NAGRADA MARKO POLO: FIJET Hrvatska i zbor novinara HND-a nagradili osnivača portala HrTurizam i Turističke priče Gorana Rihelja

U organizaciji FIJET Hrvatska i Zbora turističkih novinara HND-a proglašeni su dobitnici nagrade Marko Polo za najbolje turističke reportaže. Kako su istaknuli organizatori novinari koji su svojim reportažama potaknuli, približili ili otkrili domaća odredišta svojim istraživanjima od najbliže okolice do neotkrivenih ljepota, autentičnim događajima i putovanjima zasluženo se nalaze među nagrađenima.

NAGRADA MARKO POLO PRIPALA I NAŠEM OSNIVAČU GORANU RIHELJU

Nagradu FIJET Hrvatska dobio je i naš Goran Rihelj, osnivač i glavni urednik portala HrTurizam, za objavu reportaža i članaka o hrvatskim odredištima na portalima HrTurizam.hr i Turističke priče. Zaljubljenik u svoj slavonski kraj Goran je prije dvije godine, među kolegama novinarima, pokrenuo projekt lobiranja za održavanje Dana Hrvatskog Turizma (DHT) u Slavoniji. Potporu u inicijativi pružio mu je i Selimir Ognjenović, turopertor ID Riva tours-a te je ono što se 2018. činilo nemogućim za organizaciju, realizirano 2019. godine. U posljednjih 5 godina objavio je više od 7.600 vijesti, priča, intervjua i drugih važnih informacija iz područja turizma. U 2020 medijska podrška TV projektu Vrbovca “Kaj su jeli naši stari”. Portal “Turističke priče” uključuje i različite autore i njegove suradnike iz neotkrivenih ili manje medijskih istaknutih destinacija. Goran Rihelj istražio je mogućnosti kontinentalne Hrvatske poput najnovije: VINSKE PRIČE SRIJEMA – Priča o brendiranju Srijema kao vrhunske vinske destinacije.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Uz Gorana Rihelja, novinari koji su svojim reportažama potaknuli, približili ili otkrili domaća odredišta istraživanjima od najbliže okolice do neotkrivenih ljepota, autentičnim događajima i putovanjima, zasluženo se nalaze među nagrađenima.

Marija Barić dugogodišnji je turistički novinar, urednica i vlasnica portala HIA – Hrvatska, Iseljeništvo, Svijet, a nagradu je dobila za objavu reportaže o Ozlju i gornjem Pokuplju. Kontinuirano predstavlja i prenosi vlastite doživljaje iz domaćih destinacija, najvećim dijelom neotkrivenih, autentičnih, interesantnih za otkrivanje, s posebnim naglaskom na tradiciju, kulturu i baštinu odredišta.

Nada Mirković, slobodna novinarka i kolumnistica vodećih časopisa, objavljujući priče o fenomenima, događajima, zanimljivim ljudima, lijepim stvarima. Nagradu je dobila za reportažu Zanosni mirisi Hrvatske objavljenu u ljetnom izdanju putnog časopisa Croatia Airlines. Suradnik je u putnom časopisu Croatia Airlines, koji je unatoč mjerama Covida u 2020 nastavio izlaziti u elektronskom izdanju s reportažama o Hrvatskoj. U ljetnom izdanju časopisa objavila je reportažu Zanosni mirisi Hrvatske, gdje je uz fotografije Ive Pervana približila ljepote mirisa i raznolikosti 5000 biljaka, začina u Hrvatskoj.

NAGRADA ZA INOZEMNOG NOVINARA ODLAZI U SLOVENIJU

U kategoriji Inozemni novinar na prijedlog Izvršnog odbora FIJET-a nagradu je dobila Albina Podbevšek iz Slovenije. Dugogodišnja turistička novinara, odnedavno umirovljenica, ali s redovitim objavljivanjem u izdanju najpopularnijih novina “DELO” u Sloveniji. Dugogodišnja je članica Fijeta, do 2017, kao član Nacionalnog udruženja FIJET Slovenija, a nakon raspuštanja udruženja, individualna članica. Sudjelovala je na većini FIJET kongresa, kao i na više studijskih putovanjima u organizaciji FIJET-a. Sa svih tih događanja objavila je niz putopisa, reportaža – iz Moskve, Tunisa, Maroka, Egipta, Grčke… Reportaže su objavljenje u posebnim izdanjima Slovenskog magazina DELO.

MARKO POLO GRAND PRIX PRIPAO GORANU MILIĆU

Goran Milić nagradu je dobio za reportaže u tjednoj specijaliziranoj emisiji HRT-a “Destinacija Hrvatska”. Radi se o dinamičnoj mozaičnoj emisiji o turizmu koja otvara teme i postavlja jasna pitanja o stanju hrvatskog turizma, ali i njegovoj budućnosti. Goran Milić kao stalni suradnik u emisijama donosi priče iz hrvatskih odredišta, koje su dostupne i na You Tube kanalu: priča o Kraljevici, o Mljetu, o Viru, Konavlima. Milić je prepoznatljiv i ugledni autor, doajen reportaža i putopisa iz različitih dijelova svijeta: Kuvajta, obje Amerike, Švicarske, Austrije, BiH… iznimno gledane emisije na HTV-u i na Al Jeezera. Za emisiju Destinacija Hrvatska objavio je 30 priloga, od odnošenja smeća po otocima u okolici Dubrovnika, preko Napoleonovih staza na Pelješcu, do obnove porušenih hotela.

