Najposjećenija manifestacija Adventa u Novalji je tradicionalna Makarunijada

Adventske svečanosti održavaju se diljem Lijepe naše. Ne nedostaje blagdanskog ugođaja na gradskim trgovima uz neizostavne gastro specijalitete koje donosi najljepše doba godine. Svaki dio Hrvatske ima neku svoju gastro priču utkanu u tradiciju kao i svoje blagdanske običaje.

Pag je otok poznat upravo po gastronomiji, uz naravno lijepe plaže i sasvim drugačiji krajolik zbog kojeg ovaj naš turistički iznimno atraktivan otok, nosi pridjev mjesečev. Svi znamo za paški sir i pašku janjetinu, ali Novaljci su iznimno ponosni i na svoj makarun.

Novalja u sklopu adventskog programa tako slavi i svoj makarun uz zanimljivu gastro manifestaciju koja ima za cilj očuvanje gastro tradicije otoka. Novaljski makarun sastavni je dio blagdanskog stola, a Makarunijada, koja se održava ove nedjelje, najposjećeniji je sadržaj Novaljskog adventskog šušura.

Ove godine kiša kvari većinu adventskih programa na obali, tako je do sada bilo nažalost i u Novalji, no organizatori su zato Makarunijadu prebacili za sutra kada se u Novalji napokon očekuje sunce.

Makaruni na iglu

Makaruni na iglu proizvod su hrvatske otočne tradicijske kuhinje. Rade se od brašna, jaja, ulja, soli i mlake vode i zamijese u jednoličnu masu. Tako oblikovana masa mora se dobro razvaljati. Dobiveno tijesto razdijeli se na više komada koji se oblikuju u male valjke, režu se na manje komade koji se na iglu formiraju u makarune. Makaruni se serviraju kao glavno jelo uz gulaš od mesa, te tradicionalna domaća otočna vina.

Priča o makarunima vezana je upravo uz Novalju. Naime na sam blagdan Božića jela se mlada paška janjetina pečena u pećnici s krumpirima. Budući da je to meso životinje staro dvadesetak dana traži vrlo malo začina odnosno samo sol i izuzetno je ukusno. No osim mlade, za Božić se pripremala i janjetina iz prošle sezone, odnosno pet do šest mjeseci staro meso. Ovakva janjetina pripremala se kuhajući, te se potom uz umak posluživala s makarunima.

Janjeća toćada sa Novaljskim makarunima

Tradicionalnu novaljsku kuhinju možda u ovo blagdansko vrijeme ponajbolje i predstavljaju makaruni koji su i ponosni vlasnik oznake hrvatskog otočkog proizvoda i to prema recepturi najpoznatijeg gastro bisera Paga Hotela Boškinac.

Želite li pobjeći na mjesto gdje se šire mirisi kadulje i vrijeska? Uroniti u mir i sanjariti ispod baldahina pokraj guste borove šume, na rubu vinogorja i maslinika? Budite pažljivi s onim što želite jer postoji mjesto koje izaziva trajnu ovisnost, bez obzira na to je li riječ o eksploziji okusa, opojnom mirisu vina i soli ili pogledu na novaljsko polje koje odiše mirom minulih stoljeća.

Na makarune je najbolje otići u Novalju i to u Hotel Boškinac, a ove nedjelje idealna je prilika za uživanje u novaljskom makarunu na Makarunijadi. Ako niste te sreće, dok ne dođe vrijeme da na makarune ponovno svratite u Novalju uživajte u svom domu u mislima na Pagu u Novalji i pripremite Novaljske makarune prema tradicijskom receptu obitelji Šuljić koji se nalazi i u Knjižici recepata “Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku” Srednje škole Bartula Kašića Pag. Recept se nalazi OVDJE.

Naslovna fotografija: Davor Strenja

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.