Otok Pag uvršten među najbolja europska odredišta za ljubitelje sira

Paški sir dobro je poznat u Hrvatskoj, ali i svijetu, a krajem 2019. godine upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Cijenjen zbog svoje kvalitete i prepoznatljivosti Paški je sir već u nekoliko navrata odnosio nagrade. Zbog toga ne čudi kako je otok Pag uvršten među devet najboljih europskih odredišta za sve one koji vole sir. Navedena lista objavljena je na portalu euronews.com.

U članku se navodi kako je otok Pag poznat po krajoliku mjesečevog izgleda i prepoznatljivom lokalnom siru. Dodaju kako je obavezna destinacija svima koji vjeruju kako je mjesec napravljen od sira. Ekskluzivno na Pagu izrađen je sir koji koristi mlijeko ovaca hranjenih aromatičnom lokalnom vegetacijom poput kadulje koja je jakim vjetrom prirodno prekrivena morskom soli. To siru daje prepoznatljiv oštar i slan okus.

U članku je posebno izdvojena višestruko nagrađivana sirana Gligora, a čitatelje se poziva na obilazak kako bi više saznali o siru, načinu njegove izrade, te kako bi kušali uzorke. No ne treba zaboraviti ni na Pašku siranu, koja je kao i Gligora osvajala nagrade na međunarodnim natjecanjima.

Kvalitetni lokalni proizvodi

Zanimljivo je kako je Paški sir treći proizvod otoka Paga koji je dobio zaštićenu oznaku izvornosti. Prije njega to je uspjelo Paškoj soli i Paškoj janjetini. Time je zaokružena priča o kvalitetnim lokalnim proizvodima koji uvelike pridonose brendiranju pojedinih destinacija, ali i otoka u cjelini.

Uz Pag, među devet destinacija koje ljubitelji sira trebaju posjetiti nalaze se još i Roquefort-sur-Soulzon u Francuskoj sa svojim svjetski poznatim plavim sirom, zatim Gruyères iz Švicarske u kojem se poznati sir proizvodi od 12. stoljeća, tu je i talijanska Parma s parmezanom, nizozemski grad Gouda s istoimenim sirom, švicarski Emmental s ementalerom, Streefkerk u Nizozemskoj, Asturius u Španjolskoj i francuski Camembert.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica grada Novalje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.