9 plaža na otoku Hvaru koje će ostaviti bez daha sve istinske hedoniste

Hvar ponekad nazivaju hrvatskim St. Tropezom, dobitnik je mnogih priznanja, a jedno od njih je velika nagrada čitatelja uglednog časopisa Condé Nast Traveler, zahvaljujući čijim glasovima je stigao na sam vrh najboljih otoka na svijetu i donijeli titulu najboljeg otoka u Europi.

Vinogradišće, izvor fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

Condé Nast Traveler ističe kako je Hvar izvrsna destinacija za posjetu tijekom cijele godine. Ljeto i Hvar su dvije riječi koje uvijek posebno idu jedna uz drugu. Volimo istaknuti kako je Hvar najsunčaniji hrvatski otok s 2700 sati sunca godišnje, ali isto tako je i najsunčaniji otok u Europi. Jedno od prirodnih obilježja su ljubičasta polja lavande koja cvijeta ljeti.  Izaberite između modernih kupališta, šljunčanih plaža što ih je klesalo more ili divlje ljepote stijena skrivenih pod borovim granama.

1. Najpopularnija plaža na Hvaru

Plaža Bonj smještena u malenoj uvali u neposrednoj blizini grada Hvara i najpopularnija je plaža na otoku. Krasi ju tirkizno plavo i kristalno čisto more i Plava zastava koja potvrđuje kvalitetu i čistoću vode ondje. Ako osim kupanja na plaži želite i dobru zabavu uz prave partyje i aktivnosti na vodi – ovo je pravo mjesto za vas. Masaže, tulumi i gastronomska ponuda nalaze se u okolici ove prekrasne plaže, kao i spasilačka služba, tuševi, mogućnost najma ležaljki, suncobrana, pedalina i katamarana, teniski tereni i drugo. Ljubitelji jače doze adrenalina pronaći će se na Bonju u skijanju na vodi ili panoramskoj vožnji parasailingom.

Beach Club plaža Bonj, izvor fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

Zanimljivost: Britanski portal Timesonline.co.uk svrstao je ranije plažu Bonj u 20 najljepših plaža u Europi, a stranica Huffington Post izdvojila je plažu Bonj i otok Hvar kao jednu od najboljih party destinaciju na svijetu.

2. Uvala Dubovica

Udaljena 8 kilometara istočno od grada Hvara na južnoj obali otoka Hvara smjestila se slikovita uvala Dubovica, izletište s prostranim šljunčanim žalom i zanimljivim podmorjem. Poznata po dugoj ladanjskoj tradiciji nudi odmor daleko od buke grada uz pogled na ladanjsku kuću obitelji Kasandrić iz 18./19. st.

Dubovicu odlikuje veliki šljunčani žal zaštićen od vjetrova i predivno podmorje. Ovdje se nalazi i restoran, a na plažu možete stići brodom, automobilom ili pak organiziranim prijevozom iz hvarske luke. Dubovica je idealna za obitelji s djecom i ljubitelje ronjenja koji tu mogu upoznati fascinantno podmorje.

Dubovica, izvor fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

3. Plaža Mlini, Pakleni otoci

Otoku Hvaru, kao ravnopravnom članu svjetske turističke elite, nije jedina prednost broj sunčanih sati u godini već i arhipelag koji ga okružuje – Pakleni otoci.

Plaža Mlini, izvor fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

Iako se tako čini, ime nema veze s paklom. Naime ova skupina otoka još je poznata i kao Paklinski otoci. Ime su dobili prema paklini, vrsti borove smole, koja se koristila u brodogradnji. Kao posljedica lokalnog dijalekta, pridjev riječi “paklina” glasi “pakleni”, pa se skupina naziva Pakleni otoci.

Skupina od dvadesetak otočića i hridina krije prekrasne uvale i plaže. Jedna od najljepših i najromantičnijih plaža, prema mišljenju posjetitelja, je plaža Mlini. Posebno je omiljena među mladim parovima zbog ugođaja tirkizno plave boje uvale, te okolne vegetacije. Kvalitetu plaže podiže restoran koji uz gatronomiju, turistima pruža mogućnost dodatnog plažnog sadržaja. Plaža je dostupna brodicama ili pješice iz uvale Ždrilca.

