NP Krka apelira na svijest posjetitelja i lokalnog stanovništva: S ciljem zaštite prirode uveden i video nadzor

spot_img

Dugogodišnjim akcijama i aktivnom komunikacijom s lokalnim stanovništvom i posjetiteljima, Javna ustanova Nacionalni park Krka nastoji produbiti svijest o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje. NP Krka još jednom naglašava kako je na području Nacionalnog parka Krka strogo zabranjeno odlaganje svih vrsta otpada izvan za to predviđenih i označenih mjesta.

Tako nalaže Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka, ali i naša savjest. Plastici odbačenoj u prirodu trebat će petsto godina da se razgradi, kao i konzervi, a organski otpad, pamuk i papir razgrade se za najviše šest mjeseci. Kada govorimo o krškom području kao što je Nacionalni park Krka, opasnost je tim veća kada razgrađeni otpad dospije u porozno tlo, a potom, podzemnom mrežom, u vodu. 

– Kako bi područje Nacionalnog parka Krka ostalo sačuvano u svojoj izvornosti, neokrznuto negativnim čovjekovim utjecajem, ljubazno molimo lokalno stanovništvo i posjetitelje da ne bacaju otpad u prirodu, a nadležne službe da prijave svako neprimjereno odlaganje otpada, kako bismo, u suradnji s komunalnim službama gradova i općina koje gravitiraju Parku, na vrijeme reagirali, otklonili otpad i otkrili neodgovorne pojedince. Iz tog razloga čuvari prirode Nacionalnog parka Krka mogu ispisivati kazne, a kako bismo dodatno zaštitili prirodu i obuhvatili što veće područje, na području Parka uveden je i videonadzor, navode iz NP Krka i dodaju kako je radi odvoza i zbrinjavanja takve vrste otpada moguće kontaktirati komunalnu službu, koja će dati raspored besplatnog odvoza takvog otpada ili pojasniti kako ga možete zbrinuti po hitnom postupku.

Dugogodišnjim akcijama i aktivnom komunikacijom s lokalnim stanovništvom, Javna ustanova Nacionalni park Krka nastoji produbiti svijest o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje. 

Također, u NP Krka svake godine sudjeluju u Zelenoj čistki, zajedničkoj jednodnevnoj akciji čišćenja nelegalnih odlagališta otpada, najvećem volonterskom ekoprojektu u Hrvatskoj, koji okuplja aktivne građane i organizacije, a dio je velike globalne akcije World cleanup, pokrenute 2008.

– Kako bismo ukazali na važnost zaštite prirode i očuvanja okoliša, provodimo brojne samostalne akcije čišćenja i edukativne radionice s djecom u prirodi. Upoznajemo živi svijet koji nas okružuje i učimo reciklirati kako bismo odgovornim ponašanjem doprinijeli očuvanju bioraznolikosti koju ostavljamo u zalog budućim generacijama, zaključuju iz NP Krka.

NP „Krka“ pridružuje se Mjesecu hrvatskog turizma

S akcijskom cijenom ulaznice za sve kopnene lokalitete od 65 kuna za odrasle i 52 kune za djecu od 7 do 18 godina u razdoblju od 24. do 31. listopada, Nacionalni park Krka pridružuje se promotivnoj akciji “Mjesec hrvatskog turizma” koju provode Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica. Djeca do sedam godina oduvijek imaju besplatan ulaz u NP Krka.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.