Ponikve postale zaštićena oznaka izvornosti vina na razini EU

Europska komisija je u Službenom listu Europske unije objavila kako su “Ponikve” upisane u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, čime su postale 17. zaštićena oznaka izvornosti hrvatskih vina čiji je naziv registriran u Europskoj uniji. Označavanje proizvoda, odnosno vina te isticanje naziva lokaliteta Ponikve je u skladu s propisima EU zbog lakšeg prepoznavanja posebnosti svih odlika vinogradarskog lokaliteta.

Proces zaštite naziva lokaliteta Ponikve počeo je 16. srpnja 2013. godine, a nositelj projekta je udruga “Pelješki vinski puti”. Izrada je povjerena Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Izradu Studije zaštite lokaliteta Ponikve podržali su Općina Ston, Županijska gospodarska komora i Dubrovačko-neretvanska županija. Zaštićena oznaka izvornosti “Ponikve” pokriva vinogradarski položaj Ponikve koji se nalazi na području katastarske općine Boljenovići na poluotoku Pelješcu u blizini grada Stona, unutar vinogorja Pelješac u podregiji Srednja i Južna Dalmacija.

Čitavo područje izvanredan je primjer tradicijskog načina podizanja vinograda s terasama i suhozidima atraktivne krajobrazne arhitekture i vizure. Uglavnom je zastupljena sorta plavac mali, a sveprisutan je tradicionalni, račvasti uzgojni oblik. 

Uz Ponikve zaštićene oznake izvornosti vina na razini Europske unije još imaju: Dalmatinska zagora, Dingač, hrvatska Istra, Hrvatsko Podunavlje, Hrvatsko primorje, Istočna kontinentalna Hrvatska, Moslavina, Plešivica, Pokuplje, Prigorje-Bilogora, Primorska Hrvatska, Sjeverna Dalmacija, Slavonija, Srednja i Južna Dalmacija, Zagorje-Međimurje te Zapadna kontinentalna Hrvatska. Dok je Muškat momjanski trenutno u postupku registracije na nacionalnoj razini.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.