EDUKACIJA U MOMJANU NA TEMU “Turizam kao sredstvo razvoja lokalne zajednice-primjer Svetvinčenta”

Članak se nastavlja ispod oglasa


Kaštel Morosini-Grimani +Kaštel Rota

Povod pisanju ovog bloga je zanimljivo predavanje održano proteklog tjedna u sklopu ciklusa predavanja Kaštel Rota u organizaciji Pučkog učilišta Buje, a u kreativnom prostoru Zajednice Talijana u Momjanu na temu “Turizam kao sredstvo razvoja lokalne zajednice-primjer Svetvinčenta”.

Predavanje je održao Igor Macan voditelj razvojnih programa i projekata središnje i južne Istre, koji je svojim inspirativnim i jednostavnim jezikom objasnio na praktičnom primjeru Kaštela Morosini-Grimani kako razviti turizam u malim sredinama sa postojećim resursima.

momjan turizam svetvinčenat

Svetvinčenat je mala ruralna sredina od 200 stanovnika, čiji su se stanovnici bavili poljoprivredom i odlazili na posao u udaljenije gradove. U moru gradića koji turistima nude sunce i more, gradić poput Svetvinčenta ili drugih ruralnih gradića se morao istaknuti nečim posebnim i jedinstvenim.

Svetvinčenat je imao drevni Kaštel Morosini-Grimani u svom posjedu, ali i viziju o turizmu kojeg bi stvorio. Projekt je započeo 2011. godine koristeći financijske izvore iz Fondova, a svečano otvorenje obnovljenog i revitaliziranog Kaštela u novom ruhu održalo se 30. lipnja ove godine zahvaljujući kreativnosti i upornosti tima Općine Svetvinčenat i ostalih dionika projekta Kaštela. Tome je prethodio početak razvoja turizma Svetvinčenta sa eventom Srednjovjekovni Festival u Kaštelu.

momjan turizam svetvinčenat
Članak se nastavlja ispod oglasa

Danas je ponuda proširena tako da Kaštel osim srednjovjekovnog festivala nudi i bogat sadržaj. Pristup održivosti i autohtonosti, te povezivanje proizvoda i lokalnog života na način da se turizam živi i njeguje suživot turista i domicilnog stanovništva, okupio je cijelu lokalnu zajednicu i zajedničkom sinergijom dionika stvorio današnji turistički proizvod “Kaštel Morosini-Grimani”.

momjan turizam svetvinčenat

Motiv za privlačenje turista je ujedno odrednica i smjernica turističkog proizvoda na kojeg se predavač Macan osvrnuo i naglasio važnost privlačenja i motiva dolaska turista u destinaciju.

momjan turizam svetvinčenat

Radionica je bila edukativnog i interaktivnog karaktera. U Momjanu se na primjeru iz prakse moglo naučiti koji bi bio mogući nastavak promocije i realizacije projekta Kaštel Rota. Naglasak je na jedinstvenosti i isticanju autohtonosti kraja u kojem se nalazi.

Budući da je projekt Kaštel Rota u tijeku, ciklus predavanja će se nastaviti. Smatram da će Momjan kao turistička destinacija biti odskočna daska za promociju, a Kaštel Rota atrakcija koja će objediniti postojeći sadržaj i ponudu te implementirati isto u Kući Kaštela.

Sudionicima predavanja/radionice je dodijeljen kreativni poklon – zabavna igra “Sastavi Kaštel Rota”. Rekla bih da Kaštel Rota ima svoj prvi autohtoni suvenir ili jedan od motiva za privlačenje obiteljskog turizma kroz ovu igru i zabavu. Ovo je samo prvi korak prema zabavi kojeg će ova destinacija ponuditi.

momjan turizam svetvinčenat
Igraj se s djecom, probudi dijete u sebi i sastavi Kaštel Rota!
momjan turizam svetvinčenat
Igra “Sastavi Kaštel Rota iz Momjana”

Održivi turizam je nepobitan u valorizaciji projekata poput Kaštela, te je potrebno voditi računa da je budući turistički proizvod samoodrživ, ali i da se uklapa u lokalitet i stil života lokalnog stanovništva.
Svaki turist će biti najviše motiviran kada doživi autohtoni doživljaj u destinaciji, jede i pije kao domaćin, ima mogućnost sudjelovanja u suživotu domicilnog stanovnika.

Pozovite gosta na ručak, ponudite mu domaću hranu sa farme, friško skuhanu, ponudite ga čašom Malvazije, Muškata ili Terana iz vašeg vinograda, zapjevajte ili zapleštite uz zvukove harmonike i zauvijek će zapamtiti doživljaj i vraćati se u vašu destinaciju.

kaštel rota
Kaštel Rota
momjan turizam svetvinčenat
Članak se nastavlja ispod oglasa

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

NAJČITANIJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije