U Baranji najavljuju zanimljivu mađarsku gastro-kulturalnu manifestaciju, čiji je glavni događaj kuhanje pilećeg paprikaša. Na ovu nadaleko poznatu gastro poslasticu mnogi dolazi vikendom u Baranju, a idućeg vikenda svi ljubitelji pilećeg paprikaša s trgancima doći će na svoje. Naime u Mađarskoj kući u Belom Manastiru održat će se manifestacija u sklopu koje se priprema ovaj specijalitet koji je najautohtonije baranjsko jelo.
Na Lipovom vrhu
Foto: Krešimir Čandrlić
Organizitor ove mađarske gastro manifestacije je mađarska kulturna udruga Pelmonostor u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje. A u svrhe gastronomske promocije, udruga već gotovo dva desetljeća organizira kulturno gastronomsku manifestaciju “Natjecanje u pripremanju pilećeg paprikaša sa trgancima“, na veselje svih Baranjaca i Slavonaca, ali i njihovih gostiju.
Svi zainteresirani majstori pilećeg paprikaša, kao i entuzijasti, mogu se prijaviti do 6. kolovoza u 12:00h, u Turističkoj zajednici Baranje. A svi vi ostali koji niste majstori i ne želite kuhati na vama je samo da dođete kušati. To je vaš jedini zadatak u subotu 7. kolovoza od 15 sati.

Biti će veselo, bez ikakve sumnje! Broj mjesta je ograničen, uz obvezno pridržavanje svih epidemioloških mjera. Kotizacija za sudionike u kuhanju pilećeg paprikaša iznosi 200,00 kn i uključuje pile od tri kilograma, kilogram brašna, dva jaja, stol za osam osoba te drva za potpalu. Recept vam donosimo u nastavku.
Inače ime Baranja dolazi od mađaraskih riječi bor i anya što znači vinska majka, a upravo Mađari su imali veliki utjecaj na baranjsku gastronomiju, što je vidljivo i po ovom primjeru pilećeg paprikaša. Upravo crvena mljevena paprika je u Baranji nezaobilazan i ključni sastojak većine jela, dok je pileći paprikaš najautohtonije baranjsko jelo i po ovom receptu možete ga kušati samo u Baranji.
Recept za baranjski pileći paprikaš
Sastojci (za 4 osobe):
- Rakija
- Baranjska graševina
- 1 pile
- 2 glavice luka
- ½ kg pilećih želudaca (može i ne mora)
- 2 žlice slatke paprike
- Ljuta baranjska paprika po želji
- 2-3 dcl tekuće rajčice
- 2 l vode
- 250 g rezanih šampinjona
- 3-4 režnja češnjaka
- sol
Foto: Turistička zajednica Baranje
Postupak: Prvo nazdraviti s 1-2 rakije (širok izbor, počevši od kajsije, kruške, a dobra je i bijela šljiva).
Na sitno nasjeckati luk te ga dinstati 15ak minuta s 2-3 dcl rajčice i želucima, uz neprestano miješanje. Potom dodati pile koje smo prethodno narezali na dijelove. Dodati slatku i ljutu papriku, te miješati 5-6 minuta. Sipati 2L vode. Ovisno od starosti pileta kuhati do 1h, ako ste se odlučili za kokoš, kuhajte do 2h.
Pred kraj kuhanja dodajte šampinjone, češnjak i sol po ukusu. Tijekom kuhanja, valjalo bi zalijevati grlo baranjskom graševinom. Poslužiti s trgancima ili noklicama.
Noklice:
- 2 jaja
- Brašno
- Sol
Smjesa mora biti gušća od smjese za palačinke. Ubaciti žličicom u paprikaš na kraju kuhanja.
Izvor i foto: TZ Baranja