”Otok mladosti” u šibenskom arhipelagu je prava antistres oaza u koju želimo pobjeći ovog ljeta

Područje šibenskog arhipelaga sa svojim prirodnim ljepotama i znamenitostima gotovo vas tjera na kretanje i istraživanje svakog kutka impresivno brdovitog zaleđa, primamljivo razvedene obale i inspirativnih, osamljenih otoka. Jedan od njih je i Obonjan – skriveni biser Jadrana kojeg još nazivaju i ”Otokom mladosti”. Ovaj privatni, nenaseljeni otok privlači sve više posjetitelja koji žele pobjeći u jedan potpuno drugi svijet koji će imati samo za sebe daleko od gužve i buke, povezani s morem i čistom prirodom.

Obonjan je nenaseljeni privatni otok koji se nalazi u šibenskom arhipelagu, nedaleko od Zlarina. Okružen je netaknutom prirodom, čistim morem i bogatim podmorjem pa je idealan za sve koji žele provesti godišnji odmor daleko od gužve i buke.

Kako je otok dobio ime? Obonjan se, naime, originalno zvao Bonjan, ali je na pomorskim kartama bio označen kao O.Bonjan pa se prihvatio naziv Obonjan.

Povijest Obonjana

Obonjan, otok u šibenskom akvatoriju je nekoć među lokalnim ribarima bio poznat kao otok zmija, ali su one istrijebljene uvozom mungosa na otok.

Na ”Otok mladosti”, kako je kasnije prozvan, 70-ih je godina stigla brigada hrabrih izviđača koji su prvi počeli uređivati ovaj nenaseljeni otok kako bi ga pretvorili u otok za ljetovanje i pravu oazu za mlade.

Kasnije je ovo područje privuklo i brojne druge izviđače koji su, tijekom sudjelovanja na Omladinskim radnim akcijama, Obonjan pretvorili u otok za ljetovanje. Naime, izviđači su sagradili spremište za vodu, plaže, igrališta i spremišta za šatorski tip ljetovanja.

Obonjan danas

Danas ovaj, samo 136 hektara širok otok, privlači brojne turiste željne kvalitetnog odmora i izolacije od buke – ondje nema čak ni automobila pa neometano možete uživati u šetnji ili vožnji biciklom. Obonjan je potpuna ”stress-free” zona i prirodni lijek za bijeg od briga, a danas je prepun i prilika za dobru zabavu.

Ondje se nalazi Obonjan Island Resort, ekskluzivno otočko glamping utočište za privatni najam u sklopu kojeg možete odsjesti u eco-friendly lodgevima i bungalovima smještenim između borova, s pogledom na more.

Osim sunca i mora, na otoku ima mnogo aktivnosti u kojima možete uživati ​​- joga, masaže, razni vodeni sportovi, promatranje zvijezda, jet ski, aktivnosti za djecu te razni restorani i barovi koji nude pregršt zdravih, lokalnih specijaliteta.

Obonjan danas je i destinacija dobre zabave pa je tako već do sada privukao brojna domaća, ali i internacionalna imena s glazbene scene. Najveće oduševljenje posjetitelja izaziva amfiteatar koji se nalazi na istočnoj strani otoka s koje se pruža bajkovit pogled na jadranski horizont, a ujedno je i multifunkcionalna pozornica za razna događanja.

Amfiteatar je spektakularno kameno mjesto idealno za sva događanja na otvorenom: glazbene nastupe uživo, intimne koncerte, kazališne predstave i sve slične zabavne ili umjetničke događaje. Publika može uživati ​​u događajima pod vedrim nebom dok se pogled na arenu proteže izvan pozornice do Jadranskog mora.

Kako do otoka?

Do Obonjana možete doći brodom Zvjezdica koji iz Šibenika i natrag vozi tri puta dnevno. Vožnja traje četrdesetak minuta, a proći ćete kroz Šibenski kanal i pored tvrđave svetog Nikole – dok putujete pripremite fotoaparat ili mobitel jer ćete ondje uhvatiti najljepše fotografije.

Javna sezona na otoku traje do sredine kolovoza nakon čega je otok moguće privatno unajmiti za razne svrhe – od teambuildinga, konferencija, retreatova, festivala…

Autor fotografija: Dubravka Drljača

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.