Nagrade “Zlatna penkala” za najbolje inozemne medijske objave

Dodijeljene su nagrade za najbolje inozemne medijske objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji realizirane u prethodnoj godini. Radi se o dodijeli nagrada i priznanja “Zlatna penkala” koja je u organizaciji Hrvatske turističke zajednice doživjela svoje 16. izdanje.

Projekt se uspješno provodi od 2005. godine i to s ciljem isticanja vrijednosti profesionalnog pristupa pisanju o Hrvatskoj i hrvatskom turizmu. Najznačajnija nagrada je Grand prix, koja je dodijeljena u tri kategorije. Tako je nagrađen najbolji tekst tiskanog ili online medija, zatim najbolja reportaža elektroničkog medija, odnosno televizija i radio. te najbolja blog objava blogera i influencera u prošloj. 2019. godini.

GRAND PRIX ZLATNA PENKALA U SAD, ČEŠKU I ŠVEDSKU

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji dobitnik Grand prix nagrade za najbolji tekst tiskanog medija u 2019. godini je Alex Crevar iz SAD-a koji je u New York Timesu objavio članak “36 Hours in Rijeka”. Alex Crevar cijenjeni je novinar, književnik i urednik koji već više od 20 godina izvještava o putovanjima kao redoviti suradnik za publikacije poput New York Timesa, National Geographic Travela i časopisa Lonely Planet. Od prvog posjeta našoj zemlji 1998. godine, samo o Hrvatskoj napisao je gotovo 100 članaka. Njegov članak za New York Times objavljen je u listopadu 2019. godine na pet stranica u tiskanom obliku, a zajedno s online objavom vidjelo ga je više od 46 milijuna čitatelja te je tako pridonio snažnoj promidžbi Rijeke kao Europske prijestolnice kulture za 2020 godinu.

Dobitnici Grand prixa za najbolju reportažu elektroničkog medija u 2019. godini su Vladimír Kouba i Michal Hula koji su za češku TV NOVA snimili reportažu “Tartufi – dragulji istarske gastronomije”. Glavni urednik inozemne redakcije na TV Nova, najvećoj i najgledanijoj televiziji u Češkoj Republici, Vladimír Kouba i snimatelj Michal Hula u Hrvatskoj su 2019. godine snimili reportažu u kojoj opisuju način traženja tartufa u režiji obitelji Karlić te ističu značaj tartufa za Istru i njezinu ugostiteljsku ponudu. Također, posjetili su poznati Ziganteov Festival tartufa, koji svake godine privlači brojne hrvatske posjetitelje, inozemne turiste i gurmane. Emisiju je pogledalo 1,2 milijuna gledatelja u omiljenoj češkoj emisiji Vikend.

Nagradu za najbolju blog objavu u 2019. godini osvojili su Šveđani Klas Daniel Alexander Waltner i Christine Eva Louise Wedberg za svoj blog “Swedishnomad”, koji broji više od 17 tisuća posjetitelja dnevno, odnosno više od šest milijuna posjetitelja godišnje. Radi se o vrlo cjenjenom blogu koji objavljuje strukturirane, informativne i detaljne blog objave o različitim destinacijama. Ovaj dvojac rado posjećuje Hrvatsku te u svojim objavama svaki put otkrivaju nešto novo potičući svoje čitatelje na putovanje u Hrvatsku.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.