Upoznajte galeba Marka junaka edukativnih priča koji djecu upoznaje s nacionalnim parkovima

Zelene priče Martine Markov doktorice prirodnih znanosti, bogato su ilustrirane edukativne priče obogaćene humorističkim elementima čija je radnja smještena u našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Priče su pisane s intencijom da se najmlađim čitateljima dočaraju prirodne ljepote tih zaštićenih područja koji kriju bogat i raznolik živi svijet, ali i vrijednu kulturnu baštinu. Na kraju je uslijedio i projekt pod nazivom “Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske”, koji je nedavno dobio i podršku Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Kroz zanimljive zgode i nezgode stanara u parkovima, njihova autorica prenosi važnu poruku ljubavi i prijateljstva te potrebe poštivanja pravila ponašanja u njima, kako bismo sačuvali njihove prirodne vrijednosti. Sve je počelo još 2008. godine, zbog ozlijeđene morske kornjače, koja je spletom okolnosti, Uskršnje blagdane provela u domu Martine Markov na otoku Murteru. Istu je njezin tada petogodišnji sin David, nazvao Leonardo, što je ponukalo ovu doktoricu prirodnih znanosti iz Šibenika da postane spisateljica, odnosno da svoje zvanje biologinje, stečeno na zagrebačkom PMF-u, pretoči u edukativne Zelene priče. Danas u svojoj kolekciji ima desetak slikovnica, čiji su junaci upravo životinje: periska, pirka, puž, bačvaš, galeb Marko…

Sve je počelo kao zanimljiv hobi vezan uz njezinu struku, a postalo ozbiljnije kada je odlučila napustiti siguran posao biologinje u Javnoj ustanovi NP Kornati te se baciti na nove izazove i postati privatna poduzetnica. Prvotno unutar obiteljske tvrtke, a od travnja ove godine unutar vlastite tvrtke Eco Edu Media, kako bi najmlađima, plivajući kroz život punim plućima, otkrila nevidljivo blago naših zaštićenih područja.

Vratimo se Zelenim pričama i galebu Marku. Posjetio je Telašćicu, Vransko jezero, Krku, Biokovo, Mljet, Lastovsko otočje, Paklenicu, Sjeverni Velebit, Učku i Brijune. Uskoro slijede Risnjak i Plitvička jezera pa Žumberak-Samoborsko gorje i Medvednica. Zadnji park će biti Kornati, gdje će uvidjeti da ipak ima još puno toga što može naučiti o svojem kraju.

Martina Markov jako cijeni podršku kolega iz javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima koje njezini likovi posjećuju, jer drži da oni svoje područje najbolje poznaju te ističe da je njihovi doprinosi u oblikovanju ovih edukativnih materijala neprocjenjiv. A neprocjenjivim smatra i suradnju s ilustratoricom Ivanom Grimani koja je zaslužna za sve crteže u njezinim malim, a velikim knjigama. I najduži put počinje prvim korakom, a iskustvo stečeno čitanjem, primjerenog štiva u prvo vrijeme, ostaje u nama za cijeli život.

Drži da je biti spisateljica za djecu beskrajno zadovoljstvo jer može svoje znanje i iskustvo prevesti na dječji jezik i prenijeti im svu tu ljubav i vezanost za prirodu, kojoj se uvijek rado vraća. Osim toga, dr. sc. Martina Markov ističe da je to najljepši posao koji je mogla poželjeti. Divan je osjećaj biti galeb Marko i morska kornjača Leonardo, obilaziti naše parkove, diviti se njihovoj ljepoti i sve to prenositi upravo našoj djeci.

To su knjige koje rado i putuju, jer najmlađi čitatelji kada idu na put, premda se to radilo samo o izletu na Zavižan ili Vransko jezero, knjige idu s njima. Odgajatelji ih već koriste u radu s djecom jer ih drže vrlo edukativnima – od samog upoznavanja djece s parkovima, do ponašanja/bontona u parku, upoznavanja životinja i slično. Osim slikovnica, osmislila je i zabavne slagalice te memory kartice s likovima iz njezinih priča.

Martina Markov

Zelene priče se pripremaju i na engleskom jeziku i prepoznatljiv su suvenir naših zaštićenih područja – nacionalnih parkova i parkova prirode kojim se isti i dalje promiču. Stoga vjerujemo da Zelene priče, doprinose razvoju održivog turizma Lijepe naše. Naručiti se mogu preko webshopa.

Fotografije: Željka Balja

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.