Pješačko-planinarske staze Gorskog kotara koje će vas oduševiti

Mami li vas neodoljiv Gorski kotar na istraživanje, a još ne znate odakle krenuti? Turistička zajednica Gorskog kotara za sve je posjetitelje pripremila jedan iznimno jednostavan i originalan prikaz pješačko-planinarskih staza koje će vas oduševiti.

Nije bitno koja vam je kondicija i krećete li u avanturu aktivnog odmora od nule. Bitno je postaviti godišnji cilj svaki tjedan staza jedna jer su u Gorskom kotaru projektom “Gorski kotar HIKE” na novom portalu jasno prezentirane čak 42 pješačko-planinarske staze, a dok obiđete sve bit će staza koliko je i tjedana u godini. Sve su staze prezentirane uz, između ostaloga, jasan opis, detaljan pregled rute s iskazanom dužinom staze, vremenskim trajanjem, zahtjevnošću iste, visinskim profilom, jesu li ili nisu kružnog ili jednosmjernog karaktera i dr.

U prvu fazu uključene su staze od oko jednog kilometra pa sve do višekilometarskih, kao i od onih koje su namijenjene za ugodnu šetnju do onih kojima je zahtjevnost veća. Time se osigurava mogućnost da se osobe i bez kondicije mogu odvažiti na aktivan odmor koji će pospješiti njihov psihofizički zdravstveni profil kao i kondiciju.

Svaku stazu prati detaljna ilustrirana turistička karta. Na njoj su naznačene sve atrakcije i goranske kulturne znamenitosti kao i ostali sadržaji, poput kafića i restorana. Na kartama je, između ostaloga, naznačeno koliko je makadama, a koliko je dionice asfaltirano. Ujedno, sve su karte dostupne u prilagođenom digitalnom formatu što omogućuje i lakše printanje.

Pojedine staze su u cijelosti ili djelomično označene planinarskim markacijama, a oznake na terenu u fazi su nadogradnje i postavljanja. Staze održavaju lokalna komunalna poduzeća i volonteri iz planinarskih društava što je bio jedan od ključnih kriterija izbora staza. Staze su označene .gpx tragovima koje se mogu pohraniti u mobilni telefon. Posjetiteljima to osigurava jednostavno snalaženje i bez markacija u prostoru.

U TZ Gorskog kotara mislili su i na staze za bicikliste

Spomenimo kako Gorski kotar ima i iznimno atraktivan pregled biciklističkih staza. Goranska biciklistička transverzala posjetiteljima omogućuje planiranje višednevnog aktivnog odmora i kvalitetno se naslanja na hiking staze. Ljubiteljima putovanja na dva kotača je na raspolaganju sedam etapa od 28 do 43 kilometra što čini ukupno 260 kilometara. S devet kapilarnih poveznica na raspolaganju im je više od 400 kilometara jedinstvenog užitka.

Naslovna fotografija: Mario Jurina, izvor: Turistička zajednica Gorskog kotara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.