Odabrani suveniri koji će predstavljati grad i otok Krk

Čak 18 prijedloga od deset proizvođača i autora pristiglo je na adresu Turističke zajednice Grada Krka, koja je početkom godine po deveti puta raspisala natječaj za prijavu rješenja suvenira. Ovogodišnji natječaj u fokusu je imao kulturne i turističke vrijednosti grada i otoka Krka, s naglaskom na prihvaćanje kreativnih izazova iniciranih životima svetaca, njihovom specifičnim ikonografijom te s njima povezanom simbolikom.

Od prijedloga koji su pristigli iz cijele Hrvatske izabrano je njih 11, budući da su uspješno zadovoljili natječajne kriterije. Naime, kako naglašavaju iz TZ grada Krka, suvenir predstavlja odraz kontinuiteta umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, odnosno na različite načine prezentira materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu grada i otoka Krka.

Paleta originalnih krčkih suvenira odsad će biti bogatija za Gla gla, edukativnu drvenu slagalicu s glagoljskom azbukom, zidne dekoracije s portretima sv. Jakova i sv. Kvirina, zatim konturu otoka Krka s tropismenim tekstom “I ♥ Krk”, pročelje crkve sv. Jakova s tropismenom riječju “Krk”, tropismene puzzle, Vreću s blagom, točnije drvenim nakitom inspiriranim svetačkim legendama, staklenu zidnu dekoraciju s motivom glagoljskog slova, stakleni privjesak s motivom glagoljskog slova, Pjat izgubljenog vremena, keramički ukrasni pladanj i  i Lovrine suze, keramički ukrasni tanjurić.

Na selekciji prijedloga suvenira zaprimanih tijekom veljače i ožujka uz direktoricu Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Krka Ivanu Kovačić, svoj trud i stručnost, uložilo je i Povjerenstvo u čijem su sastavu: Dino Jakovljević, u svojstvu predsjednika, te članovi Lucija Petrak, Ema Makarun, Lucija Morić i Igor Gržetić.

S obzirom na sve dosad odabrane suvenire koje od ostatka ponude izdvaja originalnost, autentičnost, promišljen koncept te možda ponajviše kvaliteta izrade, Krčani i njihovi gosti, na raspolaganju imaju čitavu paletu umjetnina, različitih dekorativnih i/ili uporabnih predmeta, domaćih gastro proizvoda te niz vrijednih i zanimljivih publikacija, što su odnedavno predstavljeni i putem digitalnog kataloga dostupnog na poveznici.

Novim krčkim suvenirima tako će se dodijeliti prepoznatljiva markica s istaknutim dvojezičnim geslom Dar iz Krka, a bit će uvršteni i u digitalni dvojezični katalog koji na jednom mjestu, uz fotografiju i kontakt podatke proizvođača/autora, objedinjuje čitavu certificiranu suvenirsku ponudu.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.