MARKO POLO NAGRADA ZA PUTOPIS O ZAGREBU

Željka Kunštek za reportažu “U idili Žumberka”. Kunštek je objavila niz reportaža pod naslovom “Zagrebačka županija – Top destinacija za top izlete”, i to u u ediciji svibanj 2019 – travanj 2020. Reportaže Mistični Zagreb i u idili Žumberka objavljene su u izdanju svibanj 2020 -travanj 2021 u on line magazinu TIP TRAVEL u zimskom i proljetnom broju 2020 na tri jezika: hrvatski, engleski, njemački. Časopis donosi zanimljive putopise, reportaže, ideje za putovanja, niz doživljaja i korisnih savjeta iz iskustva autora, najave raznih događanja.

POSEBNA PRIZNANJA

Tomislav Radić za objavljene reportaže o Rodosu u Grčkoj, domaćinu zadnjeg kongresa Fijeta u 10 medija. Radić je dugogodišnji turistički novinar i član Fijet Hrvatska, redoviti je član delegacije iz Hrvatske na svim kongresima i konstantno novinar s najvećim brojem reportaža ili vijesti o zemlji domaćinu ili kongresu. Surađujući s mnogim regionalnim novinama, turističkim portalima, on line novinama objavio je devet reportaža i članaka, te na Hrvatskom radiju intervju s Tijani Haddad. Na taj način, istaknuo se među svim sudionicima brojem objava o zemlji domaćinu i kongresu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Posebno priznanje Večernji list i urednici Marini Borovac (povelja) za projekt serije reportaža o Hrvatskim odredištima “Idemo na izlet” . Projekt je to kojim se obogaćuje ukupna spoznaja o turističkim mogućnostima i resursima pojedinih dijelova Lijepe naše. Poziv potencijalnim korisnicima glasi: krenite stazom, prošećite planinama, doživite jesen na moru, otkrijte mistične rute povijesnih i prirodnih ljepota, od naselja do muzeja, ciklo ture, doživite šume, itd. s pogledom na cijelu Hrvatsku.

NAGRADA FIJET TOLERANCIJA ( FIJET TOLERANCE)

Ova se nagrada dodjeljuje prvi put. Nagrada je utemeljena 2020. s ciljem dodjele pojedincima koji svojim javnim djelovanjem, napisima ili slikom pridonose vjerodostojnom i etičkom promicanju istine o različitosti, posebno kad je riječ o povijesnoj, kulturološkoj i prirodnoj baštini u zemljama koje su najviše pogođene siromaštvom, glađu, terorizmom i ratovima.

Odlukom Izvršnog odbora FIJET-a prva se nagrada dodjeljuje Tijani Haddad-u, predsjedniku FIJET-a. Predsjednik FIJET-a svojom dugogodišnjom javnom aktivnošću i ponašanjem i utjecajem u turizmu pridonio je suradnji u zajednici i očuvanju ljudskih vrijednosti, različitosti u svijetu, očuvanju kulture, baštine i nadasve mira. Svojim djelovanjem u okviru u UNWTO-a, kao i vođenjem FIJET-a pokazao je da razumije međuodnos između svojih prava i prava drugih, pridonio je usmjeravaju k razvijanju tolerancije, poštivanja različitosti i ljudskih prava.

Nacionalna nagrada FIJET TOLERANCE dodjeluje se Hrvoju Ivančiću, književniku, putopiscu i autoru dokumentarnih filmova. Ivančić strane destinacije najčešće bira sasvim spontano. Odlazi i na “opasna mjesta” gdje se vode ratovi, odakle stanovnici odlaze u izbjeglištvo, ali i nedovoljno poznata odredišta gdje u njegovim knjigama, putopisima upoznajemo nove kulture, ljude, običaje. Svaka kultura ostavila je na njemu traga, puno je naučio na svim putovanjima, želeći to približiti čitateljima svojih knjiga kao: Dunavski bluz, Samsara put na istok, Za Atar… Napisima ili slikom pridonosio je vjerodostojnom i etičkom promicanju istine o različitosti, posebno kad je riječ o povijesnoj, kulturološkoj i prirodnoj baštini u zemljama koje su najviše pogođene siromaštvom, glađu, terorizmom i ratovima. Film o Siriji koji je snimio za vrijeme svog zadnjeg boravka u toj zemlji izazvao izniman interes hrvatske javnosti, objavio je zbirku priča “Za’atar”.

Njegova izjava “Krenuo sam putovati s namjerom da promijenim svijet, ali je svijet na kraju promijenio mene”, najbolje govori o njegovoj misiji o prihvaćanju različitosti, upoznavanju različitih kultura i običaja, te da svojim knjigama i predavanjima djeluje u društvu o toleranciji prema različitosti, naročito u zemljama koje su najviše pogođene siromaštvom, glađu, terorizmom i ratovima.

Nagrade dodjeljuje Ocjenjivački odbor u sastavu Jadranka Rilović, Hrvoje Zovko, Anita Žuvela Hitrec i Ante Gavranović (predsjednik). Autorica projekta Marko Polo je turistička novinarka Tina Čubrilo, koja ga je 2010. pokrenula s ciljem promocije turističke reportaže kao novinarske forme.

Izvor i foto: Hrvatsko novinarsko društvo

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.