Noć muzeja 2023: Muzeji su važni!

Ovogodišnja, 18. Noć muzeja održat će se u petak 27. siječnja, na temu ‘Muzeji su važni!’ u brojnim hrvatskim muzejima, ali i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama.

Kontinuitet ove omiljene manifestacije održan je usprkos pandemiji, a nakon što je 2021. godine doživjela virtualno izdanje, a prošle hibridno koje je kombiniralo događaje uživo i online, ove se godine održava u ‘normalnim’ okolnostima.

Za sudjelovanje u Noći muzeja prijavili su se gradovi i općine iz svih hrvatskih županija – 184 muzejske i druge institucije s 449 programa, 100 izložbi, 43 radionice, 31 glazbenim programom, 31 predavanjem, 16 igraonica, 16 projekcija.

Ovogodišnja Noć muzeja fokusirat će se na važnu ulogu muzeja u zajednici, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje i razmjenu znanja, razvijanje partnerstva, razvoj muzeja i muzejske publike.

Odgajanju buduće muzejske publike posvećen je ‘Muzej u muzeju’ u Umjetničkoj GALERIJICI Dubrovnik. U atriju Umjetničke galerije Dubrovnik za Noć muzeja će biti posebno izgrađen novi ‘mali muzej’ kao mjesto stvaranja nove muzejske zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik, i to one dječje. Djeca će nakon što prošetaju kroz ‘pravi’ muzej u svom, ‘malom’ muzeju, odnosno Umjetničkoj GALERIJICI Dubrovnik u svim umjetničkim tehnikama, a prema uzoru na ona viđena, izraditi svoja umjetnička djela koja će biti izložena baš kao i u ‘pravom’ muzeju. Ostala događanja u sklopu Noći muzeja u Dubrovniku pogledajte OVDJE.

Diljem zemlje u pripremi su bogati programi za različitu muzejsku publiku, od muzejskih zbirki i muzejskih postava, zanimljivih izložbi, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih prostora i postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta.

Noć muzeja je prilika za pogledati i inovativnu i interaktivnu izložbu ‘Vučedolac izvan okvira’ u Muzeju vučedolske kulture u Vukovaru, koja uz pomoć digitalnih tehnologija i tehnologija proširene stvarnosti prezentira muzejsku građu i priču vučedolskog čovjeka 3. tisućljeća prije Krista.

U manifestaciju su osim muzeja uključene i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, sveučilišta, KIC, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednice.

Primjerice, u Đakovu će se u sklopu Noći muzeja moći kušati đakovačke praline ‘Sofijina srca’, izrađene u tri verzije – od fine čokolade, čokolade s punjenjem od ekolješnjaka i pireom od višnje. Njima će učenici Srednje strukovne škole Antuna Horvata posjetitelje uvesti u svijet čokolade, ali i u priču o ljubavi Jakoba Haibela i Sofije Weber Haibel.

Cijeli program za Noć muzeja u Spomen muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera možete pogledati OVDJE.

Vodnjanski Ekomuzej Istrian de Dignan naglašava kako je upravo zajednica srce Ekomuzeja, te izvor njihove inspiracije, njihova duša. Program koji su pripremili za Noć muzeja među ostalim uključuje izložbu radova umjetnika iz Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, ali i priprema i degustacije vrsaranskog amareta i istarske supe – delicije istarske tradicije. Tu je i projekcija mjuzikla ‘The girl in the blue dress’, nezavisne filmske produkcije koja će vas dobro nasmijati, a snimljen je dijelom u Ekomuzeju.

I posjetitelje Gradskog muzeja Vinkovci očekuje prava poslastica – izložba poznatog fotografa i umjetnika Stephana Lupina ‘Lupinizam’, koja sažima iskustvo od protestnih pjevača, hardrockera i pop-arta, do Trumbetaševe urbane naive i biafranske ironije.

Muzej grada Pakraca posjetiteljima je pripremio izložbu ‘Slatki život – 100 godina tvornice Zvečevo’, ali i opuštanje uz ‘Povratak u 80-e u Pakracu’, uz puno dobre i kvalitetne glazbe. Pakračka je Noć muzeja tematska, pa muzealci pozivaju posjetitelje – ukoliko to žele – da se odjenu u stilu 80-ih.

Najmlađi će uživati u čitanju i predstavljanje ‘Pahuljaste’, najnovije u nizu slikovnica poznatog meteorologa Zorana Vakule, ali i večeri društvenih igara ­- Čovječe ne ljuti se, Domino, Križić kružić – kao malog podsjetnika na prošla vremena i drugačije načine zabave.

Proteklih godina Noć muzeja znalo je posjetiti i preko 300 000 posjetitelja samo u jednoj noći, a i ove se godine očekuje odličan odaziv publike. Zašto ne biste i vi bili dio ove jedinstvene noći i podsjetili se zašto su muzeji važni?

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.