MI.22: Prezentacija najznačajnijih manifestacija, nagrada i suvenira Grada Krka

Iza kodiranog naziva MI.22 krije se inicijativa Turističke zajednice Grada Krka usmjerena na prezentiranje najznačajnijih gradskih manifestacija, nagrada i novoizabranih suvenira, pored ostalih sadržaja. 

Dokumentarno-izložbeni projekt MI.22 tako predstavlja valorizaciju odrađenog što posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije koja svojim gostima, ali i lokalnom stanovništvu, nudi širok spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima, a kojima je ove godine vraćen pretpandemijski zamah.

Ovogodišnji postav, koji će se između 24. listopada i 08. studenog moći razgledati u krčkoj Galeriji Decumanus te dijelom i na Veloj placi i trgu pred galerijom, kroz ciklus fotografija velikog formata, posjetiteljima će omogućiti uživanje u probranim motivima zabilježenim na najznačajnijim gradskim manifestacijama poput 498. Krčkog sajma – Lovrečeve, koji je u svome najrecentnijem izdanju ponudio šarolikost sajmenih, koncertnih, zabavnih i povijesnih sadržaja, s fokusom na kostimirano putovanje u srednjovjekovnu i renesansnu prošlost.

Ljetne priredbe, u svojoj 66. izvedbi, još su jednom oduševile kvalitetnim dramskim, a posebice glazbenim programom koji je publiku ovog puta iznenadio temom Darovi glazbe kroz vrijeme, zvuk i glas. Taj je dvomjesečni festival, s jednom od najdužih tradicija na istočno jadranskoj obali, krenuo zaista dostojanstveno, velikim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskim vodstvom maestra Ive Lipanovića.

Pored te dvije najdugovječnije gradske manifestacije, svakako vrijedi izdvojiti i jubilarna 25. Krčka jedra, slikovitu regatu tradicijskih barki, obogaćenu mnogim popratnim sadržajima koja svake godine na blagdan Velike Gospe zaplovi u akvatoriju Krčkog zaljeva, zatim 16. Dane smokava, sve popularniju gastronomsku manifestaciju u čijem je središtu ta plemenita mediteranska voćka, ali i tri atraktivna sportsko-rekreacijska događanja: Jump2Krk, premijerno predstavljen međunarodni miting skakača s motkom, Šotovento – Epic Rides Krk, biciklistički event kojem je, u sklopu projekta Epic Rides Hrvatska, zadaća popularizirati najatraktivnije biciklističke lokacije u Hrvatskoj, te Adriatic Freediving Trophy, međunarodno natjecanje u ronjenju na dah.

Osim prethodno popisanih manifestacija koje su u najvećoj mjeri svojim sadržajem, tradicijom, kvalitetom i/ili popularnošću, obilježile godinu, izdvajamo Advent u Krku, revitalizirani slijed prigodnih blagdanskih sadržaja, posljednje odrađenu sezonu programa Vama glumimo! kojim su obuhvaćeni kazališni programi za djecu i odrasle, zatim Camino Krk Story, događanje organizirano s ciljem dodatne promocije otočne Camino rute te izložbu na otvorenom Otok Krk – iz zraka, osmišljenu u kontekstu projekta Prijatelji mora, a izloženu u samome gradskom središtu.

U vrhunac turističke sezone Krčane je uvela višednevna proslava Dana grada Krka – splet glazbenih, scenskih i izložbenih momenata, ali i sve bogatiji program Krk Music Festa motiviran konceptom Svjetskog dana glazbe i ove godine obogaćen Food Truck Festivalom, dok su iskre uzbuđenja mnogima priskrbila dva manja glazbena, tematski različita, festivala: Tramonto i Triola Kamplin Fest.

Kao ovogodišnje foto-kroničare gradskih zbivanja treba izdvojiti Boruta Brozovića, Luku Tabaka, Srđana Hulaka, Doriana Matišića, Sanjina Ilića, kreativni produkcijski servis Vertical media te Igora Gržetića, ujedno i autora postava.

Postav ove dokumentarne izložbe dopunjen je i predstavljanjem jednog zanimljivog izdavačkog projekata, i to monografije Ulice grada Krka (Le strade di Veglia), krčkog publicista Alana Žica-Teklina.

U dijelu rezerviranom za prezentaciju najrecentnijih nagrada, svoje je mjesto, po prvi put, zaslužilo nacionalno priznanje dodijeljeno Gradu Krku kao najboljem malom gradu u kategoriji Smart City. U sklopu Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu, za čiju je organizaciju zadužena Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, Zlatna povelja, kao jedna od nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske dodijeljena je projektu Camino Krk, i to u kategoriji – aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru.

Također, taj je, na internacionalnoj sceni, sve vidljiviji projekt, u kontekstu prošle godine uručenih Međunarodnih nagrada za održivi turizam – Skål International Sustainable Tourism Awards, koje isporučuje Skål International, u konkurenciji s još deset inicijativa iz različitih dijelova svijeta, u kategoriji Ruralna područja i biološka raznolikost, kao jednoj od devet postavljenih kategorija, pozicioniran na visoko treće mjesto. Krčki pršut Mesnice-marketa Žužić na Dana hrvatskog pršuta održanim u Splitu po drugi je put ovjenčan prestižnom titulom šampiona.

Ovdje je riječ o poznatoj manifestaciji koju provodi Klaster hrvatskog pršuta i na kojoj se, tradicionalno, vrednuju hrvatski certificirani pršuti. Dodajmo tome i kako je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, ove godine, donijelo rješenje kojim se umijeću gradnje i plovidbe tradicijskim barkama Kvarnera dodjeljuje status nematerijalnoga kulturnog dobra te će, kao takvo, biti upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.