmi nešto što svi želimo vidjeti makar jednom u životu.

Maldivi su uistinu raj na zemlji. Posjetiti ove koraljne otoke s nebesko plavom bojom mora uz uvijek ljetne temperature želja je svih koji traže odmor na plaži u bilo koje doba godine. Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija je svakako plivanje s morskim psima, takozvanim baby sharks kao i odlazak na ronjenje s divovskim tropskim kornjačama i brojnim tropskim ribicama gdje vam se svaki zaron čini kao ulazak u najljepši akvarij na svijetu.

U ponudama resorta nude se izleti u kojima ćete moći roniti i plivati zajedno s morskim psima, no cijena ove atrakcije može biti i deseterostruko skuplja u resortima nego na otocima koji imaju i privatan smještaj kod lokalnog stanovništva.

Osim tirkiznih plaža, koraljnih grebena, kornjača i riba, Maldivi nude i bogatu gastronomsku ponudu. Cijena opet ovisi o malo istraživanja, od najskuplje ponude u hotelskim resortima do street fooda na lokalnim tržnicama i plažama ili restorana na otocima na kojima živi i lokalno stanovništvo. Koturos, poznati rižoto s tunom ili piletinom na otoku Maafushi može se pronaći za nevjerojatnih 5 eura po osobi. Ako želite večeru za dvoje, plata s rakovima, tunom i škampima idealan je izbor, a koštat će vas otprilike 20 eura. Na Maldivima će vam ponuditi i maldivsku čokoladu – kombinaciju kokosa, šećera i jasmina – probajte svakako.

OKO 70 EURA NOĆENJE S DORUČKOM ZA DVOJE

Već spomenuti otok Maafushi jedan je od otoka na kojem povoljno možete uživati u čarima tropskog Raja – Maldiva. Prosječna cijena noćenja u dvokrevetnoj hotelskoj sobi s četiri zvjezdice iznosi oko 70 eura u što je uključen i doručak. Ako želite više privatnosti i spremni ste izdvojiti veću svotu novca, dobar izbor su privatni apartmani. Dvokrevetna soba u jednom takvom objektu koštat će vas oko 95 eura. Za jednaku svotu novca moći ćete pronaći smještaj na još dva lokalna otoka, Rasdhoo i Dharavandhoo.

Brižljivim planiranjem možete pronaći cijenu noćenja izvan resorta u hotelima i privatnom smještaju i za 40 do 100 eura za dvije osobe. Na ovim otocima pronaći ćete i bogatu ponudu hrane i pića po vrlo povoljnim cijenama. Ako istražujete na bookingu i igrate se datumima i ponudama možete pronaći pristojan smještaj za 7 dana ljetovanja na Maldivima u dvokrevetnoj sobi u motelu s uključenim doručkom već za 450 eura. To ipak nije tako nedostižno, naravno ako pronađete i povoljne avio karte.

Naravno, cijene rastu obzirom na kvalitetu, usluge i lokaciju. Ipak, najskuplja su noćenja u resortu, koji pružaju kompletnu vrhunsku hotelsku uslugu samo za vas. Prema cijenama na bookingu noćenje u resortu s pet zvjezdica može vas stajati i 3000 eura.

Jasno je kako je simbol Maldiva bungalov na vodi iznad samog oceana ili u vilama na samoj plaži. Za takav užitak pak platiti ćete preko 1000 eura po noći u all inclusive opciji, a najjeftinija opcija za ovakav smještaj je 600 eura za noć. I ovdje ako se poigrate s nekoliko opcija možete i povoljnije proći, no teško da za ovakve opcije smještaja možete proći jeftino, za Maldive “on budget” ipak se morate oprostiti od resorta s 5 zvjezdica i bungalova i vila na samom oceanu ili plaži.

ZABORAVITE NA ALKOHOL

Važno je spomenuti i da su Maldivi muslimanska zemlja, stoga je nužno pridržavati se njihovih pravila ponašanja i odijevanja u javnosti kako ne biste vrijeđali lokalno stanovništvo. Ipak, na ovim otocima koji se sve više otvaraju turizmu od kojem ima koristi i lokalna zajednica, pravila su malo “olabavila”, pa nije nužno biti potpuno prekriven, no svakako se preporuča ne hodati uokolo u bikiniju. Plaže za turiste označene su kao Bikini beach, a važno je naglasiti kako alkohola na ovim otocima nema, osim u all inclusive resortima. Postoji jedan bar na vodi na Maafushi otoku gdje možete popiti pivo i to za 6 dolara. Inače na ostalim otocima nema alkohola, ne poslužuju ga, ne možete ga kupiti, a ako ga unesete u zemlju mogli bi završiti i u zatvoru.

Osim cijene smještaja odnosno noćenja, važno je odabrati i povoljan let do ove otočne destinacije. Primjerice iz Zagreba su letovi skuplji nego oni iz Budimpešte ili Beograda. Ako planirate put na Maldive važno je znati i kako su cijene povoljnije i 30 posto van sezone što je na Maldivima lipanj, srpanj, kolovoz i rujan kada zapravo češće pada kiša, no temperature su i dalje ljetne.

Naslovna fotografija: Pixabay.com

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.