Otok Hvar poziva: Vratite se prirodi – izvanrednom i mirnom okruženju

Otok Hvar bogat je raznolikim sadržajima za svakog posjetitelja. Osim čistog mora i prekrasnih plaža, turiste privlači i bogata povijest, te kulturni sadržaji. Tu je i veliki broj događanja tokom godine, a sve je dodatno obogaćeno i neizostavnim gastro specijalitetima. No Hvar krije i neke dragulje koji su često izvan radara prosječnog turista.

“Etno-eko” sela nadasve su idealna za opuštanje u miru i tišini – mjesta “uznemirena” samo ugodnim zvucima iz prirode

Na otoku Hvaru postoje mala sela iznimne osobitosti. Jedno od njih je Velo Grablje u kojem možete uživati u arhitekturi slikovitih kamenih kuća i dvorišta. Šetnjom kroz njegove simpatične uske uličice doživjet ćete dah prošlog vremena. I dok je nekad bilo bogato i napredno mjesto poznato po proizvodnji dobrog vina, maslinova ulja i meda, danas je selo gotovo napušteno, s jedva desetak stalnih žitelja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Od Velog Grablja, šetnjom uz presušeni potok u pravcu mora, stiže se do Malog Grablja. Ovo se selo nalazi odmah iznad uvale Milna, smješteno poput gnijezda u samoj kamenoj klisuri. Očarava već pri prvom pogledu, dok se kamene kuće i spokojne ulice stapaju s netaknutom prirodom. Malo Grablje povremeno oživi za vrijeme koncerata ili događanja, baš na platou pred crkvom koji je oduvijek bio mjesto susreta. Od tamo pogled seže na selo, okolna brda i vrtove ograđene suhozidom. Danas se u Malom Grablju mogu vidjeti tek poneki zaljubljenici u jogu koji dolaze nakon izlaska sunca vježbati ispred crkve sv. Teodora ili svratiti u konobu Stori Komin, ali samo u vrijeme sezone. Otkako je New York Times prije šest godina objavio priču o Storom Kominu, turisti iz cijelog svijeta dolaze se uvjeriti je li ovo, gotovo zaboravljeno, mjesto vrijedno pozornosti. S obzirom na broj pohvala, avantura dolaska do ovog mjesta itekako se isplati.

Još je jedan skriveni dragulj u Hvaru – pastirsko selo Humac koje se nalazi u blizini Jelse te se budi iz višestoljetnog sna zahvaljujući brizi zajednice, temeljitoj obnovi i prilagodbi njegovih sadržaja za seoski turizam. Selo datira iz 13. stoljeća i poznato je kao naselje koje je u cijelosti godinama napušteno. Ovo malo selo najviše oživi u lipnju svake godine na Dan svetih Ivana i Pavla. U pitoresknoj konobi možete kušati hvarska jela, a poznata je i tamošnja usluga rekreativnog jahanja na konjima što je također jedinstven primjer na otoku Hvaru. Humac je i polazišna točka izletnika prema glasovitoj Grapčevoj špilji iz mlađeg kamenog doba te su u njoj nađeni brojni nalazi špiljskog pračovjeka. Ukoliko ste ljubitelj odmora u miru i tišini, netaknute prirode, daleko od gradske buke i žurbe onda je etno-eko selo dalmatinsko – mediteranskog ambijenta idealno za vas.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.