Plaža Mlini, izvor fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

4. Skrivena plaža za sve romantičare

”Skriveno blago” – tako nerijetko nazivaju plažu Mekićevica, smještenu u blizini grada Hvara. Premda se do nje ne može doći automobilom nego isključivo šetnjom (trebat će vam oko pola sata), vjerujte – vrijedi! Ova uvalica je okružena velikim kamenjem i tirkizno čistim morem bez puno sadržaja, premda možete unajmiti suncobran i ležaljke.

Mekićevica, izvor fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

Romantičari nakon kupanja mogu svratiti na romantičnu večeru uz vrhunska hrvatska vina i specijalitete lokalne kuhinje u restoran u blizini plaže. Recite da ovo nije dan iz snova!

5. Još jedna mirna uvala – poput gusarskog gnijezda

Podno malog napuštenog sela Zaraće, smještenog pri vrhu kamene hridi, tako da se s mora doima poput gusarskog gnijezda, nalazi se duboka uvala s prostranim šljunčanim žalom. Za ljubitelje podmorja ističemo vrlo slikovite podvodne pejzaže u ovom predjelu Hvara.

Malo Zaraće, izvor fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

Podno tog malog sela nalaze se dvije duboke uvale sa šljunčanim žalima, jedna okrenuta prema istoku nazvana Velo Zaraće i druga okrenuta prema zapadu nazvana Malo Zaraće. Šljunčane plaže Velog i Malog Zaraća zatvaraju impresivne kamene hridine, prave ljepotice prirode.

Velo Zaraće, izvor fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

6. Za ljubitelje pješčanih plaža tu je Grebišće u Jelsi

Plaža Grebišće nerijetko slovi za jednu od najljepših plaža otoka Hvara, a smjestila se u blizini turističkog mjesta Jelsa, točnije oko 1500 metara od Jelse, ispod istoimenog kampa.

Idealna je za obitelji s djecom jer je more plitko, a dno je prekriveno sitnim pijeskom, a pronaći ćete i hladovinu zahvaljujući predivnoj borovoj šumi.

Ondje se možete zavaliti u ležaljku i odmarati um i tijelu uz pogled na tirkizno more ili se pak zabaviti i rekreirati uz sportove na otvorenom – picigin, odbojku, tenis…

7. Palmižana – jedno od najpopularnijih mjesta na Jadranu

Najstarije hvarsko izletište i jedno od 10 najljepših turističkih odredišta na Jadranu, poznato po prekrasnoj plaži, vrhunskim restoranima i lounge barovima. Plaža Palmižana se nalazi na otoku Klementu koji pripada Paklenim otocima.

Uvala Vinogradišće na južnoj strani otoka okružena je gustom borovom šumom, a posjetitelje oduševljava mirisima vrijesa i ružmarina, kao i mnogim drugim egzotičnim biljkama.

Vinogradišće, izvor fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

8. Plaža po izboru Voguea

Privatna plaža hotela Little Green Bay na Hvaru posjeduje jedan od najljepših kutova regije. Uokvirena maslinama, plaža je prožeta mekim ležaljkama, a gosti hotela mogu maksimalno iskoristiti maske za ronjenje i daske za veslanje koji se nalaze u ponudi hotela.

Prije dvije godine Vogue je u svoj popis osam najljepših hrvatskih plaža uvrstio upravo i ovu privatnu plažu.

9. Uvala Mala Stiniva – mediteranski raj

U blizini Jelse na otoku Hvaru smjestila se mala, kamena uvala nazvana Mala Stiniva. Izvorni mediteranski ugođaj, velike stijene i mir – tako bi najjednostavnije opisali ovu uvalu, a prizor koji ćete vidjeti kad dođete ondje ljepši je i od slike koju imate u mašti o njoj.

Bez vrve ljudi okolo, idealna je za romantični bijeg od svakodnevice. Plaža je lako pristupačna i moguće je doći automobilom, a u blizini se nalazi parking.

Naslovna fotografija: Vinogradišće/ Turistička zajednica grada Hvara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.