Porečka jesen – najavljena nikad bogatija jesen u Poreču

Nakon iznimno bogatog i posjećenog Porečkog ljeta, manifestacije koja je tijekom turističke sezone zabavljala brojnu publiku, Porečane i njihove goste očekuje ništa manje zabavna Porečka jesen. Parni valjak, Neno Belan, Daleka Obala, Tunalicious, Ironman, Istria300, Sportfest, Crofish i još mnoštvo manifestacija održat će se u Poreču do kraja studenog.

Tako građani i gosti Poreča već sada mogu uživati u vrhunskom gastronomsko-zabavnom doživljaju u tjednu posvećenom kraljici Jadranskog mora – Tunalicious Street Food Festivalu koji traje do 10. rujna. Na porečkoj rivi i u porečkim restoranima u sklopu Festivala nudi se tuna na sto načina uz dobru glazbu i koncerte Soulfingersa, Nene Belana i Fiumensa te Daleke obale.

U ovom tjednu još se održava i jedno veliko sportsko natjecanje – Europsko U-19 prvenstvo u futsalu. Osim toga otvorene su i dvije izložbe. U Istarskoj sabornici održava 63. Annale dok je Galerija Zuccato ugostila izložbu “Geologije” Porečana Luke Stojnića. Tijekom jeseni nastavljaju se i interpretativne šetnje “La mula de Parenzo Tour” koje su u ljetnom razdoblju privukle veliko zanimanje.

porečko ljeto 2023

Do kraja rujna, svakog četvrtka, Poreč će biti domaćin Smotre istarskih autohtonih proizvoda, čime će promovirati tradicionalnu hranu i proizvode Istre. U petak 8. rujna održat će se pučka fešta Sveta Marija Mala te prvi od dva koncerta klasične glazbe u Eufrazijani. Drugi je na rasporedu sljedećeg petka, 15. rujna. Do kraja ovog mjeseca posjetitelji će moći uživati u koncertima puhačke glazbe, međunarodnom sajmu graditeljstva, opremanja i uređenja…

Naime, kraj rujna rezerviran je za proslavu Svjetskog dana turizma uz sajmove, eno-gastronomski show, vođene ture po Poreču i interpretativne šetnje te veliki koncert Parnog valjka feat. Igor Drvenkar na porečkoj rivi, kao veliko finale jedne uspješne sezone i uvod u bogatu jesen.

svjetski dan turizma poreč
Foto: Antonio Paljuh

Poreč – grad sporta

Pretposljednji i posljednji vikend rujna bit će bogati sportskim događanjima. Od europskog regionalnog jet ski prvenstva, preko jedriličarske regate i turnira u preponskom jahanju, sve do 24. Rally Poreča koji će se voziti cestama Poreštine. U listopadu Poreč će ugostiti neke od najvećih sportskih manifestacija u Hrvatskoj uopće. Radi se o najvećem triatlonu u ovom dijelu Europe – Plava Laguna Ironman 70.3 utrci, koji je rasprodao 1500 mjesta učesnika, kao i najmasovnijoj rekreativnoj bike utrci Istria300 za koju već sada ima više od 3000 prijava, dok će porečka ljepotica Žatika ugostiti najveći sajam sporta u Hrvatskoj – Sportfest.

Povratak sajmova i brojna kulturna događanja

Zahvaljujući dvorani Žatika, koja je bukirana do kraja godine, u Poreču će se i ove jeseni održati specijalizirani sajmovi. Uz već spomenuti sajam graditeljstva, uređenja i opremanja PromoArh od 20. do 22. rujna tu je i sajam ribarstva i ribarske opreme Crofish od 24. do 26. studenog. Od kulturnih događanja, uz izložbe koje su već u tijeku izdvajamo i popularni Međunarodni festival dokumentarnog filma PorečDox koji će se od 4. do 11. studenog održati u porečkom kinu.

jesen u poreču 2023

Detaljan program Porečke jeseni pogledajte OVDJE.

Izvrsni turistički rezultati

Porečko ljeto u sklopu kojeg su održana brojna i raznolika događanja zasigurno su pridonijela izvrsnim turističkim rezultatima u ovoj godini. Direktor Turističke zajednice grada Poreča, Nenad Velenik iznio je podatak kako je ove sezone u Poreču ostvareno 2,8 milijuna noćenja, te da će se do kraja turističke sezone ostvariti odlični rezultati. poseban naglasak stavio je na njemačko tržište o kojem se pisalo u medijima, a s kojeg je zabilježen 11% bolji rezultat nego rekordne 2019. godine. Posebno je istaknuo i veliki broj novih noćenja ostvarenih u predsezoni – njih 61.000, zahvaljujući sportskim manifestacijama ponajprije zahvaljujući odličnoj infrastrukturi.

– Ovako dobri rezultati proizlaze iz pozicioniranja destinacije i provođenja zacrtane strategije razvoja koja podrazumijeva pozicioniranje kvalitetnih manifestacija u pred i posezoni, koje bi bile motiv dolaska i u tom razdoblju, što Poreč čini. Želimo stvoriti atmosferu da gost s pozitivnim iskustvom ode iz naše destinacije, te da budemo centar različitih događanja, rekao je Velenik.

jesen u poreču 2023
Nenad Velenik i Loris Peršurić

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić dodao je kako malo koji grad na moru u Hrvatskoj ima ovako bogat i popunjen program sve do kraja godine. Veliku ulogu u tome igra i sportska dvorana Žatika, najveća na prostoru Istre i Kvarnera, koja je redovno popunjena, kao i drugih pet javnih sportskih dvorana u Poreču, ali i veliko iskustvo u organizaciji i smještajni kapaciteti.

– Koristim priliku da zahvalim svim svojim sugrađanima – djelatnicima u turizmu, bilo da rade direktno ili indirektno u njemu, na još jednoj odličnoj sezoni. Upravo su svi oni razlog zašto nam se gosti u Poreču dobro osjećaju i zašto iz našeg grada nose lijepe uspomene i na tome se kao gradonačelnik zahvaljujem, zaključio je Peršurić.

Izvor fotografija: Turistička zajednica grada Poreča

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.