Nacionalni park “Krka” među najomiljenijim hiking destinacijama u Europi

Pješačenje odnosno hiking je postalo masovan trend u posljednjih nekoliko godina. Tome u prilog idu i predviđanja za 2023. godinu koja ukazuju na porast avanturističkih putovanja.

Studija britanske tvrtke specijalizirane za outdoor opremu Cotswold Outdoor, procijenila je čimbenike u kategorijama popularnosti, težine i aktivnosti, odnosno sadržaja, u više od 80 europskih nacionalnih parkova.

Prema navedenoj studiji Nacionalni park “Krka” nalazi se na petom mjestu iza britanskih parkova New Forest i Lake District, španjolskog Teide te francuskog nacionalnog parka Calanques.

Nacionalni park Krka svoj visoki ukupni plasman zahvaljuje činjenici kako je šesti najpopularniji nacionalni park u Europi, s prosjekom od 74.000 globalnih pretraživanja godišnje, s ocjenom 4,5 i preko 165.000 hashtagova na Instagramu.

U kategoriji aktivnosti/ sadržaja, hrvatski park također se nalazi među prvih deset. Ističe se veliko bogatstvo pješačkih staza, njih 22, zatim 15 kampova te 22 vidikovca i znamenitosti za buduće planinare. Prosječna udaljenost i trajanje pješačenja u parku nisu među najjednostavnijima, u srednjem su rasponu od 16 kilometara, odnosno 4,1 sat.

Tome dodajmo kako su uz Teide i Lake District, Plitvička jezera među prva tri najpopularnija nacionalna parka u Europi. Visok plasman u studiji najstariji hrvatski nacionalni park može zahvaliti prosječnoj ocjeni 4,7 te jakim hashtagom od 390.000 i godišnjim prosjekom od 74.000 globalnih pretraživanja.

Još jedan hrvatski predstavnik našao je svoje mjesto u studiji. Za najlakša planinarenja s kraćom prosječnom udaljenošću i trajanjem, studija otkriva rumunjski Nacionalni park Domogled-Valea Cernei, Nacionalni park Lahemaa (Estonija) i Kamenjak u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, kao najbolja odredišta za početnike.

Naslovna fotografija: Laskovica/ Nacionalni park “Krka”

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.