Počinje “Okolo 2023.” – pogledajte ulice Zagreba iz drugačije perspektive

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, umjetnički projekt “Okolo” i ove godine vas poziva da se do 30. kolovoza uputite u jedinstvenu umjetničku šetnju Zagrebom, pogledate ulice grada iz drugačije perspektive i otkrijete iznenađenja koja su za vas na svakom koraku pripremili međunarodni i lokalni umjetnici i dizajneri.

Okolo 2023.
Pomrčina cementa – Isaac Cordal, foto: Isaac Cordal

Susret s umjetnošću u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada “Okolo” ove se godine zakazuje po šesti puta. Popis umjetnika koji će ostaviti svoj trag po Zagrebu predvode međunarodna imena: Isaac Cordal i Ememem.

Španjolski umjetnik, poznat po svojim genijalnim minijaturnim svjetovima, Isaac Cordal u Zagrebu je pronašao dom za svoje najnovije male skulpture koje smješta u urbano okruženje kako bi na svojstven način komentirao moderno društvo, a kako izgleda “umjetnost zacjeljivanja ulica” pokazat će nam Ememem, street art kolektiv iz Lyona koji svojim prepoznatljivim kolorističkim mozaicima od keramičkih pločica uljepšava napuknute pločnike, kolnike i fasade diljem svijeta. Cordalova “Pomrčina cementa” može se pronaći na čak osam lokacija: Kaptol 4, Dolac 2, Tomićeve stube kod broja 9, Tomićeve stube kod prolaza, Ilica 12, Zakmardijeve stube, Krvavi most i Male stube. Ememem će svojim jedinstvenim potpisom obilježiti stube u prolazu Hotela Jägerhorn nakon 25. kolovoza.

Skulpture domaćih umjetnika na “Okolo 2023.”

Uz njih, (u)lice grada zanimljivim prostorno-specifičnim instalacijama i street art intervencijama u javnom prostoru osvježavaju i poznata imena s domaće umjetničke scene. Tako vas na dvije lokacije čekaju dvije potpuno različite tekstilne instalacije.

Okolo 2023.
Valovi – Ida Blažičko, foto: Ernest Mazarekić

Kiparica Ida Blažičko, najpoznatija po svojim ambijentalno-tekstilnim instalacijama u javnom prostoru, na Ilirskom trgu predstavlja skulpturu od tekstila “Valovi”, prilagođenu jedinstvenoj atmosferi povijesne zagrebačke lokacije, dok je modni dizajner Damir Begović, koji inače stvara vizualno i teksturno bogate i slojevite kolekcije inspirirane rodnom Slavonijom, na uglu Splavnice i Tkalčićeve ulice postavio impresivnu prostornu instalaciju “Narodni grafiti Ponjava” i kroz suvremeni pristup i drugačiju tehniku obilježio etno tradiciju.

Dvije dizajnerice bave se motivima grada i ljeta. Gajeva ulica tako postaje mjesto okupljanja prepoznatljivih stanovnika ulica i trgova – golubova – ali onako kako ih “Točno u podne” vidi Ivana Mrčela, dok Jelena Malenica u prolazu ispod Uspinjače vertikalnim poljem suhog bilja iz šibenskog zaleđa smještenog u gradski krajolik, uz zvukove cvrčaka, priziva osjećaj “Beskrajnog ljeta”.

Ivana Mrčela
Točno u podne – Ivana Mrčela, foto: Marko Todorov

Nas dve posvećuju fotografsku intervenciju velikoj hrvatskoj i omiljenoj zagrebačkoj fotografkinji specifične autorske poetike, Slavki Pavić,. Iza nje je više od 70 godina zabilježavanja gradskih prizora i fotografskih eksperimenata. Kroz više od 20 fotografija velikih formata koje dokumentiraju važan djelić zagrebačke svakodnevice, postavljenih na plakatnim mjestima u nizu, obilježit će se umjetničko stvaralaštvo i specifična poetika ove legendarne fotografkinje sklone subjektivnoj fotografiji. “Foto dnevnici Slavke Pavić” listaju se na Kaptolu i Zakmardijevim stubama te u Šoštarićevoj i Varšavskoj ulici od 22. kolovoza, kada će ujedno, na stupovima na Dolcu te Trgu bana Jelačića na uglu sa Splavnicom i Praškom ulicom, niknuti i šest interaktivnih humorističnih plakata povezanih u “Kružni tok”, s potpisom Pavla Kuharića iz studija za dizajn Verlauf, kojima se rekotenkstualizira značenje oglasnog stupa kao informativnog objekta.

Prošećite umjetničkom stranom Zagreba

– Zagreb je, iz perspektive turizma, destinacija suvremenog umjetničkog stvaralaštva i predvodnik urbane kulture u Hrvatskoj. Okolo, kroz inspirativne instalacije umjetnika, stvara poseban doživljaj javnih gradskih prostora i to na neinvazivan te održiv način, izjavila je Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a.

Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik “Okolo” oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. U prvi plan stavlja lokalne umjetnike i njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici.

Intervencije možete pratiti na Facebook i Instagram stranici ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci. Događanje se ostvaruje uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija te Fotokluba Zagreb.

Okolo 2023.
Okolo 2023.

Pogledajte prve umjetničke instalacije i ulične intervencije koje su osvanule Okolo po gradu i zaputite se u mali umjetnički obilazak Zagreba.

