Ova će vas galerija u Bolu upoznati s malim formatom velikog značaja

- Oglas -

U Bolu na Braču, u prostoru nekadašnje Hrvatske čitaonice, pronaći ćete pravi biser – Galeriju malih formata. Djela kojima se možete diviti u ovoj jedinstvenoj i bogatoj galeriji rodnome je Bolu donirao poznati gospodarstvenik i nekadašnji generalni direktor dugoratske Dalmacije Ivica Karninčić – Koloč.

Galerija malih formata

Umjetnost je ovome netipičnom Bračaninu od najranijih dana bila hobi i opsesija. Prvo je počeo sakupljati male slike jer su bile najjeftinije, a samo takve si je kao student mogao priuštiti.

Iz ljubavi prema umjetnosti, u dvoru svoje obiteljske kuće u Bolu deset je godina organizirao likovnu koloniju LOBOL u koju su dolazili umjetnici iz cijele Hrvatske. U tih deset godina kroz dvor je prošlo oko 140 likovnih umjetnika. Zbog svega toga i zbog velike zaljubljenosti u umjetnost, Karninčić je poželio svome mjestu ostaviti nešto vrijedno, nešto u trajnom vlasništvu, što će privući putnike namjernike koji će dolaziti u Bol.

350 umjetničkih djela 260 hrvatskih slikara i kipara koja je Karninčić prikupljao tijekom 60 godina svog radnog vijeka prikazuju uistinu reprezentativni presjek hrvatske moderne i suvremene umjetnosti.

Galerija malog formata uselila se na prvi kat nekadašnje Prve hrvatske čitaonice koja je otvorena 1897. zaslugom Petra Nisetea koji je Bolu u tu namjenu poklonio krasnu kuću na obali usred mjesne luke. Nižetići su bili izvorno bračko plemstvo i među onima koji su prema uzusima renesansnog vremena latinizirali svoje prezime u – Niseteo.

Izložbeni prostor smješten na samoj rivi u središtu mjesta danas je u vlasništvu Poljoprivredne zadruge, a uređen je prema projektu zadarskog studija za arhitekturu i dizajn “PIN”. Kuriozitet je – i svake hvale vrijedno – to što su upravitelji lokalne Poljoprivredne zadruge odlučili jedan kat svoje zgrade pokloniti umjetnosti i na taj način obogatiti kulturnu i turističku ponudu Bola. Osim toga, uložili su i značajnu svotu novca u njegovo preuređenje i to prema najvišim galerijskim standardima.

Prostor je oblikovan u doista sugestivan ambijent – postojeći su uredi uklonjeni kako bi se stvorio otvoreni prostor čiji zidovi dramatično vrludaju nišama i udubljenjima, dok u središtu dominira impresivna staklena petmetarska vitrinom za izlaganje skulptura koja lebdi središtem prostora. Struka je složna kako je ovo je jedan od najljepših galerijskih prostora u Hrvatskoj, a projekt je bio nominiran za godišnju nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata.

Među izloženim umjetninama su slike, skulpture, vitraži, kao i kolekcija od tristotinjak umjetničkih knjiga – enciklopedija, monografija i kataloga. U zbirci su zastupljeni najznačajniji majstori od Bukovca, Vidovića, Račkoga, Tartaglije, Šimunovića, Šebalja, Kaštelančića, Masle, Murtića, Ružića, do Šime Perića, Ivančića, Džamonje, Marije Ujević-Galetović, Dimitrijevića, Žuvele, Sokića, Novaka, Milana Pavića, Ane Opalić i drugih. Niz je to sjajnih malih djela koja su zrcalo same matice hrvatske moderne i suvremene umjetnosti. Djela su to koja ne podsjećaju na druge, možda mala formatom, no iznimno velika duhom, značenjem i zavičajnim darovitostima.

Foto: Galerija malih formata, Autor: Marko Mihaljević

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.