Đakovački lipicanci podsjećaju na prizor iz bajke: Na njih nije ostao imun ni Walt Disney

Adventi u Hrvatskoj

Lipicanci su jedna od najpoznatijih pasmina konja u Hrvatskoj koja je nastala još davne 1580. godine u Lipici. Ždrijebe se rađa crno i s vremenom bijeli, a tek pokoji konj kasnije ostane crn te tako, zbog svoje posebne boje, privlači brojne poglede i postaje glavna atrakcija. Glavna karakteristika ovih konja je ta da su atletski građeni i aristokratskog izgleda zbog lijepo savijenog i visoko nasađenog vrata te dugih i širokih leđa, a zahvaljujući filmu Walta Disneyja “Čudo bijelih pastuha” njihova prepoznatljivost postigla je svjetske razmjere. Naime, upravo su 74 grla ovih konja otputovala na snimanje u Austriju 1962. g. kako bi poslužila u snimanju filma o austrijskom pukovniku koji je krajem Drugog svjetskog rata spasio lipicance bečke jahačke škole. Iako se ne smatraju ugroženima, lipicanci su od 2016. proglašeni nematerijalnom kulturnom baštinom Republike Hrvatske i kao takvi su pod zaštitom Ministarstva kulture.

Važna uloga Državne ergele Đakovo i Lipik

U Hrvatskoj se o promicanju njihove važnosti i posebnosti brine Ergela u Đakovu koja je osnovana davne 1506. godine što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Konji lipicanske pasmine pak na Ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća. Nastanak Ergele povezuje se s đakovačkim biskupom Mijom Kesarićem koji je navodno posjedovao ergelu s 90 arapskih konja. Ergelu u Lipiku osnovao je 1843. godine grof Izidor pl. Janković koji je sagradio veliku staju za konje na imanju Izidorovac. Kasnije je tijekom Domovinskog rata od 118 konja u ergeli, od kojih je 70 posto bilo lipicanske pasmine, oko 80 konja odvedeno na okupirano područje i 35 konja ubijeno. Kasnije je 2007. g. vraćeno 66 konja u matične staje u Lipiku. Vlada Republike Hrvatske je 2010. g. na sjednici donijela uredbu o Državnoj ergeli Đakovo i Lipik. Tako, za Hrvatski centar za konjogojstvo Državne ergele Đakovo i Lipik osniva se sjedište u Đakovu, a Državna ergela posluje putem dvije organizacijske jedinice i to u Đakovu i Lipiku.

Đakovo – “Srce slavonije”

Danas se Državna ergela Lipik bavi uzgojem i selekcijom te obukom konja lipicanske pasmine, a uz taj dio se sve više razvija i turistički. Državna ergela Đakovo pak slovi kao prava turistička destinacija za sve ljubitelje jahanja, ali i one koji su došli tek uživati u predivnom ambijentu na čak dvije lokacije. Naime, Državna ergela Đakovo za uzgoj konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Turistička posebnost i jedinstvenost ovakvog tipa turizma razlozi su zbog kojih je atraktivna Ergela, čija je specijalna djelatnost očuvanja genetskog potencijala lipicanske pasmine, postala jedna od top destinacija za turističke posjete Slavoniji.

Kako Đakovo od milja nosi naziv „Srce Slavonije“, ne čudi činjenica da bilježi i porast u broju turističkih dolazaka te dodatno širi svoju ponudu. Đakovački vezovi, Đakovački bušari, Pola nove godine i Ivanjski krijesovi nezaobilazne su manifestacije koje oduševljavaju posjetitelje iz godine u godinu. Engleska kraljica Elizabeta II. nije ostala imuna na plemenitost ovih životinja te je 1972. posjetila Ergelu i obišla grad nadaleko poznatim četveropregom đakovačke ergele. Četrdeset i četiri godine nakon, Ergelu je obišla i vojvotkinja od Cornwalla te je u njezinu čast tada izvedena i svečana predstava s konjima.

Božićni bal Lipicanaca, konjičke predstave, vožnja lipicanskom kočijom

Đakovačka ergela nudi raznolik program svojim posjetiteljima. Božićni bal Lipicanaca jedinstveno je iskustvo koje je moguće doživjeti samo na ovim područjima u zatvorenoj jahaonici ergele u Đakovu.

Jedinstven doživljaj pruža i vožnja lipicanskom kočijom dvopregom i lipicancima ulicama Đakova, a dodatan plus je upoznavanje znamenitosti grada. Moguće je i jahanje lipicanaca, a sve ljubitelje istih oduševit će i mogućnost kupnje konja. Cijene se kreću oko 2 tisuće eura. Predstava za turiste u trajanju od 30 minuta zamišljena je kao glazbeno prikazni programa rada i obuke konja Državne ergele Đakovo.

Voditeljica turističkih posjeta i poslova odnosa s javnošću Silvija Butković kaže kako se predstave inače organiziraju za minimalno 70 osoba te je potrebno poslati upit i prethodno dogovoriti termin s turističkim odjelom Ergele. Butković ističe i da većinu turističkih posjeta čine učeničke ekskurzije uz individualne posjete i organizirane turističke grupe odraslih posjetitelja. Ergela je svoja vrata za posjetitelja ponovno otvorila 11. svibnja te za organizirane turističke grupe gostiju (do 50 osoba) vrijedi obavezna prethodna najava termina i dogovor s turističkim odjelom Ergele Đakovo. U tijeku su individualni posjeti i posjeti organiziranih turističkih grupa uz prethodnu najavu.

Naslovna fotografija: Silvija Butković/DEĐL

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.