Najljepše plaže u Makarskoj i okolici koje nude sadržaje za sve uzraste

Makarska je jedna od najpoznatijih turističkih odredišta u Hrvatskoj. Ovaj obalni grad može se pohvaliti kilometarskim pješčanim i šljunčanim plažama, čistim plavim morem, planinom Biokovo i Parkom prirode Biokovo, Botaničkim vrtom Kotišina te Interpretacijskim centrom Veliki Kaštel… Aktivnosti neće nedostajati. Neće nedostajati ni mjesta za osvježenje u kristalno čistom moru, a mi vam donosimo popis najljepših plaža u Makarskoj i okolici.

Centralna gradska plaža

Centralna gradska plaža u Makarskoj duga je oko dva kilometra i proteže se čitavim naseljenim pojasom zapadnog dijela grada – od gradske luke do zadnjih hotelskih objekata Hotela Rivijera i Romana.

Ondje ćete pronaći brojne sadržaje suvremenih europskih destinacija: od ugostiteljskih i smještajnih objekata pa sve do zabavnog sadržaja i ponuda za aktivni odmor te je u kupališnom sezonskom vremenu pod stalnim dnevnim nadzorom spasilačke službe.

Prigodna je za obitelji s djecom i ima dovoljno prirodnog hlada. Ondje su moguće gužve pa ako idete u špici sezone, budite spremni da ćete možda malo teže pronaći mirno mjesto za ručnik…

Najduža plaža makarske rivijere

Najduža plaža makarske rivijere (duga čak četiri kilometra) smještena je u turističkom naselju Tučepi, sedam kilometara udaljenom od Makarske. Uz plažu ćete pronaći i šetnicu okruženu borovima i stablima tamarisa koja pružaju hladovinu. Ako dolazite s obitelji i mališanima – ovo je plaža stvorena za vas.

Sitni šljunak omogućuje jednostavan ulazak u more, a brojni sadržaji za djecu zabavljat će ih cijeli dan: primjerice pedaline ili vodeni tobogani samo su dio sadržaja. Odrasli će pak svoju zen zonu pronaći u nekom od kafića ili na ležaljkama koje možete unajmiti na plaži.

Otkrivena tajna hrvatske obale – uvalica po izboru europskog portala

Plaža Nugal izdvojena je i skrivena plaža koja se nalazi otprilike dva kilometra od gradske luke, između Makarske i Tučepa. Smještena u šljunčanoj uvali okruženoj strmim liticama, plaža je dostupna samo brodom ili pješice po pripremljenoj, ali kamenitoj stazi duž obale iz Makarske ili iz Tučepa. Donedavno je bila pomalo skrivena tajna hrvatske obale, no otkako je po izboru čitatelja portala European Best Destinations proglašena trećom najboljom plažom Europe za 2019. godinu, sve više posjetitelja želi se okupati upravo ovdje.

Jedinstvene je prirodne ljepote, bogata je borovom šumom, a tijekom kiša krasi je prekrasan slap. Nugal je idilična plaža u kojoj uživaju ljubitelji prirode, mira i tišine. Okružena liticama i šumom, ova šljunčana i pomalo izolirana plaža omiljena je među naturistima jer im pruža privatnost. Na plažu obavezno ponesite sve što će vam trebati, jer u blizini nema trgovina, kafića niti restorana.

Plaža Nikolina u Baškoj Vodi

Jedna od najpopularnijih plaža makarske rivijere, plaža pod nazivom Nikolina, nalazi se u Baškoj Vodi. Idealna je za obitelji s djecom zahvaljujući mnogobrojnim sadržajima – ugostiteljski objekti, najam ležaljki, suncobrana i pedalina za avanturiste.

Na njoj se ponosno vijori Plava zastava što je znak izvanredne kvalitete i čistoće mora. Plaža je idealna za obitelji s djecom jer ima puno sadržaja (kafići, restorani, pedaline, mogućnost unajmljivanja ležaljki i suncobrana). Veliki je plus što na plaži postoje i dva ulaza u more za osobe s invaliditetom.

Plaža s prekrasnim panoramskim pogledom

Sv. Petar je mali poluotok u središtu Makarske na ulazu u gradsku luku, koji je ime dobio po gotičkoj crkvi sv. Petra iz 15. stoljeća, čiji su ostaci i danas vidljivi. Poluotok je danas gradski park s dugom šetnicom i plažama, a tu je i svjetionik koji je izgrađen 1884. Na poluotoku se nalazi i špilja s otvorenom terasom s pogledom na cijeli Makarsku, a izgradili su je Nijemci tijekom 2. svjetskog rata kao zaklon za podmornice. Stjenovita naturistička plaža s betonskim platoima nalazi se 100 m od svjetionika. Šljunka ovdje nema, ali je plaža svakako lijepa i draga mnogima. More zapljuskuje plažu s tri strane, a oni hrabriji mogu se okušati u skakanju s litica sv. Petra. S poluotoka se pruža prekrasan pogled na Makarsku, Biokovo i otoke.

Najfotogeničniji kamen na Instagramu

Na krajnjem sjeveru Makarske rivijere je općina Brela u kojoj se nalazi jedna od najljepših plaža u Europi, ali i na svijetu, Punta rata. Brela nudi kristalno čisto more, oko šest kilometara prirodnih šljunčanih plaža i ljepotu guste borove šume koja je većim dijelom zaštićeni spomenik kulturne baštine.

Svake godine doslovce okupira Instagram feed domaćih, ali i stranih posjetitelja koji uživaju u njezinoj ljepoti, a najčešće ćete vidjeti fotografije ispred čuvenog i prepoznatljivog kamena.

Kamen brela  je ujedino i simbol Brela, a predstavlja stijenu obraslu borovima koji se ponosno uzdižu i pokazuju svoju ljepotu i unikatnost – ipak rastu iz samog kamena… Fascinantno, zar ne?

Također, plaža je bogata sadržajima: možete iznajmiti pedalinu, jet ski, suncobrane i ležaljke ili se osvježiti u restoranu ili kafiću.

Cvitačka: Poseban spoj više malih i dvije veće plaže

Plaža Cvitačka je udaljena od centra Makarske 2,5 kilometra u smjeru Splita, a sastoji se od više malih plaža odvojenih stijenama, te dvije veće plaže. Ukupna duljina svih plaža zajedno je jedan kilometar, a na ovu plažu nastavlja se nudistička plaža Cvitačka.

Do velikih plaža može se lako doći pješice, biciklom ili skuterom, širokim makadamskim putem, a do manjih se treba spustiti stepenicama u kamenu ili uskim makadamskim puteljkom. Dvije veće plaže smještene su na početku i na kraju predjela Cvitačke i idealne su za obiteljski odmor, jer nude dosta sadržaja i aktivnosti.

Između njih nalazi se više manjih plaža, odvojenih stijenama, koje su savršene za romantični bijeg od stvarnosti. Uz plažu se nalazi borova šuma koja pruža hlad. Krajnji dio ove plaže odvojen je kao službena plaža za pse, stoga će ova plaža bit će idealna za sve one koji na ljetovanje idu s kućnim ljubimcem.

Plaža Donja Luka nudi za svakoga ponešto

Plaža koju svakako vrijedi izdvojiti je plaža pod imenom Donja Luka. Puna života i događanja, ova se plaža nalazi u samom centru Makarske i duga je nekoliko kilometara, a proteže se skroz do poluotoka sveti Petar. Atraktivna je među svim uzrastima. Nešto mlađa populacija ondje može uživati u vodenim toboganima, pedalinama i igralištima za razne sportove. Plaža također nudi i mnoštvo hladovine jer je okružena drvećem. Uz to, postoji i infrastruktura za osobe s invaliditetom koja im omogućava ulaz u vodu. 

Naslovna fotografija: TZ grada Makarske

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.