Atraktivne promatračnice roda osvanule u Lonjskom polju – posjetitelji oduševljeni

Park prirode Lonjsko polje obogatio je svoju turističku ponudu s nove tri atraktivne promatračnice koje su odmah postale prava turistička atrakcija za posjetitelje. Promatračnice su odličan foto kutak za brojne avanturiste, a ovih dana njihove fotografije šire se društvenim mrežama i mame na posjet. Pogledajte fantastičan dizajn promatračnica za čiji su atraktivan izgled zaslužni projektantski tim tvrtke Roth i Čerina d.o.o.

Promatračnica “Roda” nalazi se nedaleko od Posjetiteljskog centra Čigoč, promatračnica “Ptica kosac” u blizini je posjetiteljskog centra Repušnica dok se promatračnica “Tradicionalni ribolov” nalazi tik uz rijeku Lonju nedaleko od Posjetiteljskog centra Osekovo čije se otvorenje očekuje u rujnu. Atraktivno i u skladu sa cijelom pričom Lonjskog polja, promatračnice postaju pravi hit i privlače posjetitelje u ovaj nevjerojatan močvarni rezervat gdje uz vođene pješačke i biciklističke ture i različite edukativne programe možete uživati i u vožnji brodom i čamcima na solarni pogon, vožnji kočijom ili jahanju, a možete i unajmiti bicikl ili kanu. Svaki posjetitelj sam može odabrati lokacije i sadržaje koje želi isprobati, pa ne preostaje ništa drugo nego zaputiti se u istraživanje biljnog i životinjskog svijeta ovog močvarnog područja.

Inače u Lonjskom polju Vaši mališani mogu istraživati životinjski svijet putem tableta, igra proširene stvarnosti “Istraži životinjski svijet Lonjskog polja” u Krapju “oživljava” dvadeset virtualnih životinja Parka prirode Lonjsko polja. Zahvaljujući ovoj igri djeca i mladi upoznaju autohtone životinjske vrste Parka prirode Lonjsko polje te osvješćuju važnost njihove zaštite.

/// Znate li gdje u Hrvatskoj postoje drvene kuće bez ijednog čavla?

Kao jedno od najočuvanijih poplavnih područja Europe Lonjsko polje zaštićeno je Ramsarskom konvencijom kao močvara svjetskog značaja. Osim posebnog riječnog krajobraza te šuma hrasta i jasena, Lonjsko polje obogaćuje i čak 350 vrsta ptica. Najpoznatije su rode koje svoja gnijezda vole praviti na krovovima drvenih kućica, zbog čega je selo Čigoč, u okviru parka prirode, odnijelo titulu prvog sela roda u Europi. Osim ptica, bogatstvo ovog parka je i u tradicijskom stočarenju. Krave, posavski konji i turopoljske svinje, kao izvorne nacionalne pasmine domaćih životinja, danonoćno obitavaju na velikim pašnjačkim površinama.

Posjetitelje će, osim prirodne, oduševiti i bogata kulturno-povijesna baština. Posebnu pozornost izazivaju posavske drvene kuće izgrađene od hrasta lužnjaka. Neke od tih kuća stare su i preko 200 godina, a naročito se ističu kuće u selu Krapje koje je 1995. godine dobilo status sela graditeljske baštine.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.