Paški sir – delicija oplemenjena mirisnim biljem, morskom soli i ljudskim marom

Naći se u društvu regija koje proizvode ponajbolje sireve u Europi nije mala stvar. Lani je otok Pag uvršten među devet destinacija koje ljubitelji sira trebaju posjetiti, zajedno s Roquefort-sur-Soulzon Camembertom u Francuskoj, Gruyèresom iz Švicarske u kojem se poznati sir proizvodi od 12. stoljeća, talijanskom Parmom, nizozemskim gradovima Goudom i Streefkerkom, švicarskim Emmentalom i Asturijom u Španjolskoj.

Paški je sir dobro znan sladokuscima i u Hrvatskoj i svijetu, a cijenjen je zbog svoje kvalitete i prepoznatljivosti, stoga nimalo ne čudi da je Pag uvršten na ovaj prestižni popis.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Otok Pag poznat je po zagonetnom krajobrazu mjesečevog izgleda, soli, janjetini i siru. I sve je to – osim paškog krajolika – upisano u registar zaštićenh oznaka izvornosti. A krajolik svakako doprinosi i kvaliteti paških delicija, posebice sira koji se izrađuje od mlijeka ovaca hranjenih aromatičnom lokalnom vegetacijom, koju jaki vjetar prirodno prekriva morskom solju; to je ono što ovom fantastičnom siru daje prepoznatljiv oštar i slan okus. Po definiciji, paškim se sirom može nazvati samo onaj koji se radi na otoku Pagu i dva otočića paškog arhipelaga – Maunu i Skrdi. To je tvrdi ovčiji sir proizveden iz punomasnog ovčjeg mlijeka izvorne pasmine paška ovca, i posoljen morskom solju proizvedenom na Pagu.

Pag je najrazvedeniji, ali i najraznolikiji jadranski otok. Zbog blizine veličanstvenog i moćnog Velebita tu se dodiruju blaga mediteranska i hladna, surova kontinentalna klima. Kada se sudare tople i hladne zračne mase na Velebitu, rodi se čuvena bura. Taj se hladni, hiroviti i moćni vjetar obruši niz padine Velebita i stušti na morsku površinu, pa uskovitla silnu maglu morskih kapljica kojima zaspe cijeli otok Pag. Na tako nasoljenom tlu održavaju se samo izuzetno otporne biljne vrste, među kojima je najpoznatija i najdragocjenija mirisna kadulja. Ova aromatična spasiteljica (po lantinskom imenu Salvia) s ostalim travama sačinjava pašnjačku prehranu ovaca koje slobodno pasu.


Glavnina pašnjaka nalazi se na brdovitim dijelovima otoka, a prepoznatljivi su po tome što su ograđeni kamenim ogradama ili suhozidima. Ti suhozidi premrežavaju paška brda, dijeleći ih na stranice, klance i putine kojima komuniciraju ljudi, prijevozna sredstva i ovce.

I paška je ovca – od milja zvana Biliška, Ćara, Pećara, Rogulja – stoljećima izložena oštroj i nesmiljenoj buri. Potpuno se prilagodila surovim uvjetima otoka i izrasla u autohtonu vrstu koja se oduvijek – pa tako i danas – drži slobodno na pašnjacima.

Prvi pisani spomen paškog sira datira iz 1774. godine, kada je putopisac Alberto Fortis u svom djelu Put po Dalmaciji napisao kako morska sol, kaduljin med, vuna i paški sir najznačajniji paški proizvodi. No, proizvodnja sira na Pagu odvijala se – kronikama nezabilježena – tisućama godina prije tog prvog spomena. Vjeruje se da je tradicija proizvodnje sira stara koliko i samo ovčarstvo, a prvi ovčari na otoku najvjerojatnije su bili pripadnici ilirskoga plemena Liburna, koji su na otoku živjeli već od 800 g. pr. Krista. Jedna od najsačuvanijih liburnskih utvrda od suhozida danas se uzdiže iznad Kolana na Pagu.

Kvalitetu paškoga sira potvrđuje i pregršt osvojenih međunarodnih nagrada. Od prvoga priznanja 2010. godine kada je u Birminghamu na World Cheese Awards-u proglašen najboljim u klasi u 3 različite kategorije i dobitnik “Best New Cheese” trofeja, paški sir sirane Gligora nastavio je nizati priznanja. Na međunarodnom natjecanju u britanskom Nantwichu, natjecanju ravnom vinskom Decanteru, paški sir Gligora nekoliko je puta osvajao prve nagrade u izboru između 5000 sireva iz 27 država.

I paški sir proizveden u Paškoj sirani proglašen je najboljim ovčjim sirom na svijetu na Global Cheese Awardsu u Somersetu 2017 godine. Proglašen je najboljim ovčjim sirom natjecanja, te nagrađen zlatom u kategoriji ovčjih sireva.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Trebate li još neki argument koji bi vas nadahnuo na uživanje u ovoj deliciji?

Naslovna fotografija: TZ Zadarske županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.