Plitvička jezera – najposjećenija hrvatska lokacija na Google Street Viewu

Obilježavajući nedavno svoj 15. rođendan, usluga Google Street View obznanila je popis 100 najpopularnijih zemalja prema broju posjeta ovoj usluzi, a Hrvatska je na tom popisu zauzela 43. mjesto.

Tijekom proteklih godina korisnici usluge imali su priliku istraživati brojne gradove, povijesne znamenitosti kao i prirodne ljepote diljem svijeta, a hrvatski pobjednik u čak dvije kategorije – najposjećenije lokacije i najposjećenijeg nacionalnog parka – jesu prekrasna Plitvička jezera.

Plitvička jezera prvi su, najstariji i najveći nacionalni park Republike Hrvatske i svojom iznimnom prirodnom ljepotom ovo je područje oduvijek privlačilo zaljubljenike u prirodu.

Proces osedravanja kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje upisom na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

A legenda o nastanku jezera kaže, da nije bilo Crne Kraljice ne bi bilo ni Crne ni Bijele rijeke, a bez njih ne bi bilo ni Plitvičkih jezera.

Priča kazuje kako je u pradavno doba nad tim krajevima zavladala strašna suša. Stabla su padala od žeđi, stada ugibala, zemlja se pretvarala u prašinu, a kamenje je prštalo pod jarkim zrakama sunca. Ispaćeni je narod tražio spas u dubinama hladnih pećina, moleći bogove i zazivajući kišu. Jednog dana, pozvani glasom s nebeskih visina, ljudi se okupiše oko Vrela života, preispitaše svoje postupke, potjeraše iz plemena jednog od svojih koji se odbio pokajati, a nakon toga im se ukaza duga i začuje glas Crne kraljice koja im reče:

– Raziđite se kućama vašim, a kiša će opet doći na žedne njive i šume, a vi ćete opet imati najljepšu zemlju za vas. I drugi će dolaziti da joj se dive. Moje suze stvorit će vodu: desno oko za crni izvor Crne rijeke, a od lijevog nastat će bijeli izvor za vodu Bijele rijeke.

I od tad’ rijekama poteče voda, neprekidno i bez prestanka, žuboreći u nizu od šesnaest prelijepih jezera. Obistiniše se i Kraljičine riječi – mnogi drugi dolaze da se dive ovom gotovo nezemaljski lijepom kraju. Ili im se dive izdaleka, pomoću usluge Google Street View.

Foto: Nacionalni park Plitvička jezera

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.