Što je to MarsOvca? Novalja predstavlja novaljski ubed – tradicionalnu kuhinju u vrhunskoj izvedbi

Novalja najavljuje novi hedonistički gastronomski događaj na otoku Pagu zanimljivog naziva MarsOvca. U ogradici na Novaljskim Škuncinim stanima 26.travnja od 11 sati započinje priča o MarsOvci.

Uz vrhunske novaljske ugostitelje točno u podne, predstavit će organizatori svojim gostima i medijima pravi „novaljski ubed“, spravljen od janjetine s bižima, koptrlice, utrobice i tripica. Jela su to s originalnim kuharskim potpisom, pripravljena po autohtonoj, tradicionalnoj recepturi, na način kako su se nekada pripremala. Sada su ponovno pred nama, odoljela svim proteklim vremenima i čekaju neke nove istinske gurmane.       

Što je to MarsOvca?

Paška ovca jedna je posebna životinja, posebna ovca, možemo slobodno reći – ovca nad ovcama, MarsOvca, koja je dokazala  da se može živjeti na golom kamenu uživajući u posolicom začinjenom mirisnom smilju i aromatičnom bilju te od njega stvoriti najbolji sir na svijetu – paški sir. Novaljci su stoga svoju ovcu odlučili staviti na tron gdje i pripada te zahvaliti toj skromnoj životinji što ih hrani već stoljećima. Stoga su gastronomskom manifestacijom MarsOvca krenuli prezentirati svoju tradicionalnu gastronomiju za koju je upravo paška ovca itekako zaslužna.

– MarsOvca je svojevrsni hommage Paškoj ovci, otočnoj hraniteljici i težačkom načinu života, nanovo ispričan kroz novu gastronomsku kreaciju njezinih proizvoda od mesa, sira, skute, surotve i iznutrica, ističu organizatori ove nove gastro manifestacije, Udruga obrtnika Novalja – ceh ugostitelja, Turistička zajednica grada Novalje i Grad Novalja.

Najavljen je i večernji dio gastro programa MarsOvca, planiran za široku javnost istog dana, 26. travnja na Trgu Bazilike, s početkom u 19 sati. Ljubitelji autohtone kuhinje moći će gustirati jela koja će pripremati čak 12 poznatih restorana s područja grada Novalje. Na svakom stolu bit će predstavljena Bljac i Mljac jela, ali sva nadasve fina. 

Novalja
Foto: TZ Grada Novalje

MarsOvca moći će se po prvi puta ove godine pronaći i u novaljskim restoranima, od 26. travnja do 26. svibnja, kada je ona najsvježija i najukusnija. Sve goste željne novih i drevnih okusa na menijima pojedinih ugostiteljskih objekata u Novalji očekuju tradicionalna i pomalo zaboravljena jela, poput tripica, koprtla, utrobica s kapulon i janjetine na gradele, uz domaće namirnice i priloge od zelja i krumpira te skuta, sir i surotva.

Pridružite se hedonističkom događaju stvorenom samo za prave gurmane 26. travanja u Novalji, na otoku Pagu, mjestu rođenja MarsOvce.

Fotografije: TZ Grada Novalje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.