Najljepše plaže na otoku Visu: Jednostavnost življenja i mir koji morate doživjeti na “otoku sreće”

spot_img

Jednostavnost življenja, netaknuta priroda i potpuni mir – tako bismo najlakše opisali otok Vis za kojeg ćete često čuti da se naziva i otokom sreće. Ondje je sniman popularni nastavak hollywoodskog hita ”Mamma Mia” 2017. godine, a čari predivnih viških lokacija oduševili su zvijezde Meryl Streep, Colin Firtha i Pierce Brosnana, kao i cijelu filmsku ekipu.

Ono što ćete prvo primijetiti kada pristanete na Vis je kristalno čisto more kakvo se rijetko viđa. Odmah ćete osjetiti i taj specifičan opojan miris koji Vis duguje upravo svojoj izoliranosti jer samoniklo bilje i netaknuta priroda još uvijek vlada ovim južnim otokom u sred Jadranskog mora. Kako bi najbolje osjetili čari mora ondje, uputite se na jednu od prekrasnih plaža i zaplivajte u kristalno čistoj oazi, opijeni svježinom i mirisom koji vraća balans u um i tijelo. Krenimo s prijedlozima!

Najpoznatija plaža u gradu Visu

Plaža Prirovo je najpopularnija plaža u gradu Visu koja se nalazi na istoimenom poluotoku u gradskoj luci.

Jeste li znali? Na Poluotoku Prirovo nalazi se franjevački samostan i crkva koji su izgrađeni na ruševinama rimskog kazališta iz prvog stoljeća prije Krista, koje je i samo bilo izgrađeno na temeljima helenističkog kazališta.

Plaža Prirovo je šljunčana gradska plaža, duga oko 100 metara, obrubljena tamarisima, a nalazi se u neposrednoj blizini hotela ”Issa” i nekolicine ugostiteljskih objekata. U blizini ćete pronaći i terene za odbojku na pijesku i mali nogomet, a na plaži možete iznajmiti suncobrane i ležaljke. Ljubiteljima ronjenja osobito će se svidjeti informacija da je podmorje oko ove plaže vrlo zanimljivo za ronjenje zbog podvodnih ostataka stare srednjovjekovne luke koji su još uvijek vidljivi.

Čisto more, sjajni pijesak i potpuni mir – plaža Zaglav

Uvala Zaglav, smještena na jugoistočnoj strani otoka, u blizini naselja Milna, najpoznatija je po svojoj pješčanoj plaži. Možda je dolazak do ove pješčane oaze malo teži jer morate ostaviti automobil u Milni i pješačkom stazom uz more doći do nje, ali trud će vam biti višestruko nagrađen. I bez brige – hodat ćete samo petnaestak minuta. Također, često ćete čuti i da se ova plaža naziva jednom od najljepših na Jadranu, a okružuje ju neopisiv mir s obzirom da se na području uvale Zaglav nalazi svega nekoliko naseljenih kuća.

Ako želite pobjeći od gužvi i opustiti se u čarima prirode i čistog mora – neka vam ova plaža bude prvi izbor. Premda ondje nema puno dodatnih sadržaja, osim restorana u kojem ćete pronaći hladovinu i osvježenje uz lokalne specijalitete, pijesak pod nogama i pogled na zadivljujuću prirodu bit će i više nego dovoljan za opuštajući, ali i romantični dan iz snova.

Neobična, popularna i izolirana plaža Srebrena

Plaža Srebrena, često nazvana i Srebrena, se nalazi u blizini malog turističkog mjesta Rukavca na otoku Visu i jedna je od najljepših plaža na otoku. Uvala je okrenuta prema otvorenom moru pa su tako valovi, koji tijekom zime valjaju kamenje na žalu stvorili zadivljujuće oblutke po kojima je plaža i dobila ime, a koji su danas omiljeno mjesto za sunčanje.

