Moć fotografije u turizmu: Ova slika bila je prvi razlog za posjet Rovinju

Prvi dio svojeg ljetovanja i ove godine boravit ću u Istri. Cilj mi je svakako vidjeti, doživjeti i okusiti što više u tih tjedana dana. Jedno od mjesta koje ću svakako posjetiti je grad Rovinj. Motiv i prvi razlog za posjetiti grad Rovinj je jedna tako obična, a s druge strane nevjerojatno moćna slika.

Moram posjetiti ovo prekrasno mjesto uslikano u Rovinju. Nadam se kako ću imati priliku popiti espresso i uživati u trenutku. Znate li gdje se nalazi ? Možete me spojiti s osobom koja je vlasnik ovog prekrasnog pejzaža ? Ta slika je upravo bila motiv za blog o moći fotografije u turizmu, kojeg sam nedavno objavio. Moju fascinaciju i osjećaje koje budi u meni opisao sam prije pet godina ovako :

Čim sam je vidio probudila je u meni jak, snažan i pozitivan osjećaj. Toliko me je razbudila i pogodila ravno u centar desne polutke mozga koja je zadužena za kreativno razmišljanje, maštu, slikanje, pjevanje i slično. Da je moguće, odmah bi se teleportirao na to mjesto i u miru prepustio beskonačnom trenutku. To je fotografija koja priča tisuću riječi, emocije vrište u meni, a sama pomisao doživljaja da mogu biti na tom mjestu je mojim riječima neopisiva, nisam pjesnička duša pa ulazi u kategoriju ono nešto, neprocjenjivo. Opet sam se naježio kako pišem o toj fotografiji, kao i prvi put kada sam je vidio. Mozak mi radi sto na sat i odmah vizualiziram sebe na toj slici kako sijedim u miru obasjan suncem, u tišini mora, ispijam espresso, čitam novine te s guštom držim cigaretu u ruci. To je moj strastveni svakodnevni ritual, te male stvari koje me čine sretnim i potpunim. Da to je to, u potpunosti sam ispunjen i smiren – to sam ja.

/// Top pet inspirativnih fotografija Istre

I sad sam se cijeli naježio samo na pomisao kako ću ostvariti jedan od svojih snova. Da snova, osobno se veselim malim stvarima u životu jer upravo one čine život, a ne nekakvi automobili i druge materijalne stvari. Popiti espresso na ovoj slici bilo bi kao u snovima. Ovaj tekst napisao sam prije šest godina. Slika me odvela u Rovinj pronašao sam ovu stolicu, no nisam na njoj popio kavu. San se možda nije u potpunosti ostvario, no bez obzira na sve, malo je reći kako sam bio oduševljen. Inače, pored slike se nalazi jedan atelije koji je postavio ovaj inventar ispred svog ulaza, vjerojatno niti sluteći kako će upravo ta slika postati razglednica grada Rovinja. Zanimljiv je osjećaj kada se šećeš uskim kamenim ulicama koje su pune života i odjednom ugledaš jedan prolaz i tu sliku. Neprocjenjivo.

Posjet Rovinju je bio potpun, samo zbog te fotografije, no naravno kako sam odvojio vrijeme kako bi doživio Rovinj što više. Penjanje kamenim ulicama do najvišeg vrha grada spada u rubriku : Avantura emocija i priča. Na svakom pogledu ima nešto zanimljivo, jedan detalj koji te oduševi, ljudi koji ćakulaju na svojim prozorima međusobno i ne obraćaju pažnju na tebe, cvijeće, prozori, galerije… siguran sam kako će svatko naći nešto što će ga oduševiti u Rovinju.

/// Mobitel u ruke i izgubite se u labirintu uličica

Ova priča dokaz je kolika je moć fotografije!

Zamislite turističku brošuru bez fotografija, web stranicu nekog turističkog resorta bez ijedne slike ili sutrašnje novine u kojoj je samo tekst bez fotografija. Smiješno, zar ne ?

Nadam se kako ste se uvjerili u moć fotografije, a kao najbolji dokaz je sama činjenica kako je ova jedna fotografija probudila tolike emocije i potaknula me na dolazak u Rovinj. Za dobru fotografiju nije dovoljno samo opaliti gumb, fotograf treba pokazati dušu, priču i emocije. U Turističkoj zajednici Rovinja to dobro znaju, pitajte ih. Zato cijenite dobru fotografiju tj. kvalitetnog i profesionalnog fotografa.

I ne zaboravite, turizam se sastoji od emocije, doživljaja i priče. Budni sanjajte.  

/// Gdje možete uživati u najspektakularnijim zalascima sunca

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.