Na Pelješcu najljepše je upravo sada

Na Pelješcu ljeto još traje i sada je najbolje. Prekrasne plaže, odlično vino, sjajna hrana, povoljnije cijene, nema gužvi, a do 20. rujna na čitavom poluotoku traje Festival soli.

Uz Solanu Ston u program se uključilo četrdesetak restorana, konoba, vinarija, OPG-ova… Festivalski meniji nude se po cijenama od 120 i 180 kuna, vino je do 20% povoljnije, a niže su i cijene posjeta uzgajalištima kamenica uz degustaciju na brodovima. Kad ste na Pelješcu neke se stvari jednostavno ne propuštaju.

Posjet najstarijoj solani u Europi

Postoji još od vremena Rimskog carstva, Dubrovačkoj Republici donosila je trećinu prihoda i imala je strateški značaj. Tradicija vađenja soli traje dugih četiri tisuće godina i od tada do danas sol se u Solani Ston proizvodi na isti način. Devet je kristalizacijskih bazena, imena nose po svecima: Frano, Nikola, Baltazar, Antun, Josip, Ivan, Petar i Pavao. Svi osim jednoga. Iz bazena Mundo vadila se sol za narod što i sama riječ govori, ali i za sve one koji su vrijedno radili na vađenju soli.

U vrijeme Dubrovačke Republike zbog granitnog dna posebno su se cijenili bazeni Vlaho i Lazar iz kojih se vadila najčišća sol i to za Bečki dvor.

Kupanje na predivnim plažama

Dalmatinci tvrde da je najbolje vrijeme za kupanje u rujnu. More je još toplo i nema gužvi, pa ako vam je ostao još koji slobodan dan pravac na Pelješac. Plaže su predivne.

Divna i Duba desetak kilometara od Trpnja, Vučine u Žuljani, Prapratno pokraj Stona, Trstenica u Orebiću – idealna za obitelji s djecom, Ponta Liberan u Vignju – raj za surfere, plaže u Dračama i Sreseru, šljunak ili pijesak, skrivene uvale… – odaberite što volite i uživajte u babljem ljetu.

Vinska tura

Čaša plavca uz ručak ili večeru na Pelješcu pod obavezno. Ovo je poluotok vina, a plavci su njegov zaštitni znak. Na Pelješcu je više od 250 registriranih proizvođača vina, a tijekom trajanja Festivala soli, u brojnim vinarijama možete dobiti vrhunsko vino po povoljnijim cijenama.

Naslovna fotografija: arhiva Turističke zajednice općine Orebić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.