Hvar skriva mala sela izvan radara prosječnog turista: Ova mjesta uznemirena su samo zvucima prirode

Otok Hvar bogat je raznolikim sadržajima za svakog posjetitelja. Osim čistog mora i prekrasnih plaža, turiste privlači i bogata povijest, ali i kultura i baština. Hvar je otok brojnih manifestacija, idealan za ljubitelje prirodnih ljepota, kristalno čistog mora, ali i dobre domaće hrane i vrhunskog vina. No Hvar krije i neke dragulje koji su često izvan radara prosječnog turista. Etno-eko sela idealna su za opuštanje u miru i tišini, ova mala mjesta “uznemirena” su samo ugodnim zvucima iz prirode, a na Hvaru skrivaju se mjesta koja i dalje čuvaju izgled Mediterana kakav je nekad bio.

Na otoku Hvaru postoje mala sela iznimne osobitosti. Jedno od njih je Velo Grablje u kojem možete uživati u arhitekturi slikovitih kamenih kuća i dvorišta. Šetnjom kroz njegove simpatične uske uličice doživjet ćete dah prošlog vremena. I dok je nekad bilo bogato i napredno mjesto poznato po proizvodnji dobrog vina, maslinova ulja i meda, danas je selo gotovo napušteno, s malim brojem stalnih žitelja.

Od Velog Grablja, šetnjom uz presušeni potok u pravcu mora, stiže se do Malog Grablja. Ovo se selo nalazi odmah iznad uvale Milna, smješteno poput gnijezda u samoj kamenoj klisuri. Očarava već pri prvom pogledu, dok se kamene kuće i spokojne ulice stapaju s netaknutom prirodom.

Malo Grablje oživi za vrijeme koncerata ili događanja, baš na platou pred crkvom koji je oduvijek bio mjesto susreta. Od tamo pogled seže na selo, okolna brda i vrtove ograđene suhozidom. Danas se u Malom Grablju mogu vidjeti tek poneki zaljubljenici u jogu koji dolaze nakon izlaska sunca vježbati ispred crkve sv. Teodora ili svratiti u konobu Stori Komin, ali samo u vrijeme sezone.

Otkako je New York Times prije gotovo desetljeća godina objavio priču o Storom Kominu, turisti iz cijelog svijeta dolaze se uvjeriti je li ovo, gotovo zaboravljeno, mjesto vrijedno pozornosti. S obzirom na broj pohvala, avantura dolaska do ovog mjesta itekako se isplati.

Još je jedan skriveni dragulj u Hvaru – pastirsko selo Humac koje se nalazi u blizini Jelse te se budi iz višestoljetnog sna zahvaljujući brizi zajednice, temeljitoj obnovi i prilagodbi njegovih sadržaja za seoski turizam. Selo datira iz 13. stoljeća i poznato je kao naselje koje je u cijelosti godinama napušteno. Ovo malo selo najviše oživi u lipnju svake godine na Dan svetih Ivana i Pavla.

U pitoresknoj konobi možete kušati hvarska jela, a poznata je i tamošnja usluga rekreativnog jahanja na konjima što je također jedinstven primjer na otoku Hvaru. Humac je i polazišna točka izletnika prema glasovitoj Grapčevoj špilji iz mlađeg kamenog doba koja krije brojne nalaze špiljskog pračovjeka.

Ova mala mjesta skrivaju tajnu Mediterana kakav je nekad bio i pričaju zanimljive turističke priče, ako ih se odvažite poslušati. Daleko od gužve i buke užurbanih turističkih destinacija, a opet tako blizu istima.

Naslovna fotografija: Etno-eko selo Malo Grablje, Foto izvor: Turistička zajednica grada Hvara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.