Porečko ljeto: Preko 100 koncerata, predstava i izložbi pretvara Poreč u ljetnu pozornicu Istre

U Poreču je predstavljen program Porečkog ljeta u sklopu kojega se građanima i posjetiteljima nudi pregršt programa za sve uzraste i ukuse.

– Tijekom ljetne sezone u Poreču će se održati stotinjak koncerata, predstava i izložbi na raznim lokacijama  grada. Odabirom raznih lokacija valoriziramo dodatno ponudu kojom Poreč u ljetnoj sezoni obiluje kao rijetko koja destinacija na Jadranu. Tijekom ljetnih mjeseci cijeli se grad pretvara u ljetnu pozornicu i ono što često spominjemo je da želimo pružiti gostima nezaboravne trenutke u našoj destinaciji, najavio je direktor Turističke zajednice grada Poreča, Nenad Velenik.

U subotu, 10. lipnja s početkom u 18.00 sati na Trgu Slobode će nastupiti Big band glazbene škole iz Feldbacha (Austrija) a pridružiti će im se i Big band Pula pod ravnanjem našeg ponajboljeg Jazz trubača Branka Sterpina. Big band iz Feldbacha izvesti će niz jazz klasika uz svoje vokalne solistice dok će pulski big band izvesti skladbe iz repertoara legendarnog orkestra Duke Ellingtona.

Od 13. do 15. lipnja na Peškeri održava se jedinstvena izložba ljuštura jadranskih školjkaša i puževa, oklopa rakova te skeleta spužava, koralja i bodljikaša pod nazivom “Blago jadranskog podmorja“. Ova izložba nastala je kao originalna ideja mlade hrvatske autorice, koja je vrlo domišljato postavila izložbu u veliki 12 metarski autobus čime je postigla to da izložba može stići na svako odredište gdje je potrebno educirati o potrebi zaštite Jadranskog mora i njegove bioraznolikosti a ujedno omogućiti posjetiteljima iz cijelog svijeta da uživaju u jedinstvenom sadržaju. Izložba sadrži 225 originalnih eksponata od 65 vrsta morskih organizama izloženih u posebno rasvijetljenim vitrinama i opremljenih narodnim i znanstvenim nazivima. Iznad svakog eksponata se nalazi podvodna fotografija koja pokazuje kako u prirodi izgleda živi organizam.

Glazba na trgu

Program „Music on the Square“ nudi niz koncerata na kojima će nastupati lokalni bendovi koji će uživo prezentirati različite glazbene žanrove: od jazza do rocka i bluesa. Mjesto događanja je Trg slobode u terminima 20.lipnja., 11. i 25. srpnja te 15. i 22. kolovoza od 21 do 23 sata.

Novina ove turističke sezone je interpretativna šetnja kroz povijest “La mula de Parenzo Tour” uz najpopularniju Porečanku. Svi zainteresirani imati će priliku upoznati se sa zanimljivim događajima i osobama iz prošlosti Poreča unatrag stotinu i više godina. O povijesti će im pričati likovi starog ribara, prodavača ribe, trgovkinje, pa čak i poznati američki pisac Ernest Hemingway.

U sklopu šetnje zaustavit će se na raznim punktovima od Sjeverne kule, do Trga Marafor, gradske rive, Ribarskog trga i nazad do Centra La mula de Parenzo. Posjetitelji će moć uživati u razgledu Poreča, upoznati ribarsku tradiciju, ali i doznati kako je poznati američki pisac Ernest Hemingway povezan s prošlošću ovoga grada. Glumci – vodiči upoznat će posjetitelje s bogatom povijesti koja se skriva iza jedne narodne, pučke pjesme.

Rezervacija ove ture je obavezna, a sve informacija bit će dostupne na web stranicama TZG Poreča. Tura kroz povijest Poreča traje 45 minuta, i voditi će se na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku. Termini su 21.lipnja, 12.i 26. srpnja, 16. i 23. kolovoza i 6.i 27.rujna.

U srijedu, 21.lipnja na svjetski dan glazbe na trgu u sklopu bara “La Vecia Cantina” s početkom u 21 sat nastupiti će ponajbolji europski Soul-Funkeri iz Amsterdama i Zagreba predvođeni frontmenom Mirzom Tetarićem koji dolaze kroz specijalni projekt “Zvukovi ulica / Sounds of the Streets” kroz koji grad Poreč želi približiti zvuk europskih i svjetskih metropola svojim  građanima i turistima. Glazbenici iz Soul Shadows benda rezidenti su amsterdamskog Bourbon Street club-a kroz čije su pozornice prošli gotovo svi najjači glazbenici 20 stoljeća – Rolling Stonesi, Prince, Sting, B.B. King, ZZ Top, Joss Stone, itd. Članovi benda dijelili su stage s gotovo svima njima. U novije vrijeme su svirali i s Mariom Biondi-em te Beyonce.

