Sezona je tartufa u Istri: Sve miriše na ovaj afrodizijak, hranu rimskih bogova

Giancarlo Zigante točnije njegova kujica Dijana 2. studenog 1999. godine otkrili su nedaleko od Buja u Istri najveći svjetski tartuf. Tako je istarski tartuf završio i u Guinnessovoj knjigu rekorda kao najveći dotad nađeni tartuf na svijetu. Možete ga i dalje vidjeti doduše od njegovu repliku i to od bronce.

Ovaj tartuf s titulom težio je 1,31 kg, a u doba kada je pronađen procijenjen je na oko 5.000 dolara. No iako se radi o popriličnom iznosu, ne zaboravite kako je osam godina kasnije jedan tartuf prodan za nevjerojatnih 330.000 dolara. Istrijani svoj tartuf nazvan Millenium priredili su i konzumirali uz veliku feštu i time od njega stvorili najveću vrijednost jer su malo mjesto Livade promovirali globalno i upisali ga na svjetsku kartu vrhunskih tartufa.

Foto: Zigantetartufi.com

SEZONA BIJELIH TARTUFA

Hrturizam pretplata logo.jpeg

U tijeku je sezona najkvalitetnijih i najcjenjenijih istarskih bijelih tartufa. Tartuf je nekada bio “seljačko” jelo koje se služilo uz pečena jaja, a danas je tartuf jelo elite i simbol bogatstva i moći. Cijene bijelog tartufa na aukcijama prestižu cijene zlata, a Istra svoje bijelo zlato koristi u svrhu turističke promocije. Dani bijelih tartufa sigurno su jedna od najznačajnijih istarskih gastro priča, ali i turističkih priča.

DANI BIJELIH TARTUFA DO 14. STUDENOG

U samom srcu Motovunske šume, jednom od najznačajnijih područja za sakupljanje bijelog tartufa u Istri svake se godine održavaju Dani Zigante tartufa. Za razliku od prošlih godina kada je manifestacija uključivala sajam tartufa, ove godine je sav program program usmjeren prema restoranu Zigante. U ponudi će biti proizvodi i jela od tartufa uključujući degustaciju proizvoda u trgovini Zigante. Organizirati će se i pokazni lov na tartufe uz licenciranog tartufara i njegove nezamijenjive partnere, tartufarske pse.

Obožavatelji ste tartufa? Onda nikako ne smijete propustiti Dane Zigante tartufa u Livadama koji ove godine traju do 14. studenog. Ako ne možete do Istre pokušajte sami napraviti fuži tradicionalno jelo od tartufa. Recept pronađite na linku.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.