Poslušajte zvučnu slikovnicu i prošećite ulicama Bakra

Povodom Dana bijelog štapa, Turistička zajednica Grada Bakra objavila je zvučnu slikovnicu posvećenu slijepom bakarskom vodonoši Ivanu Čopu. Upravo je zvučni zapis dio projekta namijenjen kao pomoć, ali i kreativan i osnažujući proizvod za slijepe i slabovidne. To je i razlog zašto je odabran upravo ovaj dan za objavu.

Zvučni zapis ima više uloga. Prvenstveno je osmišljen kako bi slijepima i slabovidnima omogućio da dožive priču o Ivanu Čopu, a pritom i upoznaju Bakar. No, tu je i još jedna zanimljivost. Priča je osmišljena tako da približi svijet slijepih, ljudima zdravog vida. Kad uronite u priču, možda nećete ni primijetiti da ona uopće ne sadrži opise izgleda. Grad Bakar i svaka od lokacija opisana je kroz mnoga čula, ali ne i vid. Stoga zapis služi i kao edukativno sredstvo koje promiče uključivanje društva u poboljšanje kvalitete života svakog pojedinca.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ujedno ima turističku funkciju. Predlažemo da dođete u Bakar i upotrijebite zvučni zapis kao audio vodič koji će vam pomoći da doživite grad svim osjetilima. Pratite kretanje Ivana Čopa od Perila do Gornjeg grada. Naime, priča prati jedan dan u životu Ivana Čopa te on zastaje kraj bakarskih znamenitosti poput Turske kuće i Crkve sv. Andrije.

Čitav tekst, ali i ilustracije pripremila su djeca, učenici osnovnih škola Bakar i Hreljin, te Područne škole Krasica. Predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih Primorsko-goranske županije Emil Mandarić, u više je navrata održao radionice, ukazao na ograničenja, ali i mogućnosti slijepih, te inspirirao kao kipar, izradivši skulpturu bakarskog vodonoše.

U pripremi je i slikovnica u tiskanom obliku. S obzirom na veliki interes i snagu priče, već se kuju planovi za njeno širenje. I tako je Ivan Čop, kroz glasove najmlađih, ponovo s nama i Bakrani mu vraćaju onaj stari dug. Koji dug, pitate? I što je tako posebno u priči o bakarskom vodonoši? Odgovor poslušajte u zvučnoj slikovnici.

– Oduševljena sam kako su djeca vrhunski odradila sve zadatke u sklopu projekta, vidi se da su imali fantastične mentore. Od pisanja svojih mudrih misli, crtanja fantastičnih ilustracija, do snimanja ovog zvučnog zapisa, svojim bi talentom mogli zasjeniti i mnoge stručnjake. Bilo mi je osobito zadovoljstvo surađivati sa njima i sigurna sam da će ovaj projekt dobiti i svoj nastavak. Uistinu sam ponosna na sve sudionike i stručne suradnike u projektu i na zajednicu koju smo uspjeli uključiti u ovu priču, rekla je Sonja Jelušić Marić, direktorica Turističke zajednice Grada Bakra.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.