Magic is in the air

Još jedan od ovogodišnjih noviteta je program “Magic is in the Air” subotom u Parku Olge Ban. Radi se o plesu na svili koji ističe fleksibilnost tijela plesača i dojmljive gimnastičko-akrobatske vještine u zraku uz mnogobrojne dodatne scenske svjetlosne efekte, čarobnu glazbu te atraktivne kostime.

Jutra na Trgu Slobode obogatiti će raspjevana i uvijek raspoložena skupina Baredinosauri koji će od 10.00 sati zabavljati posjetitelje 8. i 15. srpnja te 5. i 12.8 kolovoza. Godinama zaštitni znak Poreča organizatori su željeli predstaviti gostima Poreča i Poreštine kroz jutarnje matineje.

Ples uz vatrene rekvizite za ispraćaj zalaska sunca “Melting sunset” izvoditi će se na Obali m. Tita. Opuštajuća i hipnotizirajuća atmosfera uz ambijentalnu glazbu nuditi će posjetiteljima mogućnost promatranja atraktivne konceptualne plesne izvedbe uz prekrasnu prirodnu kulisu 10. i 24. srpnja te 7. i 21. kolovoza.

U utorak, 4. srpnja na Trgu Slobode nastupiti će popularni Tomislav Bralić & klapa Intrade. Tomislav Bralić, sjajan pjevač iz Bibinja, sa svojim pjesmama i interpretacijom obilježio je zadnjih nekoliko godina sjajnim nizom hitova i pjesmama koje su u kratkom vremenskom periodu postale kultne.

Na Trgu Matije Gupca, 16. srpnja i 13. kolovoza s početkom u 9:15 sati održati će se predstava za najmlađe „Little Red Ridding Hood“. Svi znamo priču o Crvenkapici, ali ovo je ipak nešto malo drugačija Crvenkapica. Mogu li se na kraju Crvenkapica i Vuk slagati i postati prijatelji? U našoj priči i to je moguće uz još puno nemogućih stvari, bića i pojava.

Tribute bendovi na Porečkom ljetu

U sklopu Porečkog ljeta nastupiti će i popularni tribute bendovi koji u ovom trenutku sviraju na svim važnijim EU pozornicama. Tako u Poreč stižu Queen Real Tribute, Bad Medicine – Bon Jovi tribute band, Liveplay – Coldplay Tribute band i to 13. srpnja te 3. i 10. kolovoza.

Za kraj ljeta, pripremili smo i veliki koncert iznenađenja za sve naše sugrađane i mnogobrojne goste Poreča i Poreštine. U suradnji sa gradom Porečom, naše dvije turističke kompanije te TZ-om pripremili smo spektakularni koncert Parnog valjka feat. Igor Drvenkar na Porečkoj rivi i to 30. rujna kako bismo obilježili završetak turističke sezone, ali i Svjetski dan turizma, napominje Nenad Velenik direktor Turističke zajednice grada Poreča dodajući kako se paralelno odvijaju i drugi programi koji su u programu TZ Poreča poput skokova s padobranom Skydive boogi summer, Futsal Week June kup, Judo festival Poreč te Vina Poreča – nova manifestacija koja dovodi najbolje vinare Poreštine u park M. Gupca. Poreč je domaćin i UEFA futsal U 19, održava se ovog ljeta i Jazz u Lapidariumu, koncertna sezona u Eufrazijani, Mediteranski ljetni tango festival, Luka Cindrić handball camp, HRS turniri, 63. Annale, 23. Street Art Festival,  Tunalicious Street Food Festival, Porečki delfin, Promo Arh i druga događanja.

– Pred nama je, po svim najavama, još jedna rekordna turistička sezona. Pred nama je i ljeto puno događanja, pa se zahvaljujem TZ Poreč na angažmanu da koncertima, izložbama i događanjima obogati ljeto pred nama. Ljetni koncerti i izložbe predstavljaju ne samo priliku za naše sugrađane, već i za turiste iz različitih dijelova svijeta, da uživaju u vrhunskim umjetničkim izvedbama i kulturnom bogatstvu našeg grada. Svjesni smo koliko je važno stvoriti privlačnu i dinamičnu turističku ponudu, a ova događanja svakako doprinose tome, istaknuo je najavljujući Porečko ljeto Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča.

Svi programi su objavljeni u kalendaru događanja na stranicama Turističke zajednice grada Poreča www.myporec.com, na stranicama regionalne turističke zajednice www.istra.hr kao i na aplikaciji Moove, a dodatno TZG Poreč printa i mjesečnu tiskanu verziju koja se može podignuti na recepciji informativnog centra.

Foto i izvor: TZ Poreč

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.