Posjetite izložbe antičkog i ranosrednjovjekovnog stakla u Naroni

U Arheološkom muzeju Narona u Vidu kod Metkovića se sutra, 8. travnja, otvara izložba Istočnomediteransko staklo – Kolekcija staklenih akvizicija iz Muzeja antičkog stakla u Zadru. Izložbom će se javnosti predstaviti izbor staklenih predmeta iz nekadašnje privatne kolekcije Ante Grčića koja je danas dio fundusa Muzeja antičkog stakla u Zadru.

Kolekciju sačinjavaju raznovrsne akvizicije, zanimljive i opširne tipologije. Za izložbu su izdvojena 24 primjerka iz antičkog i ranosrednjovjekovnog razdoblja, a u izložbenom će se postavu moći razgledati neka od vrhunskih ostvarenja istočnomediteranske staklarske produkcije.

Najveći dio građe odnosi se na razne oblike boca, čaša i vrčeva, dok manji dio sačinjavaju nakitni predmeti. Postav će biti obogaćen i raritetnim primjercima, poput bogato ukrašene boce s reljefnim medaljonima. Izložbeni eksponati su se upotrebljavali u raznim sferama života, kako u onim uobičajenim tako i u simboličnim.

Izložba ostaje otvorena do 6. lipnja 2022. godine.

Gostovanje izložbe Muzeja antičkog stakla u Zadru je integralni dio programa u kojem će Arheološki muzej Narona putem izložbe Staklo: nove akvizicije Arheološkog muzeja Narona predstaviti svoju novu kolekciju naronitanskog stakla ostvarenu otkupom.

Na izložbi će biti prikazano 35 staklenih predmeta iz antičkog i jedan predmet iz novovjekovnog razdoblja. Predstavljeni rimski nalazi, sudeći prema stanju sačuvanosti, vjerojatno su pripadali nekoj od naronitanskih nekropola.

Foto: Arheološki muzej Narona

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.