Mons Claudius: gora koju je posjećivala i Crna kraljica

U prošlom tekstu sam vam opisala kako je započela moja avantura otkrivanja posla iz snova, a sada je vrijeme da opišem i kako sam ga počela raditi, točno tamo gdje sam stala, na Moslavačkoj gori. Ovaj biser prirode nalazi se u Moslavini, mikroregiji stvorenoj podno obronaka gore koja skriva brojne tajne. Zato ne čudi da njen stari naziv, Mons Claudius, privlači znatiželju turista jednako kao i područje na kojem danas djelujem. U to ime sve vas, koji pitate što znači Mons Claudius, u nastavku vodim na putovanje u potrazi za odgovorom. Udobno se smjestite.

Naime stari pisci poput Plinija Starijeg (antički pisac i znanstvenik koji je napisao „Zemljopis starog svijeta“) nazivali su je upravo tim imenom, Mons Claudius. Što se tiče njegova značenja, postoji više teorija. Jedna od njih je da ime dolazi od rimskog cara Klaudija, za čije su vladavine, na južnim padinama Moslavačke gore, Rimljani prvi zasadili vinovu lozu. Da su boravili na ovim prostorima potvrđuje i arheološko nalazište rimskih građevina koje se nalazi nedaleko Kutine podno moslavačkih vinograda. Tako je upravo zahvaljujući Rimljanima, Moslavina poznata po vinu i autohtonoj sorti „Škrlet“ čijim se uzgojem stanovnici i danas bave, a nju ćemo obavezno degustirati u lokalnim vinarijama. Sigurna sam da ćete koju butelju ponijeti doma.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Druga je teorija da su na ovim prostorima živjela dva suprotstavljena naroda keltskog porijekla, Skordisci i Taurisci, koje je dijelila razdjelnica Mons Claudius. Arheolozi za njom još uvijek tragaju, a piše se da je u Panoniji još potencijalno obuhvaćala i Bilogoru te slavonski Papuk, odnosno gorske predjele u savsko-dravskom međurječju.  Položaj Mons Claudiusa možete vidjeti na karti ispod, a meni kao lokalnom vodiču za Moslavinu, Bilogoru i Papuk ovo je bila odlična smjernica za kreiranje vodičkog aliasa.

E da, jesam li vam spomenula da Mons Claudius na latinskom znači „zatvorena gora“? Ovo značenje, vidjet ćete, ima smisla jer u šumama hrasta, graba i bukve, Moslavačka gora skriva brojne stare utvrde zanimljivo raspoređene diljem područja, a do sada je otkriveno njih 13. Mnoge datiraju iz srednjeg vijeka, dok su neke još uvijek neotkrivene povijesti koja se istražuje pa je pretpostavka da su i starije. Najpoznatija, najočuvanija i samim tim najposjećenija utvrda je Garić-grad koja će vas oduševiti svojim položajem, veličinom i naravno poviješću. Upravo ćemo nju posjetiti tijekom „Planinarenja za laike“ – da, to je moj prvi izlet koji sam spomenula u prošlom blog postu, a zbog kojeg sam shvatila da je posao turističkog vodiča moj posao iz snova.

Na „Planinarenju za laike“ uz osnove planinarenja, upoznajete i jednu od posjednica Garić-grada. Jeste li čuli za Barbaru Celjsku aka. Crnu Kraljicu? Da, da, upravo je ona tijekom 15. stoljeća posjećivala ove prostore. Za nju je poznato da se bavila alkemijom, drevnom vještinom pretvaranja neplemenitih metala u plemenite i težnja za pronalaskom Kamena mudraca odnosno eliksirom života. Stoga znatiželjnicima pažnju svakako privlači mogućnost da je Crna Kraljica i ovdje boravila sa misijom stvaranja lažnog zlata. Kada tome dodate činjenicu da je Moslavačka gora bogata piritom, inače mineral zlatnožute boje za koji su ljudi često mislili da je zlato, potakne vas na maštovito razmišljanje.
Među poznatijim povijesnim lokalitetima od značaja za Moslavinu nedvojbeno su i mistični Pavlinski samostan te Gradina Marić, a sve vas koji želite saznati više o povijesti, vodim u Muzej Moslavine u Kutini. U njemu pogledajte brojne artefakte poput jedinstvenih Garićkih pećnjaka ili primjeraka keramičkog posuđa iz razdoblja kasne Vučedolske kulture, koji potvrđuju da je Moslavačka gora s razlogom 2011. godine proglašena Regionalnim parkom prirode. I to ne samo zbog kulturno-povijesne baštine i biološke raznolikosti, već i zbog svoje zanimljive geologije. 

Moslavačka gora, prema brojnim i danas vidljim dokazima vulkanskog je porijekla što potvrđuje lokalitet „Kamene kugle“ nedaleko grada Čazme. Riječ je o tri višemetarskim kuglastim migmatitnim  formama, koje su metamorfozom nastale iz magmatskih stijena nakon hlađenja magme ili lave. Mogu se naći i na drugim mjestima na gori, međutim ove su najposjećenije i nalaze se na planinarskoj stazi koju obilazimo u društvu lokalnih planinara. Usput ćete saznati i kako je oblikovanje “Garić planine”  (prema povijesnoj literaturi još jedan od naziva Moslavačke gore) započelo prije 500 milijuna godina, a od granita starog 70 milijuna godina izrađen je i prvi postament spomenika banu Josipu Jelačiću u Zagrebu. Mi Moslavci ujedno se možemo podičiti i time kako je naša gora nekada bila otok u Panonskom moru na kojem su živjeli praslonovi i nosorozi, čiji su fosilni ostaci pronađeni u rudniku bentonita u selu Gornja Jelenska, nedaleko Popovače.

Ima još puno zanimljivih činjenica o Moslavini, no nije fora ako vam ih sada, tijekom ovog pisanog putovanja, ispričam. Neka njihovo otkrivanje bude vaš motiv za dolazak u Moslavinu, destinaciju kontinentalne Hrvatske, baš kao što je meni to bila motivacija da postanem, kako me danas turisti nazivaju, „vodička“.  

I još samo, da vas pitam. Sjećate se iz prošlog teksta priče o čašici rakije na dočeku Nove godine? E pa nedugo nakon toga, kolegica s kojom dijelim tu istu rakiju,  osniva turističku agenciju specijaliziranu za aktivni odmor na ruralnim područjima. Zajedničkim snagama počinjemo dovoditi goste u naš kraj, a početkom prošle godine po prvi puta „planinare laike“ vodimo na izlet u sklopu kojeg im ja, Mons Claudius „vodička“ , prezentiram ljepote Moslavačke gore. I sada se sigurno pitate zašto to govorim za kraj. Ne samo zato što nakon rakije možete početi raditi posao koji volite već i zato jer vas želim pozvati na naše izlete. Stoga za sljedeći put, planirajte bijeg u prirodu i na selo Moslavine. Uz „šljivu“ vas vodim na zanimljiva mjesta gdje ćete upoznati kreativne Moslavce i njihove primamljive turističke priče.

Autor naslovne fotografije: Siniša Jurković

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.