Nacionalni park s preko 470 kilometara uređenih biciklističkih staza omiljen među cikloturistima

Preko 470 kilometara uređenih biciklističkih ruta koje prolaze netaknutom prirodom, razlog su što je Nacionalni park Krka jedan od omiljenih destinacija ljubitelja aktivnog odmora. Najatraktivniji dijelovi parka spojeni su pomoću 14 ruta različitih stupnjeva zahtjevnosti. Tu je pet brdsko-biciklističkih ruta, tri cestovne i šest Track ruta za ugodnu obiteljsku vožnju.

Najspremniji avanturisti zasigurno će se odlučiti za “kraljevsku rutu” dužine 95,1 kilometar koja počinje ispred Ispostave Parka u Skradinu, prolazi kroz mjesta Rupe i Kistanje, a završava u biseru antičke povijesti, rimskom vojnom logoru Burnum. Na povratku u Skradin spušta se dva puta u kanjon rijeke Krke, i to na slap Brljan i Roški slap, te se poslije posjetiteljskog centra u Laškovici, koje je središte mreže pješačkih staza i biciklističkih ruta uz rijeku Krku, istim putom vraća u Skradin. Najkraća biciklistička ruta, duga 8,6 km, od Skradina uz Krku uzvodno vodi do Skradinskog buka, najljepšeg i najposjećenijeg slapa na rijeci Krki.

Biciklističke rute na području Nacionalnog parka “Krka” definirane su tako da implementiraju cjelokupnu kulturnopovijesnu baštinu, odgojno-obrazovnu i rekreativnu ulogu Parka. Uzimajući u obzir složenost reljefa kojim ruta prolazi te duljinu i svladanu visinu definirano je četrnaest osnovnih biciklističkih ruta. Ovisno o udaljenosti i tehničkoj zahtjevnosti biciklističkih ruta predložene su tri vrste.

Ljubitelji vožnje na dva kotača, pedalirajući rutama Nacionalnog parka „Krka“, uz adrenalinski naboj što ga stvara vožnja niz strme padine ili pak mirni prolazak kroz pitome drage, mogu steći neposredan uvid u bogatstvo flore i faune vodenih i kopnenih staništa. Na rutama je postavljena propisana signalizacija a posjetiteljima su dostupne i karte s detaljnim opisom, fotografijama, kartama i GPS koordinatama ruta. Centar kretanja u Laškovici, iznad Roškog slapa, polazišna je točka za aktivne vrste posjećivanja na srednjem toku Krke, pa tako dijelom i za vožnju biciklističkim rutama.

Podsjetimo Nacionalni park „Krka“, dio je Natura 2000 područja koji našu zemlju svrstava u sam vrh zaštićenih područja Europe. Ovaj nacionalni park idealan je za aktivan boravak u prirodi i upravo je to oblik posjećivanja koji nastoji ponuditi posjetiteljima, pogotovo na srednjem i gornjem toku rijeke Krke, koji, zahvaljujući konfiguraciji terena i prirodnim fenomenima u okruženju, pružaju brojne mogućnosti za organizirano bavljenje sportom.

Ovdje preuzmite GPS tragove biciklističkih ruta.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.