Mjesta za odlično ljubljenje

Mjesec je ljubavi, a vi ste u potrazi za inspiracijom za romantičan izlet ili vikend? Dopustite onda da vas povedemo do Crikvenice… Tu ćete – recimo – pronaći lokacije za najbolje poljupce. Na crikveničkoj se rivijeri nalazi 10 posebnih lokacija za ljubljenje, a pozadina su im najčarobnija i najromantičnija mjesta ovoga kraja. Koncept “This is a good kiss spot” razvila je talijanska umjetnička skupina “0707”, a ideja je ubrzo prerasla u pokret koji je osvojio srca mnogih ljudi i zaživjela na ulicama brojnih gradova.

Ljubiti se možete na šetnici uz more i u skrivenom parkiću. Ili možda na osamljenoj klupica s koje se pruža prekrasan pogled na morsku pučinu? A možete iskušati baš sve lokacije zajedno. Lokacijama su dodijeljena imena poput Jedina, Prava, Neponovljiva, Tajanstvena ili Slatka, a pronaći ćete ih u Crikvenici, Dramlju, Jadranovu i Selcu. Neka vam u potrazi za njima pomogne Karta za ljubljenje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nakon ljubljenja, krenite u šetnju najljepšom šetnicom na crikveničkome području – Ljubavnom cesticom. Cesticu je projektirao Ante Premužić u suradnji s Alfonsom Kaudersom, nastala je davnih tridesetih godina 20. stoljeća i vele da je kumovala mnogim ljubavnim pričama. 8 km ove šetnice možete proći držeći voljenu osobu za ruku i pr tome uživati u šumu vjetra, bogatom mirisu mediteranskog bilja i istraživanju kulturno-povijesnih znamenitosti.

Borovom ćete šumom stići do gradine Badanj, najstarijeg spomenika srednjovjekovnog fortifikacijskog graditeljstva u Vinodolu, a koju su stanovnici napustili nakon velikog potresa 1323. kada je veći dio utvrde porušen. Antički nalazi svjedoče da je građena u ranobizantskom dobu, između 4. i 6. stoljeća. Utvrda je nepravilnog kružnog oblika, a u njezinom se podnožju nalaze i ruševine crkvice sv. Duha koja potječe iz 12. stoljeća i uz koju se nalazi srednjovjekovno groblje.

Izvor pitke vode Pod veli kamnik jedino je mjesto koje je u davnini tijekom suhih ljetnih mjeseci snabdijevalo stanovništvo pitkom vodom. Danas ga je teško pronaći ispod uzdignutog kamena, ali je tu, iznad gornje staze Ljubavne cestice. Izvor je presušio 1916. zbog posljedice potresa u Crikvenici, ali nije zaboravljen, nego je uz slavinu podignut spomenik kako bi nas podsjetio na veliku važnost koju je imao u životu onoga doba.

Ljubavna će vas cestica dovesti i do Kavranove steni koja se uzdiže nad Crikvenicom na 290m nadmorske visine. S ovog se vidikovca pruža izvanredan pogled na morski kanal između kopna i otoka Krka. Ništa vam ne brani da se i tu poljubite!

Svi znamo da su ljubavni putovi često neizvjesni, a to će vam najbolje ilustrirati crikvenički Mediteranski labirint ljubavi. Uz miris lovora i prožeti energijom kamene spirale, istražite ovo jedinstveno mjesto. Čar labirinta nije samo u njegovoj formaciji, nego i u prirodi koja ga okružuje. Sve skupa napunit će vas pozitivnom energijom i nadahnuti na ostvarenje ljubavnih i inih ciljeva. No, u ovome labirintu vrijede i neka pravila – ne smijete se osvrtati, ići unazad, niti prelaziti staze preko pregrada, već čvrsto i odlučno koračajte prema zacrtanom cilju. Sretno vam bilo!

Foto: TZG Crikvenice

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.