Porečke ulice kriju fascinantnu povijest i očaravajuću glazbu

Ulazeći u povijesnu jezgru Poreča stupate na pozornicu koja je građena više od 2000 godina. Od drugog tisućljeća prije Krista, ovaj je gradić rastao na lako obranjivim uzvisinama – prvo su nastala gradinska naselja Picuga i vrh Sveti Anđel, a kasniji starogrčki zapisi iz 6. stoljeća prije Krista govore o malom ribarskom naselju kojeg su Rimljani pretvoriti u svoju koloniju Iuliu Parentium.

Vizura grada satkana od kulisa u kojima se kule izmjenjuju sa srednjovjekovnim palačama i prekrasnom Eufrazijevom bazilikom uvrštenom na UNESCO-v popis, razotkrit će vam se šetnjom Porečom i odvesti vas na pravo putovanje kroz vrijeme koje će zagolicati sva vaša osjetila.

U mnogim prizemljima fascinantnih građevina staroga grada kriju se prave male gastronomske senzacije – vinski barovi, fusion restorančići, riblje konobe i street food lokali neodoljivog ambijenta. Mame prolaznike da sjednu i pogoste se na njihovim živahnim terasama ili barskim stolcima, dok domaćini iznose lokalne delicije poput ribe, sira i pršuta u paru s fantastičnim vinima i rakijama. Nije tu problem naći ni riblje burgere, različite verzije poznatog fish & chipsa, prženu jadransku ribu, ali i delikatese azijske kuhinje, poput sushija i tune, serviranih u originalnim gurmanskim kreacijama.

Živost ljetnom licu grada daje festival ulične umjetnosti Street art Poreč koji oživljava i boji porečke ulice i trgove performansima koji će vas zadiviti, nasmijati, iznenaditi, a ponekad i zbuniti, no zajamčeno uvijek bude zanimanje slučajnih prolaznika.

Šetnju starim gradom do savršenstva će upotpuniti zvuk glazbe koja se prelijeva njegovim ulicama.

Uživate li u zvukovima klasične glazbe, poseban doživljaj će vam biti izvedbe u Eufrazijevoj bazilici, čija izvrsna akustika u spoju s prelijepom bizantskom arhitekturom daje neprocjenjivu vrijednost svakoj komornoj izvedbi. Mozaici kojima su oslikani unutrašnjost i pročelje crkve ubrajaju se u vrijednu ostavštinu bizantske umjetnosti, a prikazima i napisima svjedoče o vremenu vladavine biskupa Eufrazija.

S druge strane, suvremena DJ scena okuplja se u spektakularnom ambijentu Vecie Cantine, desakralizirane crkve izgrađene prije skoro 700 godina, a koja je preuređena u očaravajući vinski bar.

Ljubitelji džeza u Poreču tijekom srpnja i kolovoza mogu uživati u vrhunskim koncertima u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine. Ovdje se nudi bogata paleta izričaja iz cijeloga svijeta – od komornog džeza sve do izvedbi porečkih džez-glazbenika i džeza u spoju s drugim glazbenim žanrovima poput hip-hopa ili elektroničke glazbe.

A prava simbioza grada i glazbe je “La mula de Parenzo” (Djevojka iz Poreča) – neslužbena himna grada Poreča. Neodvojiva je od kulture, načina života i spiritusa movensa stanovnika ovog prekrasnog grada. Ta je pjesma najveće nematerijalno bogatstvo koje grad Poreč ima, a ono se materijaliziralo kroz posjetiteljski centar – od milja nazvan butiga – “La mula de Parenzo”. Na temeljima i motivima pjesme, globalno poznate i vrlo bliske građanima Poreča, niknuo je centar kojem je cilj prikazati razvoj porečkog gospodarstva i ribarstva u desetljećima oko nastanka pjesme, kao i društveno-političke prilike toga doba. Posebna je pozornost dana obradi tematike porečke Peškere, ribarstva i marikulture, a sve na način koji povijesno zanimljive činjenice interpretira na suvremen način svojstven modernom posjetitelju.

Tko je bila “la mula de Parenzo”? Čime se bavila? Zašto je važna za ovaj grad? I je li istina da je i veliki Hemingway pjevao ovu pjesmu?

U Centru se kroz glazbu, moderne tehnologije, proizvode i opremu pripovijeda priča o La muli de Parenzo, opjevanoj legendi Poreča, simbolu poduzetništva. Tu se spajaju prošlost i sadašnjost, tradicija i tehnologija – pomoću fotografija, infografike, starih predmeta i multimedijalnih interaktivnih pomagala, zaronite u prošlost Poreča, a sve uz neponovljive taktove pjesme “La mula de Parenzo”.

Info, foto: Turistička zajednica Grada Poreča

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.