Proteklog vikenda svi oni koji su se odlučili posjetiti Gajić planinu i Kopačevo u Baranji, nisu požalili. Osim što su se upoznali s tajnama priprema autentičnih jela, dobro su se i zabavili. Bio je to početak manifestacije “Mjesec baranjske kuhinje” u okviru koje se svakog vikenda od 10. travnja do 2. svibnja otvaraju vrata seoskih domaćinstava i podučavaju gurmani tajnim vještinama pripreme autentičnih baranjskih jela.
U Ritu, na Planini i u vinskom podrumu samo za vas u ulozi chefova nastupaju: jedan od najpoznatijih hrvatskih fotografa, posljednji baranjski gajdaš, najživopisniji baranjski vinar i drugi fantastični domaćini. Nakon što su posjetitelji proteklog vikenda otkrili kako se priprema paprikaš od pijetla s trgancima, lokšicama i čikovima, te šaran na rašljama u nastavku Mjeseca baranjske kuhinje na rasporedu je još niz izvornih baranjskih specijaliteta.
Otkrijte kako se priprema perkelt od soma, štuka u mundiru, grah u ćupu i druge delikatese, na radionicama koje se pripremaju za 25 najbržih hedonista. Neka to bude uvod u otkrivanje baranjske gastronomske baštine i obilazak baranjskih restorana koji samo za vas pripremaju stara jela u novom ruhu.
Učenjaci bi rekli “sinestezija”, a mi kažemo – na nepcu kulen, u nosu miris fiša koji “samo što nije”, u uhu rzanje konja, pred očima divota rascvjetanog dvorišta, a u rukama… pa dobro, još malo kulena, ali i sira, vina i ribe.
“Mjesec baranjske kuhinje” sljedećeg vikenda seli u Zmajevac, gdje će se 17. travnja pripremati perkelt od soma. Dan kasnije u Gajiću možete uživati u golubu s trgancima.
Program manifestacije “Mjesec baranjske kuhinje”
- PERKELT OD SOMA – 17. travnja 2021. / 11:00-13:00 h i 15:00-17:00 h / Vinarija Gerštmajer, Zmajevac
- GOLUBOVI S TRGANCIMA – 18. travnja 2021. / 11:00-13:00 h / Seljačko domaćinstvo Kalinka, Gajić
- FIŠ PAPRIKAŠ – 24. travnja 2021. / 12:00-14:00 h i 15:00-17:00 h/ Vinarija Alexandar, Kamenac
- GRAH U ĆUPU – 25. travnja 2021. / 12:00-16:00 h / Asztalos keramika, Suza
- GUŽVARA S MAKOM I GUŽVARA S ORASIMA – 1. svibnja 2021. / 11:00-13:00 h / Seoski turizam Lacković, Bilje
- GULAŠ OD DIVLJAČI – 2. svibnja 2021. / 11:00-14:00 h / Tri mudraca, Karanac
- ŠTUKA U MUNDIRU – 2. svibnja 2021. / 15:00-18:00 h / OPG Čudesna šuma – Romulić, Bilje
Recimo i to kako je broj sudionika ograničen, a ako želite osigurati svoje mjesto na jednom od događanja potrebno je ispuniti OBRAZAC prijave.
Sve detalje pratite na Facebook stranicama Visit Baranja, Turistička zajednica Općine Bilje – Kopački rit i Visit Slavonia Baranja i na Facebook događaju Mjesec baranjske kuhinje.
Izvor: Turistička zajednica Osječko-baranjske županije
Naslovna fotografija: Denis Despot/ TZ Osječko-baranjske županije