Moć fotografije: Odraz orla iz 2019. i dalje fascinira kao i najpoznatija fotografija iz Rovinja

“Mogao sam osjetiti vjetar iz njegovih krila”, rekao je tada za CBC news poznati fotograf Steve Biro.

Steve Biro imao je fotografiju orla i njegov odraz u mislima prije nego što je tog dana izašao na teren fotografirati. Unatoč jasnoj viziji fotografije ćelavog orla i njegovog odraza u Canadian Raptor Conservancy u Vittoriji, Ontario Canada, Steve nije bio siguran da će biti uspješan. Kad je prethodno pokušao ostvariti tu viziju, nije mu pošlo za rukom.

– Godinu prije, voda je bila prilično valovita. Otkrio sam kako nisam u dobroj poziciji da dobijem sliku kojoj sam se doista nadao, rekao je Biro, koji se amaterski bavi fotografijom desetak godina. No u trenutku kada je ova slika nastala Steve je sjeo tik do vode na stijenu i spustio se nisko i bio nagrađen prizorom koji ostavlja bez daha.

Fotografiju je autor objavio na svom Facebook profilu. a slika je brzo postala viralna nakon objave na Redditu. Posebno je pažnju privukla činjenica kako ptica vrlo prodorno gleda direktno u kameru, u komentarima između ostalog stoji: Slika života! A zanimljiv je komentar kako orao gleda u dušu promatrača.

Ovakvi se trenutci rijetko ponavljaju, a Steve je ovom slikom postao tema pisanja brojnih medija. Inače voli putovati, a amaterski se bavi fotografijom. Njegove fotografije mahom dolaze upravo iz Ontarija u Kanadi i najčešći motivi su upravo ptice.

Moć fotografije u turizmu je nevjerojatna, a njegove su odličan poziv na promatranje ptica u Kanadu.

///Moć fotografije u turizmu: Ova slika bila je prvi razlog za posjet Rovinju

U tekstu Moć fotografije najnagrađivaniji hrvatski turistički novinar i publicist Goran Rihelj pisao je upravo o važnosti fotografije u turizmu. Njega je ova fotografija primamila na posjet Rovinju.

Čim sam je vidio probudila je u meni jak, snažan i pozitivan osjećaj. Toliko me je razbudila i pogodila ravno u centar desne polutke mozga koja je zadužena za kreativno razmišljanje, maštu, slikanje, pjevanje i slično. Da je moguće, odmah bi se teleportirao na to mjesto i u miru prepustio beskonačnom trenutku. To je fotografija koja priča tisuću riječi, emocije vrište u meni, a sama pomisao doživljaja da mogu biti na tom mjestu je mojim riječima neopisiva, nisam pjesnička duša pa ulazi u kategoriju ono nešto, neprocjenjivo. Opet sam se naježio kako pišem o toj fotografiji, kao i prvi put kada sam je vidio. Mozak mi radi sto na sat i odmah vizualiziram sebe na toj slici kako sijedim u miru obasjan suncem, u tišini mora, ispijam espresso, čitam novine te s guštom držim cigaretu u ruci. To je moj strastveni svakodnevni ritual, te male stvari koje me čine sretnim i potpunim. Da to je to, u potpunosti sam ispunjen i smiren – to sam ja, napisao je Rihelj.

U svom blogu tada je zaključio: Ova priča dokaz je kolika je moć fotografije! Zamislite turističku brošuru bez fotografija, web stranicu nekog turističkog resorta bez ijedne slike ili sutrašnje novine u kojoj je samo tekst bez fotografija. Smiješno, zar ne ?

Nadam se kako ste se uvjerili u moć fotografije, a kao najbolji dokaz je sama činjenica kako je ova jedna fotografija probudila tolike emocije i potaknula me na dolazak u Rovinj. Za dobru fotografiju nije dovoljno samo opaliti gumb, fotograf treba pokazati dušu, priču i emocije. U Turističkoj zajednici Rovinja to dobro znaju, pitajte ih. Zato cijenite dobru fotografiju tj. kvalitetnog i profesionalnog fotografa.

Inače, ovih dana fotograf o čijem orlu se i dana priča, Steve poziva na kupnju kalendara s njegovim najboljim fotografijama. Dobra ideja za Božić, a nadamo se kako ima sličnih primjera i s našim autorima i fotografijama iz Lijepe naše.

Naslovna fotografija: Jonas Svidras from Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.