Najveća fišijada u Hrvatskoj u domovini fiša – Baranji

Turistička zajednica Baranje u suradnji s Gradom Belim Manastirom organizira Prvenstvo Hrvatske te Prvenstvo Baranje u kuhanju fiša koje će se održati 4. rujna 2021. Na posljednjem je natjecanju koje je održano prije dvije godine svoje kuhače ukrstilo rekordnih 250 fiš-majstora, što znači kako je ovo natjecanje najveća fišijada u Hrvatskoj.

Ova manifestacija nije samo kulinarsko natjecanje u pripremanju najboljeg fiša – ona predstavlja tradiciju, kulturu, destinaciju, druženje, glazbu, dobru kapljicu i dobar zalogaj. Najveća fišijada će okupiti zaljubljenike u baranjsku gastronomiju u subotu, 4. rujna 2021. godine, s početkom u 16 sati, u centru Belog Manastira.

Članak se nastavlja ispod oglasa

TasteAtlas, svjetski atlas hrane, objavio je godišnju ljestvicu najboljih tradicionalnih jela na svijetu, a prema kojoj je fiš paprikaš proglašen jedan od 100 najpoznatijih svjetskih jela. Kada tome dodamo kako je to jedino hrvatsko jelo u ovom odabranom krugu možemo reći kako poruka da su “najbolje ribe na istoku” zaista stoji i postoji.

Nakon što ste pročitali najavu zasigurno planirate krenuti prema istoku probati fiš pa ćemo vam pomoći gdje ih možete pronaći. Od 11 najboljih fiš paprikaša u svijetu 10 se nalazi u Hrvatskoj, od toga 8 u Baranji, 2 u Osijeku. A gdje pogledajte na našem linku.

Kušajući fiš paprikaš najbolje možete spoznati baranjsku multikulturalnost u loncu (tj. kotliću). Jezično sačinjeno od njemačkog i mađarskog (Fisch i paprika), sadržajem pak (ako ćemo računati i prilog) od zapadnjačkog, podunavskog i orijentalnog (tjestenina, riba, paprika), ovo se jelo pokazalo kao općenarodni kulinarski predstavnik, budući da je svaka od baranjskih konfesija i u dane posta trebala nešto prigrist.

No vratimo se sada najvećoj hrvatskoj fišijadi u Baranji domovini fiša – kotizacija iznosi 200 kuna te uključuje potrebne sastojke za osam osoba ribu, kruh, stol, drva, tanjure i pribor za jelo. Svi fiš-majstori mogu se prijaviti i putem online obrasca. Ulaz je moguć uz prikaz COVID potvrde, potvrde o preboljenju COVID-19 u posljednjih šest mjeseci ili uz prikaz negativnog testa, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Testiranje će biti omogućeno na ulazu u prostor Fišijade po cijeni od 80 kuna od 12 do 17 sati.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.