Jedini izvor ljekovitog ulja u Europi: Naftalan crno zlato iz Moslavine

Jeste li znali kako se jedini izvor ljekovitog ulja naftalana u Europi, nalazi u Ivanić-Gradu u Zagrebačkoj županiji?

Naftalan je zemno mineralno ulje i već je davno prepoznat kao prirodni ljekoviti saveznik u očuvanju zdravlja i sprječavanju bolesti, a kao ljekovito sredstvo prvi puta se pojavio u istočnjačkoj medicini. Prve podatke o ljekovitosti zabilježio je još u 13. stoljeću, Marco Polo, a naftalan se u medicinske svrhe koristi već 600 do 700 godina. Naftenska nafta je nastala iz biološkog, organskog materijala taloženjem ostataka uginulih mikroorganizama točnije fitoplanktona, zooplanktona, bakterija, algi i viših kopnenih biljaka na dna mora ili jezera, gdje su bili prekriveni mineralnim česticama.

Naftalan je neprocjenjivo blago koje nam je ostavilo Panonsko more, a naftalanska terapija izuzetno je blagotvorna u liječenju kožnih, upalnih reumatskih bolesti, te bolesti zglobova i kralježnice, ali i u liječenju opeklina i rehabilitaciji nakon raznih operativnih zahvata. Naftalan sadrži naftenske ugljikovodike, a među njima sterane, spojeve slične steroidnim hormonima te provitamon D, zbog kojih naftalan ima ljekovita svojstva. Naftenska nafta, za razliku od sirove nafte, koja je najrasprostranjenije pogonsko gorivo u svijetu, sadrži visok postotak upravo naftenskih ugljikovodika.

Do sada su u svijetu poznata dva nalazišta naftenske nafte, onaj u Azerbajdžanu te kod nas u Ivanić-Gradu. Sustavno korištenje naftalana iz Azerbajdžana počelo je krajem 19. stoljeća, a nalazište “kriške nafte” kod Ivanić Grada otkriveno je 60-ih godina prošlog stoljeća. Brojna ispitivanja pokazala kako su nalazišta u Azerbajdžanu i Ivanić-Gradu imaju gotovo isti kemijski sastav, a isključena su i kancerogena djelovanja naftana.

Zbog otkrića naftalana i termomineralne vode u Ivanić-gradu, 1989. godine otvoreno lječilište Specijalna bolnica Naftalan, koja je danas vrlo poznata u Europi, pa i šire. Naftalan broji preko 20.000 liječenih pacijenata, a brojni su znanstveni radovi dokazali ljekovitost naftalana, ali i termomineralne vode, zbog čega je Ivanić-Grad jedinstvena destinacija zdravstvenog turizma. Naftalanska terapija izuzetno je blagotvorna u liječenju kožnih bolesti, prije svega psorijaze i neurodermitisa, upalnih reumatskih bolesti poput reumatidnog i psorijatičnog artritisa te bolesti zglobova i kralježnice. Osobama s tim bolestima naftalanska terapija značajno poboljšava kvalitetu života.

Bolnica naftalan koristi u terapiji pacijenata u posebnim naftalanskim kupkama, a razvili su i jedinstvene vlastite proizvode od naftalana – Naftalan kremu i Naftalan ulje koji su vrlo traženi na tržištu kao kozmetika za njegu.

Pacijenti mogu doći u Naftalan i naručivanjem preko HZZO-a i to na dva načina

“Prvi način je da na temelju preporuke svog liječnika opće prakse osoba ishodi odobrenje za rehabilitaciju od liječničkog povjerenstva u Domu zdravlja i u tom slučaju pacijent ima pravo na besplatno liječenje i boravak u našoj bolnici. Druga mogućnost je da pacijent od svog liječnika dobije uputnicu za pregled i fizikalnu terapiju u našoj ustanovi te je u tom slučaju liječenje preko uputnice besplatno, dok osoba plaća samo smještaj u sobi i prehranu. I u slučaju da pacijenti sami snose sve troškove, naše cijene su vrlo konkurentne  i prihvatljive u odnosu na vrhunsku kvalitetu usluge pod kontrolom naših medicinskih stručnjaka” pojasnila nam je Milica Birk, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor te dodala kako na liječenje od psorijaze godinama u Ivanić-Grad dolaze grupe pacijenata iz Danske, kao i pacijenti  iz Rusije koji se svake godine iznova vraćaju.

S obzirom na koronakrizu ova godina je bila izuzetno teška, no u Naftalanu žele nastaviti s pozitivnim trendovima, a posebno će za ovaj kraj biti značajno skorašnje otvorenje novog bazenskog kompleksa i vodenih sadržaja. Novi kompleks nudit će i usluge teretane, a ovdje su i manje dvorane za poslovne sastanke i kongrese. Nove bazenske komplekse obišli smo tijekom našem boravka u Zagrebačkoj županiji i javili se uživo. Kako izgledaju premijerno pogledajte u video javljanju.

https://www.facebook.com/1191049874336017/videos/751402888761669

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.