Otvorenje nove planinarske staze: Koranski planinarski put

Koranski planinarski put je kružna planinarska staza koja počinje kod nekadašnje osnovne škole u selu Gnojnice u Općini Cetingrad i vodi uz ponor Jovac, a zatim kanjonom Korane uz nekoliko životopisnih mlinica do mjesnog kupališta na Korani. Od kupališta staza oštro kreće prema Crkvini, najvišoj točki puta na 295 metara nadmorske visine gdje se nalazi mjesna kapelica i ostatci crkve iz 15.stoljeća. Odavdje staza nastavlja preko Crvenih stijena sa kojih se pruža prekrasan pogled na Koranu i mlinice, nazad do škole.

PD “Crvene stijene” iz Cetingrada pozvalo je sve planinare, zaljubljenike u prirodu i ostale zainteresirane građane da im se pridruže 𝟐𝟔.𝟎𝟑.𝟐𝟎𝟐𝟐. na zajedničkom planinarenju i druženju prilikom otvaranja novoobnovljene i markirane staze Koranski planinarski put.

Okupljanje je predviđeno od 8:30 do 9:00 kod nekadašnje osnovne škole u selu Gnojnice. Polazak na stazu je u 9:00 sati. Kružna staza nema većih uspona, a najveća atrakcija svakako je Korana i vidikovac na Crvenim stijenama, navode u svojoj objavi na društvenim mrežama.

Staza je na području Korduna i Karlovačke županije. Radi se o etno-kulturalnoj regiji koja je na jugu omeđena rijekom Koranom, na zapadu Mrežnicom, na sjeveru Kupom te na istoku Glinom i granicom prema susjednoj Bosni i Hercegovini. Kordun je uglavnom brežuljkastog terena s manjim uzvisinama, a ovaj predio gdje se nalazi planinarska staza pretežno je pitomo šumsko područje s potocima i izvorima koji će vas oduševiti svojom svježinom. Staza nosi ime rijeke Korane jer najveći dio staze prolazi upravo za Koranu njene mlinice.

Inicijativa za markiranje i pokretanje ove zanimljive planinarske staze došla je upravo od članova Planinarskog društva “Crvene stijene” i članova “Osmice” iz Karlovca.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.