Turistička atrakcija: Tradicionalno paljenje u japlenici

U Žminju je ovih dana organizirana tradicionalna proizvodnja vapna paljenjem u japlenici. Organizator ovog tradicionalnog događaja je poznati istarski arhitekt Branko Orbanić. Japlenice ili vapnenice, su jednostavne konstrukcije za tradicijsko dobivanje vapna od kamena vapnenca koje su se u Istri rabile od dolaska Rimljana. Japlenica je stari zanat za proizvodnju vapna koji je pometen industrijskom revolucijom.

Izgradnja japlenica u Istri nekada je bila jako raširena, donedavno su se gradile u jugoističnoj Istri, na Proštini, a danas postoji svega nekoliko japleničara. Japlenice se grade slaganjem neobrađenoga i grubo obrađenoga kamena u dva koncentrična kruga oko središnjega kupolastoga ložišta s ulaznim vratima. Najčešće se pali u kasno proljeće, a gradi se i opskrbljuje drvima tijekom zime.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalna proizvodnja vapna je u Orbanićima žminjskim pokrenuta 2003. godine, a u povijesti je to bio materijal koji je osiguravao egzistenciju naroda i vezivo za sve građevine koje nas i danas okružuju. Svake se godine barem jedna japlenica upali najčešće krajem ljeta. Tvrtka iz Žminja proizvodi vapno za obnovu spomenika kulture, ali može se kod njih nabaviti dobrog živog i gašenog vapna za narodne potrebe od bojanja, špricanja, čišćenje vode u cisternama ili žbukanja.

Vapno je današnjim generacijama malo poznato, kao i tradicionalna proizvodnja. Upravo zbog toga cilj ovakvih događanja je približiti tradiciju široj populaciji, ali i privući turiste.

Gašenje je predviđeno od 8. do 10. rujna. Japlenici je potrebno dva dana da se ohladi, što se ubrzava vađenjem žara, a zatvaranjem otvora ložišta inicira se postepeno i prirodno hlađenje kroz otvore na vrhu japlenice. Ukoliko želite naučiti nešto novo i doživjeti nesvakidašnje iskustvo odazovite se pozivu na ovaj tradicionalni događaj.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.