Nakon dvomjesečne pauze parkovi u Lici otvaraju svoja vrata – provjerite radno vrijeme i cijene ulaznica

Nakon gotovo dvomjesečne pauze s radom zaštićena prirodna područja u destinaciji Lika ponovno otvaraju svoja vrata za posjetitelje.

Epidemija Covid – 19 zaustavila je na kratko cijeli svijet pa tako i turističke aktivnosti. Putovanja, obilasci, razgledavanja, druženja i slične turističke kao i svakodnevne aktivnosti postala su nam nemoguća i zabranjena. Unatoč zabrani kretanja i zahvaljujući modernim tehnologijama virtualna putovanja bila su atraktivnija nego ikad.

Kada krenete u istraživanje Like preporučujemo vam kupovinu kod lokalnih proizvođača, s naglaskom na proizvode brenda Lika Quality. “Za vrijeme pandemije  Covid – 19, putem društvenih mreža često smo mogli vidjeti kako ljudi borave u prirodi, posjećuju obližnje lokalitete za koje do sada možda nisu niti znali ili su im djelovala manje atraktivno za posjetu. Tu su se posebno istaknuli upravo stanovnici destinacije Lika kojima je, zahvaljujući geografskom položaju destinacije, velikoj količini prirodnih područja i mogućnošću lakog održavanja propisane distance vrijeme u izolaciji prošlo u planinarenju, šetnji, bicikliranju i ostalim aktivnostima u prirodi, što je kod ostatka stanovništva iz drugih krajeva Hrvatske izazvalo želju za istim” poručuju iz Klastera Lika Destination.

A da je destinacija Lika prava ekološka oaza dokazuje i to da se na području destinacije Lika uz najveći, najstariji i najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj – Plitvička jezera nalaze još i Nacionalni park Paklenica, Nacionalni park Sjeverni Velebit, Park prirode Velebit, Baraćeve špilje, Pećinski park Grabovača te dolina rijeke Gacke. A nikako ne smijemo zaboraviti da se u destinaciji Lika nalazi i rodno mjesto Nikole Tesle – čovjeka bez kojeg bi nam (samo)izolacija bila gotovo nezamisliva.

Upravo od ponedjeljka 11. svibnja većina zaštićenih prirodnih područja ponovno započinje s radom uz pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Stožera civilne zaštite.

Foto: NP Plitvička jezera

Radno vrijeme Nacionalnog parka Plitvička jezera biti će od 08:00 do 19:00 sati, cijene ulaznica će do 25. svibnja biti 50,00 kn za odrasle, 30,00 kn za studente te 25,00 kn za djecu od 7 do 18 godina. Sva djeca mlađa od 7 godina imaju besplatan ulaz. Prodaja ulaznica moguća je svakim danom do 17:00 sati. Trenutno će voziti samo kratka linija broda, dok vožnja drugom brodskom linijom kao i panoramskim vlakom neće biti moguća. Ugostiteljski objekti unutar Parka koji također započinju s radom su: Kozjačka draga, Kupalište, Labudovac i Vučnica  koji će raditi sukladno uputama i preporukama HZJZ. Također, sukladno mjerama održavanja socijalne distance, u Parku su kreirali privremene programe obilaska Parka o kojima više možete saznati ovdje. 

I Nacionalni park Paklenica za posjetitelje se otvara 11. svibnja, za sada u radu nema nikakvih promjena no svakako će se posjete odvijati prema propisanim mjerama.

Nacionalni park Sjeverni Velebit 11. svibnja također započinje s radom. Na samom području parka nema ograničenih dnevnih ulaza jer je park zaista dovoljno velik za održavanje propisane udaljenosti. S radom započinje i Kuća Velebita koja će biti otvorena svakim radnim danim od 08:00 do 16:00 sati a osnovna cijena ulaznice je 40,00 kn. Na ulazu u kuću Velebita obavezna je dezinfekcija ruku. Maksimalan broj posjetitelja istovremeno je 25 a grupne posjete se trenutno neće primati.

Foto: Klaster Lika Destination

U Parku prirode Velebit Cerovačke špilje koje se nalaze unutar parka trenutno nisu otvorene za posjetitelje no zato svoja vrata 11. svibnja otvara uvala Zavratnica. Cijena ulaznice je 30,00 kn za odrasle a trenutno se neće primati grupne posjete. Upravna zgrada parka radi svakim radnim danom od 07:00 do 15:00 sati gdje se uvijek možete raspitati o planinarskim kartama i staza Parka.

Baraćeve špilje također s radom nastavljaju od 11.05.2020, s redovnim radnim vremenom od 10:00 do 18:00 sati i to po promotivnim cijenama od 45,00 kn za odrasle i 27,00 kn za djecu koje će biti aktualne do 30. svibnja.  Obilazak će se organizirati za najmanje dvije odrasle osobe. Ukupan dnevni limit se smanjuje na maksimalno 200 ulazaka dnevno, a organizirane grupe koje dolaze posredstvom agencija do daljnjega se neće zaprimati. Uz obvezno nošenje zaštitnih kaciga tijekom obilaska, posjetiteljima će biti osigurane i jednokratne zaštitne podkape. Posjetiteljima će biti omogućeno korištenje dezinfekcijskih sredstava prije i nakon kontakta (prilikom plaćanja i preuzimanja ulaznica). Najava dolaska nije potrebna.

Foto: Klaster Lika Destination

Pećinski park Grabovača otvara svoja vrata za posjetitelje 13. svibnja 2020.  Radno vrijeme parka u svibnju biti će od 09:00 do 17:00 sati od srijede do nedjelje. S obzirom na aktualnu situaciju, Park će biti moguće posjetiti po promotivnim cijenama pa će tako cijena za odrasle iznosit 35,00 kuna, a za djecu 28,00 kuna.

Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova Otočac koji se nalazi u dolini rijeke Gacke također je otvoren za posjetitelje. Radno vrijeme centra je svakim radnim danom od 07:00 do 15:00 sati no za posjetitelje je ovisno o dogovoru. Trenutno u centru može biti istovremeno maksimalno 30 ljudi, a dnevni limit je 200 ulaza. Cijena karte je za posjetitelje u grupama 15,00 kn dok je individualna cijena ulaznice 20,00 kn. Najava posjeta je obavezna.

Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan otvoren je od 04. svibnja a radno vrijeme za posjetitelje do 30. svibnja je od ponedjeljka do petka od 09:00 do 19:00 sati sa stankom za dezinfekciju od 15:00 do 16:00 sati. Grupni posjeti do daljnjeg nisu mogući. U stalnom postavu ograničen je broj posjetitelja koji mogu istovremeno boraviti u prostoru tako u rodnoj kući Nikole Tesle može biti maksimalno 5 osoba, u ispitnoj stanici maksimalno 3 osobe, a u multimedijalnom centru maksimalno 10 osoba. U isto vrijeme unutar Memorijalnog centra “Nikola Tesla” Smiljan može biti maksimalno 30 osoba.

Iz svih zaštićenih prirodnih područja kao i iz Memorijalnog centra „Nikola Tesla“ Smiljan naglašavaju kako je obavezno pridržavati se propisanih mjera zaštite Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poput korištenja rukavica i maski, držanja propisane udaljenosti, korištenja dezinfekcijskih sredstava kao i svih ostalih propisanih mjera koje se nalaze na ulazima objekata.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.