“Okolo” pripremio niz iznenađenja – pronađite ih na svakom koraku

Umjetnički projekt “Okolo” u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, ove godine donosi nove zanimljive prostorno-specifične instalacije i street art intervencije u javnom prostoru koje će uljepšati (u)lice grada i osvježiti svakodnevicu. Umjetnička iznenađenja čekat će vas na svakom koraku, a otkriti ih možete od 20. do 30. kolovoza u jedinstvenoj umjetničkoj šetnji gradom.

Susret s umjetnošću u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada “Okolo” ove godine zakazuje po peti put, a popis umjetnika koji će ostaviti svoj trag po Zagrebu predvodi likovni umjetnik Lonac, dobro poznato ime na lokalnoj i međunarodnoj street art sceni, prvenstveno zahvaljujući fotorealističnim muralima koji se uvrštavaju među najbolje na svijetu.

Aktualne teme iz naše svakodnevice, kritizirajući konzumerizam, poplavu klišeja i suvremenih fetiša, ocrtat će umjetnica Nikolina Ivezić, koja se svojim originalnim, prepoznatljivim i angažiranim stvaralaštvom već niz godina ubraja u sam vrh hrvatske suvremene umjetnosti.

Čak dvoje umjetnika poigrat će se s različitim medijima i predstaviti nove interaktivne radove. Kipar i multimedijalni umjetnik koji djeluje na sjecištu tehnologije, znanosti i umjetnosti Vitar Drinković za ovu će priliku pripremiti virtualnu izložbu. Umjetnica koja spaja klasične likovne tehnike i suvremenu tehnologiju Ana Sladetić, uz pomoć AR tehnologije omogućit će prolaznicima da otkriju još jednu dimenziju akvarela i života likova u slici.

Za ostala umjetnička iznenađenja po gradu bit će zaduženi kipari i daroviti umjetnici mlađe generacije; Matej Vuković, Mia Orsag i Ana Maria Maravić te umjetnice koje djeluju u području dizajna,  scenografije i umjetničkih instalacija Stella Leboš, Iva Rodić-Novak i Jelena Malenica.

Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik “Okolo” oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. U prvi plan stavlja lokalne umjetnike i njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici.

“Okolo” pokreću 2018. godine Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačićek) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Crveni tepih do Gornjeg grada, plavi oblaci i pjevajuća šuma u Parku Bele IV., zlatne ruke u Obrtničkom prolazu, vuneno srce koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je “Okolo” već obogatio zagrebačke ulice te istovremeno oduševio građane i turiste.

Izvor fotografija: Turistička zajednice grada Zagreba

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.