Sezona je tartufa u Istri: Sve miriše na ovaj afrodizijak, hranu rimskih bogova

Giancarlo Zigante točnije njegova kujica Dijana 2. studenog 1999. godine otkrili su nedaleko od Buja u Istri najveći svjetski tartuf. Tako je istarski tartuf završio i u Guinnessovoj knjigu rekorda kao najveći dotad nađeni tartuf na svijetu. Možete ga i dalje vidjeti doduše od njegovu repliku i to od bronce.

Ovaj tartuf s titulom težio je 1,31 kg, a u doba kada je pronađen procijenjen je na oko 5.000 dolara. No iako se radi o popriličnom iznosu, ne zaboravite kako je osam godina kasnije jedan tartuf prodan za nevjerojatnih 330.000 dolara. Istrijani svoj tartuf nazvan Millenium priredili su i konzumirali uz veliku feštu i time od njega stvorili najveću vrijednost jer su malo mjesto Livade promovirali globalno i upisali ga na svjetsku kartu vrhunskih tartufa.

Foto: Zigantetartufi.com

SEZONA BIJELIH TARTUFA

U tijeku je sezona najkvalitetnijih i najcjenjenijih istarskih bijelih tartufa. Tartuf je nekada bio “seljačko” jelo koje se služilo uz pečena jaja, a danas je tartuf jelo elite i simbol bogatstva i moći. Cijene bijelog tartufa na aukcijama prestižu cijene zlata, a Istra svoje bijelo zlato koristi u svrhu turističke promocije. Dani bijelih tartufa sigurno su jedna od najznačajnijih istarskih gastro priča, ali i turističkih priča.

DANI BIJELIH TARTUFA DO 14. STUDENOG

U samom srcu Motovunske šume, jednom od najznačajnijih područja za sakupljanje bijelog tartufa u Istri svake se godine održavaju Dani Zigante tartufa. Za razliku od prošlih godina kada je manifestacija uključivala sajam tartufa, ove godine je sav program program usmjeren prema restoranu Zigante. U ponudi će biti proizvodi i jela od tartufa uključujući degustaciju proizvoda u trgovini Zigante. Organizirati će se i pokazni lov na tartufe uz licenciranog tartufara i njegove nezamijenjive partnere, tartufarske pse.

Obožavatelji ste tartufa? Onda nikako ne smijete propustiti Dane Zigante tartufa u Livadama koji ove godine traju do 14. studenog. Ako ne možete do Istre pokušajte sami napraviti fuži tradicionalno jelo od tartufa. Recept pronađite na linku.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.