Plitvička jezera otkrila skriveno blago i učinili nevidljivo vidljivim

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka, a ove godine tema su podzemne vode i njihova važnost za cjelokupno čovječanstvo. Podzemne vode su oku nevidljive, skrivene ispod površine zemlje te je kampanja usmjerena upravo na ovo skriveno blago ističući važnost očuvanja podzemnih voda. Vodoopskrba, proizvodnja hrane i priroda – sve to ovisi o podzemnoj vodi.

Nacionalni park Plitvička jezera uključio se u globalnu kampanju povodom Svjetskog dana voda video materijalom u kojemu su otkrili skriveno blago Plitvičkih jezera. Uz kratku edukaciju o podzemnim vodama i sudjelovanje učenika naš najstariji Nacionalni park prenio je poruku o važnosti očuvanja podzemnih voda putem svojih društvenih mreža.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Podzemne vode oduvijek su bile iznimno važne za ljudsko društvo i ekosustave, što na globalnoj razini nije u potpunosti prepoznato te je globalnom kampanjom skrenuta pozornost na podzemne vode koje moraju biti u središtu kreiranja politike održivog razvoja. Podzemne vode su nevidljive, ali je njihov utjecaj vidljiv posvuda. Pitka voda, kanalizacija, ali i opskrba hranom i prirodni okoliš – sve se oslanja na podzemne vode.

Globalna kampanja s ciljem očuvanja i održivosti podzemnih voda u svijetu

Putem globalne platforme pozvani su ljudi iz cijelog svijeta da naprave film od 60 sekundi na temu “Podzemne vode, čineći nevidljivo vidljivim”.

World Water Day 2022 – One minute challenge (#MyGroundwaterStory / #WorldWaterDay) from IGRAC on Vimeo.

Recite nam za minutu ili manje: kako podzemne vode utječu na vaš život? Imate li dovoljno podzemnih voda? Je li sigurna za korištenje? Za što se podzemne vode uglavnom koriste u vašem području? Što je potrebno učiniti za iskorištavanje ili zaštitu podzemnih voda? Podijelite svoju priču o podzemnim vodama. Uzmite svoj telefon ili kameru i snimite 60 sekundi video o stanju podzemnih voda u mjestu gdje živite, stoji u pozivu na priključenje globalnoj kampanji.

Odabir filmova bit će prikazan na UN-ovom samitu o podzemnim vodama u prosincu 2022.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.