Umjetnici

ISAAC CORDAL, Kaptol 4, Dolac 2, Tomićeve stube kod broja 9 i kod prolaza, Ilica 12

Pomrčina cementa je nomadski projekt, sastavljen od niza urbanih intervencija posvećenih malim figurativnim skulpturama koje promišljaju suvremeno društvo. Središnji lik je stereotipni sredovječni, ćelavi, uniformirani muškarac u sivom odijelu. Vodeću ulogu igra odabir lokacija koje postaju semantički prostori u kojima opažamo protok vremena, prolaznu dekadenciju te koji nam govore o vlastitoj nesavršenosti. Umjetnik koristi humor i ironiju na odmjeren, dvosmislen način, uvijek na granici drame, do trenutka kad ne znaš bi li se smijao ili plakao.

Isaac Cordal
Pomrčina cementa – Isaac Cordal, foto: Ernest Mazarekić

IDA BLAŽIČKO, Ilirski trg

Valovi simboliziraju duboku povezanost čovjeka i vode, a smješteni su na Ilirski trg gdje su mještani nekoć odmarali i osvježavali se vodom iz zdenca. Kontemplativni sklad s prirodnim okruženjem i spoj svjetla, prostora i tekstila evocira skoro opipljive osjećaje prisutnosti i odsutnosti. Više od pukog objekta, Valovi su ples svjetlosti i sjene, most koji povezuje promatrača s prirodom. U tišini dijaloga s Ilirskim trgom, skulptura poziva prolaznike da otkriju poznato u sasvim novom svjetlu.

IVANA MRČELA, Gajeva 2

Točno u podne je hommage zagrebačkim golubovima koji se vinu u zrak kada Grički top pukne točno u podne. Nekoć se smatralo da golubovi predstavljaju vrline poput nježnosti, ljubavi, žrtvovanja, komunikacije, zajedništva među ljudima, milosti i mira, da su izuzetno sretne ptice. Oni posjeduju osobine kojih sve više fali u današnjem svijetu. Ovaj ružičasti “oblak golubova” poziva posjetitelje da se pridruže jatu i preuzmu dio njihova optimizma.

DAMIR BEGOVIĆ, Dolac stube

Narodni grafiti Ponjava je nastao u tekstilu, potaknut idejom o spoju tradicije sa suvremenim tendencijama. Inspiracija rodnim krajem i etnografskim motivima povezana je s grafitima kao simbolima grada. Svojevrsni patchwork slojeva, potaknut emocijama ljubavi prema baštini, postaje snažna vizualna poruka o tome tko smo, što smo i kojem kraju pripadamo.

Okolo 2023.
Narodni Grafiti Ponjava – Damir Begović, foto: Petra Slobodnjak

JELENA MALENICA, prolaz kod Tomićevih stuba

Beskrajno ljeto je više osjetilna instalacija koja prolaz ispod Uspinjače pretvara u bogato polje suhog cvijeća. Napravljena od autentičnog bilja iz šibenskog zaleđa te smještena u gradski krajolik, na vreli asfalt, instalacija na specifičan način priziva osjećaj “vječnog ljeta”.

Program

Od 20. kolovoza

⦿ ISAAC CORDAL Pomrčina cementa // Cement Eclipse

📍Kaptol 4 // 4 Kaptol, Dolac 2 // 2 Dolac, Tomićeve stube kod broja 9 // Tomić Stairs by no. 9, Tomićeve stube kod prolaza // Tomić Stairs by passageway, Ilica 12 // 12 Ilica street

⦿ IDA BLAŽIČKO Valovi // Waves

📍Ilirski trg // Illyric Square

⦿ IVANA MRČELA Točno u podne // High Noon

📍Gajeva 2 // 2 Gajeva Street

⦿ DAMIR BEGOVIĆ Narodni Grafiti Ponjava // Quilt Folk Graffiti
📍 Dolac stube // stairs

⦿ JELENA MALENICA Beskrajno ljeto // Endless Summer

📍prolaz kod Tomićevih stuba // Tomić Stairs passageway

Okolo 2023.
Beskrajno ljeto – Jelena Malenica, foto: Ernest Mazarekić

Od 21. kolovoza

⦿ ISAAC CORDAL Pomrčina cementa // Cement Eclipse 

📍Zakmardijeve stube // Zakmardi Stairs, Krvavi most // Bloody Bridge, Male stube // Small Stairs

Od 22. kolovoza

⦿ NAS DVE Foto dnevnici Slavke Pavić // Photo Diaries of Slavka Pavić

📍Kaptol 1 // 1 Kaptol, Šoštarićeva 4 // 4 Šoštarić Street, Varšavska ulica 5 // 5 Varšavska Street, Zakmardijeve stube // Zakmardi Stairs

⦿ PAVAO KUHARIĆ Kružni tok // Roundabout

📍Dolac // Dolac, Trg bana Jelačića – Splavnica // Ban Jelačić Square – Splavnica, Trg bana Jelačića – Praška // Ban Jelačić Square – Prague Street

Od 25. kolovoza

⦿ EMEMEM • Stube u prolazu Hotela Jägerhorn – Ilica 14 // Stairs in the Jägerhorn Hotel passage – 14 Ilica Street

Naslovna fotografija: Narodni Grafiti Ponjava – Damir Begović, foto: Ernest Mazarekić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.