Kako do plaže? Kako bi stigli do Srebrene, potrebno je proći kroz mjesto Rukavac, a automobil možete ostaviti na zemljanom parkiralištu udaljenom dvjestotinjak metara od plaže. Na plaži nema dodatnih sadržaja osim osnovnih – kabine za presvlačenje i javni wc te u moru postoje sigurnosne oznake koje odvajaju kupače od brodova.

Plažu s obje strane okružuju stijene pa je ondje more toplo i čisto, a hladovinu ćete pronaći u krošnjama borove šume iznad plaže. Plaža je šljunčana i nerijetko je izbor obiteljima s djecom.

Popularna i fotogenična uvala Stiniva

Stiniva je uska uvala na otoku Visu, a nalazi se južno od lokalne ceste koja povezuje zaselak Podšpilje i Plisko Polje. Stiniva je iznimno popularna, posebno zbog svog izgleda i visokih stijena koje okružuju ovu plažu, a zahvaljujući kojima nemate brige oko toga da nećete pronaći hlad.

Kako do uvale?

Do uvale možete doći planinarenjem po uskim putevima kroz strme stijene (savjetujemo da se ovom stazom uputite u udobnoj obući, najbolje tenisicama). Također, ako vam to nije opcija, do uvale je moguće doći i manjim ili većim jedrenjacima kroz uzak prolaz ili pak jahtama.

Zanimljivost: Uvala Stiniva, od 1967. godine zaštićeni je dio prirode u Hrvatskoj pod statusom značajnog krajobraza. Stiniva je nastala tijekom ledenog doba, kad je razina mora bila 120 metara niža nego danas. Zbog vodotoka koji je izdubio kanjon u podzemlju se stvorila krška špilja koja se prije nekoliko tisuća godina urušila.

*U blizini se nalazi i kafić ako poželite osvježenje uz hladni napitak.

Uvala Stončica – otkrijte skriveno i opustite se u čistom, plitkom moru

Stončica je skrivena plaža koja se nalazi na istočnoj strani otoka Visa, u uvali na čijem je rtu istoimeni svjetionik. Stončica je prava opuštajuća ljetna destinacija za sve koji vole mirnije plaže, bez prevelike gužve – ovo je samo vaš komadić raja okružen čudesnom mediteranskom vegetacijom i čistim, plitkim morem. Čak do 30 metara od obale razina mora doseže tek do struka stoga je plaža idealna za djecu i neplivače.

Ako ogladnite nakon kupanja, na plaži ćete pronaći restoran u prekrasnom ambijentu, a ljubitelji aktivnog odmora mogu se uputiti na igralište za odbojku na pijesku.

*Pokraj plaže imate parkirna mjesta.

Vodite vašeg četveronožnog prijatelja na kupanje? Krenite na Vartalac!

Vartalac je jedina plaža na otoku specijalizirana za kupanje kućnih ljubimaca, zbog čega je još i zovu Pseća plaža.

Smještena je u izoliranoj uvali, a nalazi se 15-tak minuta hoda od centra grada Komiže, a okružena je bujnom vegetacijom i stijenama zbog čega je idealna za sve one koji traže relaksaciju i mjesto za neometano druženje sa svojim ljubimcem.

Plaža Gusarica – posebno istaknuta plaža Komiže

“Gusarica” se nalazi na sjevernoj periferiji grada Komiže, javna je gradska plaža, a ime je dobila po crkvi sv. Marije – poznatoj pod nazivom “Gospa Gusarica” koja se nalazi odmah pored plaže.

Plaža je šljunčana, a ulazak u more je plitak i postepen pa je često i izbor za obitelji s djecom. Gusarica je opskrbljena tuševima, kabinama za presvlačenje i sanitarnim čvorovima, a u blizini je nekoliko barova gdje se možete osvježiti uz koktel ili snack.

 Naslovna fotografija: Fede Roveda from Pexels

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.