Obnovljeno pogonsko postrojenje Mlinice u Korani

Etno selo Korana nalazi se na rijeci Korani u smjeru Plitvičkih jezera. Kuće su građene u starinskom stilu kako bi se očuvala povijesna baština. Između ostaloga u naselju Korana možete razgledati mlinicu na vodeni pogon koja predstavlja važan tradicijski objekt kao dio kulturne baštine Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Mlinovi na vodeni pogon prije sedamdesetak godina bili su glavni način mljevenja žita. U selu Korana bilo je pet mlinova, od kojih danas postoji samo jedan. Izgrađen je tridesetih godina 19. stoljeća te je i danas u funkciji. Na taj način se prezentira tradicijski način mljevenja žita. Obnova zgrade mlina izvedena je 2002. godine, ali pogonsko postrojenje mlina nije obnovljeno pedesetak i više godina.

Obzirom da su dijelovi pogonskog postrojenja bili u vrlo lošem stanju pristupilo se projektiranju i obnovi tog dijela mlinice. Poseban izazov je bila izrada nacrta pošto nisu postojali nikakvi nacrti i sve je trebalo dobro snimiti i prenijeti na papir kako bi se prema nacrtima mogli izraditi pojedini dijelovi. Drugi izazov je bio pronaći majstora koji to sve može napraviti pošto se ovakvim poslovima skoro više nitko ne bavi.

Ipak u Nacionalnom parku Plitvička jezera sve su to uspjeli riješiti i nakon što je vodostaj Korane značajno pao montirano je novo pogonsko postrojenje. Obnovljena su dva vodena kola sa osovinama, vodne skele i ustave tako da mlinica još dugi niz godina može nesmetano raditi. Kako je cijelo mlinsko postrojenje bilo rastavljeno bila je ovo prilika i da se obavi oštrenje mlinskih kamena (klepanje).

Izvor i foto: Nacionalni park Plitvička jezera

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.