Na rijeci života plovi žitna lađa – tiha plovidba Kupom je apsolutni hit

Lađarstvo je na području uz rijeke Kupu i Savu bilo razvijeno puno prije nego li su izgrađeni veći gradovi. Stanovnici uz rijeke na taj su način trgovali svojim poljoprivrednim, šumskim i drugim proizvodima te tako doprinosili razmjeni dobara između kontinentalne i primorske Hrvatske. Lađari su se posebno istaknuli tijekom austrijsko – turskih ratova kada su opskrbljivali carsku vojsku i stanovništvo žitom i hranom te su razvozili streljivo na ratište.

Do izgradnje željezničke pruge u 19. stoljeću lađarstvo je bilo najunosniji posao ovog područja. Lađari, lađarski trgovci i brodari 1680-ih udružili su se u lađarski ceh koji je često nazivan “Plemenitim cehom lađara” zbog brojnog članstva i njihova bogatstva što ga je svrstalo u najugledniji i najbogatiji karlovački ceh. Ceh je imao vlastita pravila, upravu i zastavu. Bio je jedno vrijeme član Velikog ceha koji je koordinirao rad svih karlovačkih cehova te organizirao zajedničke svečanosti. Početkom 18. stoljeća lađarski ceh je osnovao i lađarsku bratovštinu “Sveti Nikola” što je bilo odobreno papinskom ispravom.

Lađe Žitnog puta – Žitna lađa Zora plovi Kupom i prava je atrakcija

Korablje su bile nastarija plovila na Kupi. Njima su se obično prevozili ogrjevno drvo i drvena građa. Dereglija je starije manje drveno riječno plovilo za prijevoz tereta najčešće građevinskog materijala. Bez vlastitog je pogona pa se uzvodno teglila ili vukla. Nosivost je bila do 60 tona. Burčele su najveća plovila kojima se prevozio teret po Kupi i to samo za vrijeme visokog vodostaja, dužine 30 do 40 metara i nosivosti 20 do 30 tona. Njima se također prevozilo žito, ali i duhan te hrastove bačvarske dužice. Tumbasi su malo veća plovila, ali se isto koriste uglavnom za nižeg vodostaja, Žitna lađa Zora na Kupi je upravo ovakva lađa i jedna je od turističkih atrakcija karlovačkog kraja koju ne smijete zaobići.

Ova lađa izgrađena je u Zagrebu 2017. godine i dopremljena na Kupu. Izletnički brod dug je 25 metara s dva kormila, a ukupno može voziti čak 60 putnika. Česte su na ovom brodu i zabave i privatna slavlja idealan je za romantična vjenčanja, a ima i natkriveni prostor sa 48 sjedećih mjesta te salon za 6 osoba.

U ponudi za plovidbu ovom atraktivnom drvenom lađom u Karlovačkoj županiji nalaze se različiti lađarski izleti. Tu su pojedinačna i grupna plovidba, te školski izleti i najam lađe s posadom. Najčešće, posjetitelji se odlučuju za pojedinačnu plovidba u vjernoj replici žitne lađe. Takva plovidba traje oko 90 minuta.

U plovidbi drvenom lađom Zora možete uživati u pogledu na prirodu kao putnik jedinstvene i autentične drvene lađe kakva je u 18. stoljeću plovila Kupom. Ova drvena žitna lađa svakog vikenda vozi putnike namjernike kroz vrijeme i oživljava vrijednost starog hrvatskog hrasta od kojeg je izgrađena. Animacija posjetitelje vodi u vrijeme turskih napada na lađe ili sjećanja žena dok su prale odjeću na rijeci.

Kupa – rijeka života

Kupa, vijugava rijeka kako su je Rimljani zvali, bremenita poviješću kao rijeka života koja je stari vojni Karlovac povezivala čak s Istanbulom, uvijek je nova inspiracija. Sa svakim zalaskom sunca iza starih pokupskih kuća na njenoj obali, sa svakim pogledom na crkvene zvonike koji je prate, sa svakim klepetom krila jedne od mnogobrojnih ptica koje susretnete, vrijeme je da Kupa inspirira Vas.

Žitni put, put trgovanja žitom i ostalim dobrima na rijekama u 18. i 19. stoljeću, kretao se iz dalekog Temišvara Dunavom, Savom i Kupom lađama do Karlovca, a onda cestama preko planinske barijere do obala Jadranskog mora – Karolinom i Lujzijanom do grada Rijeke, a Jozefinom do Senja.

Tiha plovidba Kupom

Vas će žitna lađa voziti Kupom i ispričati vam brojne tajne i neispričane priče ovog zanimljivog kraja. Poseban doživljaj je tiha plovidba. Naime, plovidba starih lađara bila je tiha, plovili su samo uz zvuk vjetra u topolinim granama, uz lagane udarce valova rijeke o lađu. Osjećali su miris prirode, vidjeli jasno sve što ih okružuje: vodomara, orla, patke i kornjače, sivu čaplju koja im je bila domaćin. U bistrini rijeke vidjeli su zlatni šljunak i lelujavu travu koja ih je smirivala, a ispred sebe samo prekrasnu široku rijeku i odsjaj srebrnih listova vrbe na vjetru.

Novi turistički proizvod tiha plovidba rijekom Kupom koja će izbistriti naš um od svakodnevnih podražaja, od slova na ekranima, od buke svakodnevnog življenja i osjetite ono što su stari lađari nekada osjećali ploveći Kupom. Termini tihe plovidbe su nedjelja 18. rujna i 25. rujna 2022. u 15,00 sati, inače žitna lađa za individualne posjetitelje vozi redovito svake subote i nedjelje od 11 sati.

Ako želite uistinu drugačiji suvenir podsjećamo kako se u Karlovcu, gradu na 4 rijeke prodaje i magla. Da znamo kako vam to zvuči, ali ovdje uistinu možete kupiti maglu u staklenci za 20 kuna.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.