Nema sela do Babine grede: Stanarski susreti vraćaju nas u prošlost stanarskog življenja u Slavoniji

„Stanarski susreti“– natjecanje stanara i stanarica u dojučerašnjim svakodnevnim radnim disciplinama održat će se u nedjelju 5. rujna 2021. na farmi Zadruge Salić u Babinoj Gredi. Općina Babina Greda u najistočnijoj županiji jedina je hrvatska općina koje je odabrana između 734 kandidata iz 25 država članica Europske unije koji su sudjelovali na natječaju u europskom projektu „Pametne ruralne zajednice“ što konkretno znači kako se u Babinoj Gredi primjenjuju pristupi pametnog sela u razvoju ruralnih područja.

Natjecateljske discipline Satanarskih susreta su radnog i zabavnog karaktera i sve nas vraćaju u blisku prošlost stanarskog življenja. Na stanu se boravilo i zimi i ljeti. Zimu bi tu provodili najstariji i oni koji su sa svinjama bili na žirovanju, a poslije Đurđeva bi na stan dolazili svi koji su mogli raditi u polju ili čuvati marvu. Stanarice su bile vrsne kuharice, prelje, vezilje i tkalje, a stanari vrli kosci, orači, stolari, kolari, pčelari i govedari.

Blogerica Željka Balja nalazi se na Stankovom stanu u Babinoj Gredi. Snaše pripremaju tradicionalna jela, kako se to nekad radilo, a malo su i zapjevale i divanile sa našom Željkom…👇https://www.turistickeprice.hr/zasto-je-selo-uvijek-in-a-slavonija-totalno-kul/

Posted by Turističke priče on Saturday, July 10, 2021
Članak se nastavlja ispod oglasa

Cilj održavanja manifestacije je očuvanje stanova, starih običaja, načina života, čobanskih igara, narodnih jela i govora. Stanarice se natječu u pripremanju starinskih jela od juhe, glavnog jela do kolača koje ocjenjuje prosudbena komisija, a kasnije starinska jela kušaju i posjetitelji.

Stanari prezentiraju vještine pri postavljanju šiba na kosu, djelanja (đelanje) kolaca, građe, dubljenju dubi, pravljenje ražnjeva, djelanje triješća za odlaganje vatre, prženju slanine na ražnju, podsicanju rastića (sjekirom obaraju stabla), prerezivanje drveta vučnom starom pilom, otkivanju kose, utovarivanju panja vintom, pripremanju kola za uvažanje vozova sijena, slame i ostale zapravo nekada svakodnevne poslove na selu koji su danas tek turistička atrakcija.

U programu se naizmjence odvijaju natjecanja stanara, stanarica i čobana, nastupi pjevačkih skupina, tamburaških sastava, dolazak sudionika konjičkog maratona, a istovremeno se održava i sajam rukotvorina poput zlatoveza te ostalih proizvoda tradicijskih obrta.

U suradnji s Konjogojskom udrugom „Babogredska kompanija“ organizira konjički maraton na kojem će sudjelovati jahači iz cijele Slavonije. Tijekom maratona, jahači će se na postajama natjecati u bacanju panjića, prinašanje vode s konjima, a na samim Stanarskim susretima održava se i natjecanje u disciplini „vezanje repa“. Zanimljive discipline svakako su atraktivne za sve posjetitelje jer tek rijetki su uživo vidjeli primjerice vezanje repa na konjima.

Provjerite zašto Slavonci kažu kako „Nema sela do Babine Grede“ i svakako osigurajte svoje mjesto na Stanarskim danima gdje ćete moći probati najbolje gastro delicije Slavonije zbog koje vrijedi prijeći 250 kilometara od metropole uz Savu do Vukovarsko srijemske županije.

Ova županija je protkana zlatom, a zašto je tome tako vidi se već kada se približite ovom području i obasja vas sunce iznad žitnih polja.

Naslovna fotografija: Arhiva TZ Vukovarsko srijemske županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije